Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Za razvoj turističkih proizvoda i potencijala Međimurja dodijeljeno ukupno 267.347 eura potpora

Datum objave: 3. lipnja 2024.

Danas je na imanju obitelji Hažić u Jurovčaku upriličena dodjela ugovora međimurskim tvrtkama, pojedincima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima kojima Međimurska županija potiče razvijanje turističkih projekata i razvoj novih turističkih proizvoda na svom području. Dodijeljeno je 20 ugovora ukupne vrijednosti 60.000 eura, što je najviše dosad. Od 34 projekta, pristigla na novi županijski javni poziv, odabrano je 20 kojima će se povećati smještajni kapaciteti i podići kvaliteta smještaja u Međimurju, te ponuda obogatiti ponuda novim sadržajima, od kulture, zabave i gastronomije, do sporta i rekreacije.

Međimurska županija još je 2011. godine pokrenula program turističkih potpora kojima je dosad 535.725 eura usmjereno u razvijanje turističkih potencijala te je naš prostor obogaćen sa 193 nova turistička proizvoda.

Tatjana Hažić, u ime domaćina vinske kuće Hažić, poželjevši dobrodošlicu istaknula je kako su za razvoj ove vinske kuće uvelike zaslužne upravo koncept potpora Međimurske županije, osobito pohvalivši izgradnju pješačkih i biciklističkih staza koje su mamac stranim gostima u upoznavanju Međimurja kao zelene destinacije kojom se promovira održivost.

Župan Međimurske županije Matija Posavec zahvalio je obitelji Hažić na gostoprimstvu te naglasio: „Već je i pogled s prometnice dovoljan da vidimo koliko se iz godine u godinu mijenja lice Međimurja kada je riječ o turističkom uzletu. Programom Županije koji danas ponovo predstavljamo, tijekom proteklih godina podržali smo 200-tinjak projekata naših vrijednih ljudi, a brojke kažu da smo na pravom putu jer smo u prošloj godini zabilježili više od 220.000 noćenja, te 7.400 gostiju više nego 2022. godine. Njegujemo paralelne razvojne smjerove i u turizmu, zato predano ulažemo i u interpretacijske centre ciljem našega kraja kojima predstavljamo veliko bogatstvo naše tradicije. Samo u zadnjem ciklusu iz europskih fondova povukli smo 13 milijuna eura za formiranje novih interpretacijskih centara“, rekao je župan te dodao da je jednako važno raditi na kvalitetnoj turističkoj infrastrukturi da bismo dosegnuli cilj – pozicioniranje Međimurja na turističkim kartama Europe i svijeta. „Zato razvoj turizma nije posao jednoga čovjeka ili jedne turističke zajednice, već svih nas“, ističe župan Posavec.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Darko Radanović pojasnio je da je novi ciklus županijskih bespovratnih potpora namijenjen OPG-ima, obrtima, turističkim društvima i fizičkim osobama registriranima za pružanje usluga smještaja i ugostiteljstvo, te da minimalni iznos otpore iznosi 2.500 eura, a maksimalni 10.000 eura: „Županija sufinancira do 50 posto prihvatljivih troškova projekta, a sredstava će biti isplaćena po završnom izvješću. Bodovala se originalnost i dovršenost projekta, ali doprinos očuvanju tradicijskih vrijednosti te zelenoj i digitalnoj tranziciji“, pojasnio je pročelnik Radanović, dodavši da ukupna vrijednost odabranih projekata doseže 464.369,67 eura.

Ugovore su u ovom ciklusu potpora Međimurske županije primili: Boutique Lapaž - Toplice Sveti Martin, OPG Tatjana Hažić iz Jurovčaka, Toplice sveti Martin d.o.o., zatim Arcadia wellness park Čakovec, DG Sport Prelog, Autoelektrika Nedelišće, David Perišić iz Čakovca, PG Geler iz Malog Mihaljevca, Udruga oldtimer vozila Selnica, Darinka Kovačić iz Hlapičine, Klaudija Krajačić iz Žabnika, Stjepan Vinko iz Hlapičine, Željko Azenić iz Čakovca, OPG Branko Hren iz Selnice, Martina Patafta iz Mihovljana, Siniša Šajnović iz Ivanovca, OPG Ina Kerman Sveti Urban, OPG Šumska vila Banfi, Saša Novak iz Strahoninca, te Mirjana Trstenjak iz Male Subotice. U ime dobitnika, Međimurskoj županiji zahvalila je Tatjana Hažić, istaknuvši da je riječ o potporama koje predstavljaju istinski vjetar u leđa te da je uz njih lakše razvijati nove ideje.

POTPORE HRVATSKE TURISTIČKE ZAJEDNICE

Danas su dodijeljena i ugovori za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava i iz Fonda za turistički nedovoljno razvijena područja te kontinent za projekte lokalnih turističkih zajednica. O snazi Međimurske županije svjedoči i činjenica da je Povjerenstvo Hrvatske turističke zajednice i Ministarstva turizma odobrilo sve prijavljene projekte - u ukupnom iznosu 205.347,39 eura.

Bespovratna sredstva će za provođenje i razvoj manifestacija, istraživanje i strateško planiranje, oglašavanje, te za destinacijski menadžment iskoristiti turističke zajednice Čakovca, Preloga, Štrigove, Svetog Martina na Muri, te Turistička zajednica područja Mura i gorice. Navedene međimurske turističke zajednice prijavile su ukupno devet projekata.

Direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula kaže: „O kvaliteti projekata svjedoči činjenica da je međimurskim turističkim zajednicama dodijeljena potpora za sve kandidirane sadržaje te je riječ o jednom od najvećih iznosa dodijeljenom u Hrvatskoj“ naglasio je Rudi Grula, poželjevši turističkim zajednicama dobitnicama uspješnu provedbu projekata.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content