Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Obilježena 21. obljetnica tragične pogibije policajca Željka Murka

Datum objave: 12. veljače 2024.

Na današnji dan prije 21 godinu, tijekom potjere za pljačkašem banke u Dravskoj šumi poginuo je policajac Željko Murk. Obljetnica njegove pogibije i ove je godine obilježena na Gradskom groblju Čakovec te uz Spomen – ploču u Mihovljanu. Mjesni odbor Mihovljan, Grad Čakovec, Međimurska županija i Policijska uprava međimurska, zajedno s udrugama koje djeluju u Mihovljanu i onima koje okupljaju policijske službenike, već niz godina obilježava i održava sjećanje na policajca PU međimurske.

Podsjetimo, ubijen je 12. veljače 2003. godine u blizini mosta u Gornjem Kuršancu, prilikom potjere za pljačkašem koji je tog dana opljačkao poslovnicu tadašnje Varaždinske banke u Nedelišću. Ubijen je automatskom puškom, a iza sebe je ostavio suprugu i troje tada malodobne djece. Bio je djelatnik čakovečke Prometne policije, a sudjelovao je i u Domovinskom ratu u akcijama kod Erduta, Tovarnika i Borova Sela 1991., te u Oluji kod Siska, Petrinje i Dvora na Uni. Odlikovan je spomenicama Domovinskog rata i domovinske zahvalnosti.

Da sjećanje na junake u Međimurju nikada ne izblijedi, pobrinule su se delegacije Policijske uprave međimurske na čelu s Danijelom Mikulićem koji privremeno obnaša funkciju načelnika PU međimurske, Grada Čakovca predvođena gradonačelnicom Ljerkom Cividini, Međimurske županije, na čelu sa zamjenikom župana Josipom Grivcom, Mjesnog odbora Mihovljan koje je predvodio predsjednik Ivica Novak, UDVDR RH i DVD Mihovljan, koji su položili zajednički vijenac i zapalili svijeće na grobu poginulog policajca, a potom je vijenac položen i ispred Spomen-ploče na Društvenom domu u Mihovljanu. Sve u prisustvu njegove obitelji, prijatelja, ali i brojnih kolega policajaca koji ga se još uvijek sjećaju s poštovanjem. Molitvu na groblju i ispred Društvenog doma predvodio je policijski kapelan vlč. Vjekoslav Vidaček.

Potom je u Društvenom dom Mihovljan održan komemorativni skup na kojem su evocirane uspomene i sjećanja na poginulog policajca. Nenad Plevnjak, voditelj službe za javni red i sigurnost PU međimurske naglasio je kako se obilježava 21. godišnjica od nemilog događaja kada su izgubili kolegu. „Prisjećamo se dana kada je cjelokupni operativni sustav bio angažiran u pronalasku počinitelja, a Željko je bio taj koji ga je iz našeg sustava prvi uočio te svojim požrtvovnim radom krenuo prema njemu. Na žalost pritom je smrtno stradao i zbog njegove ćemo ga se predanosti i žrtve uvijek sjećati s puno poštovanja i pijetetom“, naglasio je Plevnjak.

Gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini pritom je rekla kako je Željko Murk postao simbol predanog obavljanja teškog i često opasnog policijskog posla, ali i pokazatelj da mi kao zajednica vodimo računa o onima koji u teškim životnim trenucima trebaju pomoć. „Sve ove godine kao zajednica bili smo na raspolaganju njegovoj supruzi, djeci i roditeljima, te im u okviru svojih mogućnosti pomagali. Fran, Filip i Renato tad su bili djeca, a danas su uz brigu majke Kristijane, ali i svih nas, odrasli ljudi. Oca, supruga i sina ništa ne može nadomjestiti, no vjerujem da smo im svi mi barem malo olakšali teške trenutke i ispunili prazninu u srcima. Ova godišnjica prilika je da još jednom upozorimo da kriminal i nasilje nisu prihvatljivo ponašanje te damo podršku onima koji brinu za našu sigurnost“, rekla je pritom čakovečka gradonačelnica, a zamjenik župana dodao kako se prisjećamo osobe koja je obavljala izuzetno zahtjevan posao i kako sjećanje na takve heroje nikada ne blijedi. Željko Murk zaslužuje sjećanje, zaslužuje da mu se 21 godinu zaredom zahvalimo, odamo mu počast i pobrinemo da se njegova žrtva nikada ne zaboravi. Svakako moramo cijeniti i poštovati sve što sa sobom nosi policijski posao“, dodao je.

Posao je obavljao izvrsno i časno te je stoga danas s razlogom simbol odgovornog policijskog posla. Uspomena na prerano poginulog heroja koji je žrtvovao najvrjednije što je imao, svoj život, bit će vječna.

Spomenimo kako će se obilježavanje obljetnice u sjećanje na Željka Murka nastaviti u subotu, 17. veljače, kada s početkom u 10:00 sati u Gornjem Kuršancu kreće Kros utrka njemu u spomen. Start i cilj su kod objekta HVIDR-e Međimurske županije na Dravi kod Gornjeg Kuršanca. Organizatori utrke su Policijska uprava međimurska, Policijska udruga IPA Međimurje, Udruga hrvatskih vojnih invalida domovinskog rata – Čakovec, Općina Nedelišće i Atletski klub Nedelišće.

Izvor: Grad Čakovec

Djeca iz Međimurja učit će u Newtonovim sobama u Centru LORI, zahvaljujući sporazumu Međimurske županije i Ludbrega
Stotinu darovitih informatičara i IT stručnjaka u Međimurju  okupila Zimska škola informatike
Danas je rođendan Muzeja Međimurja Čakovec, čuvara kulturno-povijesnog blaga našega kraja
Međimurska županija podržava daljnje aktivnosti Centra za pomoć u kući, osnažujući podršku starijim i nemoćnim sugrađanima
Župan Matija Posavec čestitao europskom viceprvaku i najboljem junioru svijeta Svenu Strahiji
Objavljen poziv za turističke manifestacije i dodijeljeni certifikati za postignuća u održivom turizmu
RJEŠENJE o potrebi postupka prethodne ocjene prihvatljivnosti zahvata za ekološku mrežu - Pošumljavanje Donja Dubrava
Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu dara u naravi u obliku poklon bona hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata s područja MŽ
JAVNI NATJEČAJ za sufinanciranje programa i projekata udruga u području zaštite prava potrošača, zdravstvene i socijalne zaštite, brige o djeci i mladima te ljudskih prava, demokratizacije i razvoja civilnog društva u 2024.
Međimurska županija objavila Javni natječaj za su/financiranje programa i projekata udruga koji su od interesa za Međimursku županiju u području zaštite prava potrošača, zdravstvene i socijalne zaštite, brige o djeci i mladima te ljudskih prava, demokratizacije i razvoja civilnog društva u 2024. godini
homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content