Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Na sjednici Skupštine jednoglasno donesene odluke o ulasku u nove, velike investicije Međimurske županije

Datum objave: 20. lipnja 2024.

Županijski proračun povećan je za 5.267.127,42 eura u ime novog ciklusa projektne aktivnosti koja podrazumijeva obnovu niza škola i školskih sportskih dvorana, te projekte iz domene prilagođavanja klimatskim promjenama koji Međimurju donose novu parkovnu arhitekturu na mnogim lokacijama, a našim starijim sugrađanima s najmanjim mirovinama sufinanciranje boravka u domovima za starije i nemoćne osobe

Danas je održana 18. sjednica Skupštine Međimurske županije na kojoj je – jednoglasno donesen niz odluka kojima su vijećnici dali zeleno svjetlo za ulazak u novi ciklus projektne aktivnosti. Županijski proračun povećan je za 5.267.127,42 eura u ime novog ciklusa projektnih aktivnosti koje podrazumijevaju obnovu niza škola i školskih sportskih dvorana, te projekata iz domene prilagođavanja klimatskim promjenama, koji Međimurju donose novu parkovnu arhitekturu na mnogim lokacijama.

U uvodu u prvu točku – izvršenje proračuna za 2023. - predsjednik županijske Skupštine Dragutin Glavina iznio je da konsolidirano izvršenje proračuna bilježi pozitivan rezultat od 129.981,82 €, a bez Bolnice, koja se zadnji put vodi u našem proračunskim izvješćima, raspoloživa konsolidirana sredstva prenesena u sljedeće razdoblje, odnosno u 2024.godinu iznose 1.189.659,95 €.

Prije donošenja prvog rebalansa, župan Međimurske županije Matija Posavec pojasnio je o kojim je velikim investicijama riječ, te najavio vrlo izvjestan i drugi rebalans proračuna najesen, s obzirom na činjenicu da je pripremljena dokumentacija za dogradnju ili uređenje 17 škola za što se još uvijek čeka suglasnost resornog Ministarstva: „Ovog trenutka ne znamo koliki će biti omjer sufinanciranja za pojedine objekte zbog čega ćemo morati i u druge izmjene i dopune proračuna“, rekao je župan, te nanizao dio rezultata projektne aktivnosti koja je uvjetovala rebalans.

MEĐIMURSKA ŽUPANIJA KREĆE U OBNOVU ŠKOLSKE SPORTSKE DVORANE U PRELOGU

Više od milijun eura je osigurano za obnovu Feštetićeva kaštela u Pribislavcu, zatim 715.000 eura za završetak energetske obnove Županijske bolnice Čakovec, a za 340.000 eura povećana je stavka za projekte uređenja 30-ak parkova diljem Međimurja. Inače, za projekte uređenja parkova potrebno je ukupno više od 700.000 eura. Nadalje, 150.000 eura namijenjeno je gradnji logističko-distributivnog centra važnog za naše poljoprivrednike. Ono što posebno moram istaknuti jest da će Međimurska županija sama pokrenuti obnovu sportske dvorane Osnovne škole u Prelogu koja nam nažalost nije odobrena putem projekta, no iz poštovanja prema ljudima toga dijela našega kraja, osigurali smo 600.000 eura za tu namjenu te nakon današnje odluke Skupštine, započinjemo postupak javne nabave“, istaknuo je župan Matija Posavec, dodavši da će se tijekom ljeta pokrenuti projekti obnove Gospodarske škole Čakovec, te osnovnih škola u Strahonincu, Donjem Vidovcu i Dujkovcu. Uz uređenje parkirališta kod Riznice Međimurja, Županija povećava sredstava za sport i osobne asistente, za prijevoz učenika…

LJUDSKO LICE ŽUPANIJE

Prvi rebalans donosi jednu važnu novost – nova stavka u proračunu je iznos za sufinanciranje boravka umirovljenika s najnižim mirovinama u domovima za starije i nemoćne. Kako je pojasnio župan Međimurske županije Matija Posavec cijeli je model razrađen, te će za 365 umirovljenika biti osiguran pojedinačan iznos od 200 eura. Uvodimo sufinanciranje boravka naših umirovljenika u domovima za starije i nemoćne osobe u vrijednosti od 107.000 eura, čime nastavljamo politiku snažne potpore umirovljenicima. Uz financiranje mnogobrojnih aktivnosti, neograničenog korištenja javnog autobusnog prijevoza u Međimurju, željezničkog prijevoza u cijeloj Hrvatskoj i korištenje sportske i bazenske infrastrukture, dodatno ćemo odobriti sredstva za Dom za starije i nemoćne osobe kako bi i dalje cijena bila među najnižima u Hrvatskoj, a razliku troškova ćemo mi podmirivati. Time udvostručujemo iznos potpora i brige za umirovljenike,“ istaknuo je župan Posavec.

