Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

DVD Gornji Vidovec proslavio vrijedan jubilej – 100 godina postojanja uz novu zastavu i vozilo

Datum objave: 16. lipnja 2024.

Mimohodom, postrojavanjem te blagoslovom nove vatrogasne zastave i druženjem uz prijatelje vatrogastva, članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Gornji Vidovec iz Ivanovca proslavili su svoju 100. obljetnicu.

 Predvođeni Zrinskom gardom Čakovec, Gradskim puhačkim orkestrom Čakovec, predstavnicima udruga i mještanima, svečanim mimohodom od vatrogasnog doma u Gornjem Vidovcu do Doma kulture u središtu Ivanovca, 132-oje vatrogasca započelo je obilježavanje jubileja.

Nakon postrojavanja, prijavak je predstavniku pokrovitelja proslave predsjedniku Gradskog vijeća Grada Čakovca Josipu Vargi predao zapovjednik DVD-a Gornji Vidovec Robert Črep. Župnik župe Bl. Alojzija Stepinca u Ivanovcu vlč. Alojzije Pakrac prigodnom je molitvom, uz kuma zastave Krešimira Fučka blagoslovio i novu vatrogasnu zastavu DVD-a Gornji Vidovec.

Uslijedila je svečanost u Domu kulture kojoj su uz predsjednika Gradskog vijeća i zapovjednika DVD-a prisustvovali župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik DVD-a Gornji Vidovec Mario PetekMarijo Paluh, pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika za kontinent HVZ-a, zapovjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije Robert Meglić, Nikola Besedić, zapovjednik VZG Čakovca, Ivan Krištofić, počasni vatrogasni zapovjednik, predstavnik Kluba vatrogasnih veterana Vatrogasne zajednice Međimurske županije Josip Jezernik, predsjednica Vijeća Mjesnog odbora Ivanovec Melita KraljićStjepan Horvat predsjednik Podružnice UDVDR-a Međimurske županije, župnik Župe bl. Alojzija Stepinca Ivanovec Alojzije Pakrac, predstavnici  22 gostujuća vatrogasna društava, kao i prijatelji te podupiratelji DVD-a Gornji Vidovec i predstavnici mjesnih udruga.

DVD Gornji Vidovec nastao iz dobrovoljne vatrogasne čete Gornji Vidovec 1924. godine

Kako je u uvodnom dijelu svečanosti kazala tajnica društva Ivanka Črep:“ Društvo je osnovano 19.svibnja 1924. godine kao dobrovoljna četa koja je nastala iz čiste humane potrebe za očuvanjem ljudskih života i imovine. Podatke o minulom vremenu nalazimo i iščitavamo iz starih zapisnika matične i knjige zapisnika. Prvi predsjednik je bio Jeronim Remuš Črep, dok je zapovjednik bio Anton Črep i tajnik Vida Taradi. Spomenuti prvi osnivači  preuzeli su odgovornost rukovođenja Vatrogasne čete Gornjeg Vidovca. Svojim entuzijazmom pokazali su što znači voljeti svoje mjesto štiteći ga od vatrene stihije. Potrebna oprema za rad čete u početku se financirala iz vatrogasnih zabava, tako je  Društvo već na samom početku svog djelovanja nabavilo prvu ručnu špricu na dva kotača. Nešto kasnije nabavljena je i druga šprica na četiri kotača koju je vukla konjska zaprega. Ona je zbog toga i danas zanimljiva pa je i sačuvana kao svjedok minulih vremena. Negdje oko 1951.godine počela je izgradnja vatrogasnog doma kao trajnog objekta u kojem će se odvijati sve važne aktivnosti Društva. Godine 1968. nabavljen je prvi motorni agregat Sora. 1983. godine odlukom tadašnjeg Upravnog odbora  kupljeno je vatrogasno IMV vozilo koje je služilo sve do 2010. godine, kada je kupljeno novo vozilo marke Ford Tranzit, a stari IMV odlazi u prošlost. Ove, 2024. godine, odnosno za ovaj naš 100. rođendan dobili smo novo kombi vozilo Renault Trafic.“,kazala je Črep.

U prigodnim govorima i upućenim čestitkama, predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca, predstavnik vatrogasnih veterana, zapovjednik VZG Čakovec, predstavnik HVZ i VZ MŽ, predsjednik DVD-a i međimurski župan, vatrogastvo su istakli kao način života u Međimurju, a posebno je naglašena važnost dobrovoljnih vatrogasnih društava diljem cijelog Međimurja koja su vitalan dio zajednice te prvi kada treba pomoći, ali su i pokretači društvenog života.

Prilika je poslužila da se dodijele posebne spomenice i priznanja zaslužnima, pa je tako  za 50 godina sudjelovanja i rada u društvu Spomenica dodijeljena Franji Krištofiću, za 40 godina rada spomenicu je primio Nevenko Trbojević, za 30 godina Ivanka Črep i za 10 godina Lucija Talan. Dodijeljene su i Srebrne medalje koje su primili Suzana Petek, Vesna Vuk, Francika Jurinec, Marija Tomašić, Renata Bujan, Karmenka Ružić i Biserka Kolomari.

Brončane Plamenice primili su Emina Kolomari i Damir Car, dok su Zlatne Plamenice primili Mario PetekRobert Črep i Zoran Rubin.

Dodijeljene su i Zlatne plakete povodom 100. obljetnice DVD-a dobili su Hrvatska vatrogasna zajednica, Vatrogasna zajednica Međimurske županije, Grad Čakovec, Vatrogasna zajednica Grada Čakovca, Međimurska županija, Mjesni odbor Ivanovec i Klub vatrogasnih veterana VZ MŽ. Uručena je i Plaketa HVZ-a Ivanu Krištofiću za doprinos razvoju vatrogastva na području Međimurske županije.

Izvor: Grad Čakovec

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content