Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Djeca iz Međimurja učit će u Newtonovim sobama u Centru LORI, zahvaljujući sporazumu Međimurske županije i Ludbrega

Datum objave: 20. veljače 2024.

Grad Ludbreg je u velikom projektu osnovao Regionalni znanstveni centar za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području, pod akronimom LORI, vrijedan gotovo tri milijuna eura, čije će prednosti biti na raspolaganju i učenicima osnovnih škola Međimurske županije.  Kao prvi grad u Hrvatskoj, Ludbreg je, u sklopu ovog edukativnog centra, dobio tzv. Newton sobe,  u kojima se – na poticajan način – provodi edukacija u području znanosti, tehnologije, inženjerstva te matematike.

Danas je u Ludbregu, župan Međimurske županije Matija Posavec s gradonačelnikom Ludbrega Dubravkom Bilićem potpisao sporazum o suradnji vezan uz provedbu zajedničkih aktivnosti na području edukacije, znanstvenih istraživanja, kreiranja programa usavršavanja i osposobljavanja i svih drugih aktivnosti usmjerenih unaprjeđenju obrazovanja, osobito na STEM području. Na taj način je učenicima iz 25 županijskih osnovnih škola  omogućeno korištenje programa Regionalnog centra LORI, ali i usavršavanje kompetencija  nastavnika. Riječ je o svim osnovnim školama kojima je osnivač Međimurska županija: OŠ Vladimira Nazora Pribislavec, Dr. Vinka Žganca Vratišinec, Tomaša Goričanca Mala Subotica, Dr. Ivana Novaka Macinec, Ivana Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu, zatim osnovne škole Belica, Donja Dubrava, Hodošan, Goričan, Orehovica, Mursko Središće, Nedelišće, Podturen, Prelog, Draškovec, Donji Kraljevec, Sveti Martin na Muri, Štrigova, Domašinec, Kotoriba, Gornji Mihaljevec, Strahoninec, Sveta Marija, Selnica i Šenkovec.

Župan Matija Posavec ističe da neće propustiti niti jednu priliku za suradnjom i povezivanjem koje donose dobrobit obrazovanju, osobito kada je riječ o STEM području, čija je budućnost već počela.

Svjedočimo važnom koraku u napretku obrazovanja u našoj zemlji te s poštovanjem i u ime snažne podrške ovom projektu, potpisujemo sporazum kako bi i djeca osnovnih škola iz Međimurja mogla učiti u ovom jedinstvenom prostoru u Hrvatskoj i vrlo rijetkom u svijetu, s obzirom da postoji samo 45 Newtonovih soba“, rekao je župan.

Besplatni vrtići – više projekata

 „Projekti poput ovoga razvijaju obrazovanje budućnosti zato je vrlo važno osnažiti općine i gradove da što više kandidiraju i osmišljavaju takve projekte, tako što će ih se osloboditi troškova za financiranje vrtića, odnosno da država preuzme i financirane predškolskog odgoja, poput osnovnih škola. Time bi se roditelji oslobodili troška za vrtić u cilju demografske revitalizacije, a s druge strane, općine i gradovi bi mogli realizirati više projekata u obrazovanju koji djeci osiguravaju visoke kompetencije“, naglasio je župan Posavec, čestitavši gradonačelniku Biliću  i suradnicima na realizaciji iznimnog projekta. Među partnerima u ovom projektu je i Međimursko veleučilište, a župan Posavec vjeruje da će i Grad Čakovec učenicima svojih osnovnih škola također omogućiti dio nastave u Centru LORI.

Sporazum u Ludbregu potpisao je i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, naglasivši da je riječ o lijepoj priči za Ludbreg, ali i cijelu Županiju: „Čitavo područje dobiva novu vizuru jer će se uz Centar LORI urediti još jedan prostor za edukaciju u STEM području te muzej. Zato ovo nije samo iskorak u obrazovanju, već i u kvaliteti života“, istaknuo je Anđelko Stričak, a domaćin – gradonačelnik Ludbrega – osvrnuo se na dobrobiti koje je realizacija donijela sjeveru Hrvatske:

 „Proveli smo zahtjevan projekt važan i za naše partnere, važan - u konačnici - i za Republiku Hrvatsku, zato što je Ludbreg prvi grad u našoj zemlji koji će implementirati ovaj način obrazovanja, ostvaren sufinanciranjem iz norveškog fonda. Učenicima će uskoro na raspolaganju biti Newtonove sobe, suvremeni edukativni model, razvijen u Norveškoj, s ciljem da se djeci omogući učenje uz veliki udio praktičnog rada na simulatorima i drugim pomagalima, te da uz takvu kvalitetu obrazovanja spremniji uđu u svijet odraslih“, rekao je gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić, izrazivši zadovoljstvo zbog interesa Međimurske županije za ovim oblikom suradnje.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content