Uslijedilo je jednoglasno donošenje odluka vezanih uz prve izmjene i dopune proračuna kojima su vijećnici prihvatili prijedlog za isplatu jednokratne pomoći svim srednjoškolcima i u sljedećoj školskoj godini. Nastavit ćemo provođenje modela financijskih potpora za učenika srednjih škola gdje je za gotovo 4.000 naših učenika osigurano po 50 eura potpore za nabavku radnih materijala. I to je uz sve projekte koji su usmjereni prema jačanju obrazovanja još jedan doprinos našim učenicima i njihovim roditeljima,“ rekao je župan Posavec.

Vijećnici su dali i suglasnost za energetsku obnovu OŠ Prelog, OŠ Strahoninec, Gospodarske škole, kao i za pomoć pri izgradnji zgrade i sportske dvorane edukacijsko-rehabilitacijskog centra u Čakovcu, te za provedbu niza projekata iz domene prilagodbe na klimatske promjene.

Vijećnici županijske Skupštine suglasni su i sa sklapanjem sporazuma o suradnji između Međimurske županije i regije Središnja Grčka, kao i s davanjem nekretnine u kompleksu Centra znanja Međimurskom veleučilištu.

Pročelnik županijskog Ureda za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Darko Radanović vijećnicima je iznio iscrpno izvješće o stanju u poljoprivredi na našem području. Aktualna strategija već je usmjerena prema vitalnim pitanjima, poput navodnjavanja, okrupnjavanja poljoprivrednog zemljišta, uz naglasak da će naredno razdoblje donijeti i nove modele za osnaživanje poljoprivrednika u nastupu na tržištu te razvijanje malih prerađivačkih kapaciteta. Vijećnik Zvonimir Siladi pohvalio je izvješće pročelnika Radanovića te predložio da se pozove resorni ministar, te mu se izlože dosezi, ali i potrebe Međimuraca na ovom području.

NEMA KAZNENIH DJELA NI SUSPEKTNIH RADNJI

Rasprava se razvila po izvješću o obavljenoj reviziji za 2022. godinu koje je iznijela i temeljito obrazložila Natalija Šoltić, pročelnica Službe za unutarnju reviziju. 

Prema nalazu Ureda za reviziju financijski izvještaji sastavljeni u svim značajnim odrednicama u skladu sa Zakonom o proračunu, dok je poslovanje Županije  u svim značajnim odrednicama obavljano u skladu sa zakonima, drugim propisima i unutarnjim aktima. Uvjetno mišljenje izraženo je zbog primjera neusklađenosti, s time da činjenice utvrđene u području javne nabave čak nisu ni nepravilnosti, s obzirom da su u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi“, uvodno je pojasnila pročelnica Šoltić.

Konačno izvješće nije ni suspektno ni dramatično, kao što je preneseno u nekim medijima, te nepravilnosti nemaju obilježja prekršaja, a kamoli kaznenog djela. Revizija nije utvrdila protupravno djelovanje u poslovnim procesima Županije, niti nenamjensko trošenje javnog novca, kao ni neosnovane isplate i transakcije iz proračuna, naglašeno je.

Vijećnik Igor Ivković u raspravi je inzistirao da je riječ o dokumentu na 53 stranice koji govori o nizu nepravilnosti.

Župan Matija Posavec ponovio je da je revizija ispunila svoju zadaću, te dala preporuke i usmjerila financijsku službu Županije u daljnjem radu: „Važno je da se vijećnici upoznaju s dokumentom i na vlastite oči uvjere da u njemu nema naznaka protuzakonitih radnji, nenamjenski potrošenog novca niti bilo kakvih drugih poslovnih 'marifetluka', već se uvjetno mišljenje odnosi isključivo na preporuke za rješavanje administrativnih izazova“, poručio je župan Posavec.

U nastavku sjednice, između ostaloga, dana je suglasnost Županijskoj upravi za ceste na izmjene i dopune financijskog plana i godišnjeg plana građenja i održavanja. Vijećnicima su predočena izvješća o radu u 2023. za niz županijskih ustanova, agencija i zajednica, te je donesena odluka o osnivanju stručne komisije za zajednička lovišta, kao i antikorupcijskog povjerenstva Međimurske županije.

AKTUALNI SAT

Aktivnost županijskih vijećnika bila je vidljiva i u aktualnom satu ove sjednice na kojoj se vijećnik Ivan Martan zauzeo za ratare i cijenu pšenice, koju određuje država, a vijećnik Željko Pavlic pitao je što će biti s prometnom sigurnošću žitelja općine Sveta Marija po izgradnji preloške obilaznice, s obzirom da jedini nemaju biciklističku stazu. Aktualizirao je i stari problem oronule pruge Kotoriba – Čakovec, za što se nazire rješenje jer je HŽ Infrastruktura u odabiru izvođača radova i nabavi vlakova.

Vijećnik Dejan Drabić predložio je da se od jeseni uvede dan promocije centara izvrsnosti u srednjim školama Međimurske županije, što je župan prihvatio.

Vijećnika Ivicu Požgaja zanimalo je što je s rukovodstvom Županijske bolnice Čakovec, za koje se priča da će ih država smijeniti.

Zasada se to nije dogodilo, a nadam se da ni neće jer za smjenu nema razloga o čemu svjedoče rezultati i količina odrađenog posla koji premašuje i klinike. Rukovodstvo i Upravno vijeće Bolnice imaju našu podršku, a ako do smjene dođe, bit će to iz politički motiviranih razloga, što je loša poruka javnosti“, odgovorio je župan Matija Posavec, podsjetivši da je ostalo mnogo nerazjašnjenih pitanja, o kojima će razgovarati s ministrom Vilijem Berošem, kada je riječ o Bolnici, ali i o projektima za koje Županija još čeka suglasnosti, usprkos tome što su građevinske dozvole spremne  –  za novu zgradu medicinskih laboratorija te za Centar palijativne skrbi.

„Županijska bolnica Čakovec je jedna od samo nekoliko bolnica u Hrvatskoj koja je odrađivala posao iznad limita, a to govore brojke od 15.566 hospitaliziranih pacijenata s prosjekom ležanja od 5,67 dana, 89.781 bolničko opskrbnih dana, 3.692 operativnih zahvata, 8.919 ambulantnih operativnih zahvata, 3.436 operativna zahvata u jednodnevnoj krirugiji. Sveukupno je liječeno 596.906 pacijenata kojima je pruženo 1.256.736 liječničkih usluga što je za čak 15% više nego 2022. godine,“ argumentirao je župan Posavec.

Vijećnica Andreja Marić spomenula je moguće zagađenje Drave iz Varaždinske županije te se zanimala za skrb za starije i nemoćne osobe. U području skrbi za svoje starije sugrađane Međimurska županija je daleko ispred ostalih regija Hrvatske, te je župan podsjetio vijećnicu da su Međimurska županija i Općina Nedelišće ušle u projekt gradnje velikog centra za starije i nemoćne sa stacionarnim dijelom te izvaninstitucionalnim uslugama. Župan je istaknuo da u ovoj domeni treba raditi još, te da Međimurju trebaju tri doma za starije i nemoćne, zbog čega će iz Županije i dalje budno pratiti natječaje.

Vijećnika Gorana Kozjaka zanimalo je hoće li se graditi helidrom na krovu Bolnice ili u neposrednoj blizini, na što je župan Posavec odgovorio da se prijedlogu najboljeg mjesta za slijetanje helikoptera u slučaju hitnih medicinskih letova upravo razmatra u stručnim službama. Vijećnik Kozjak pitao je i hoće li Županija platiti dug Bolnici od 1,2 milijuna eura?

Mislite li zaista da je Međimurska županija dužna Bolnici? Pogledajte ulaganja Županije samo u zadnjih pet godina u Županijsku bolnicu te ostale zdravstvene ustanove i doći ćete do brojke od najmanje 30 milijun eura. Deset puta je više iz županijskog proračuna usmjereno Bolnici, nego se bilježi duga“, odgovorio je župan.

Vijećnik Igor Ivković komentirao je rezultate parlamentarnih izbora te prigovorio županu Matiji Posavcu što nije ni pokušao pregovarati s premijerom o eventualnoj participaciji u vlasti: „Zašto više volite ponavljati da je država Međimurju maćeha, umjesto da ste pregovarali u jedinstvenoj prilici koja vam se pružila nakon nedavnih izbora. Sve bi kamere bile usmjerene u Međimurje“, rekao je Ivković.

Iz vašeg pitanja iščitavam: ili si s HDZ-om ili nećeš dobiti ništa. To je opasno razmišljanje, i smatram da se i vi i ja protiv takvog razmišljanja trebamo boriti“, bio je županov odgovor.

U aktualnom satu još je vijećnik Zlatko Marciuš zahvalio županu na pomoći za starije i nemoćne, vijećnik i saborski zastupnik Ivica Baksa obećao da će se zalagati za interese naše Bolnice u Saboru, vijećnik Ivan Borović je dobio odgovor da će uskoro započeti i isplate potpora poljoprivrednicima, a vijećnik Mladen Novak podsjetio na poslovni uspjeh Međimurje-plina na hrvatskom tržištu opskrbe.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content