Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

13 godina od proglašenja Regionalnog parka Mura – Drava, jednog od najdragocjenijih prirodnih rezervata u regiji

Datum objave: 10. veljače 2024.

Područje uz rijeke Muru i Dravu na današnji je dan 2011. godine Vlada Republike Hrvatske proglasila zaštićenim područjem, odnosno Regionalnim parkom Mura-Drava. Prvi je to regionalni park u Hrvatskoj, a prostire se na području pet županija, od Međimurja do Parka prirode Kopački rit.

Kroz pet hrvatskih županija (Međimursku, Koprivničko-Križevačku, Varaždinsku, Virovitičko-podravsku te Osječko-baranjsku) Regionalni park Mura-Drava prostire se na 87.680,52 hektara, a na području Međimurske županije nalazi se 19,4 posto parka, odnosno 16.962,54 hektara. Preciznije, u našem kraju područje Regionalnog parka obuhvaća teritorij triju gradova (Čakovec, Mursko Središće, Prelog) i 13 općina (Štrigova, Sveti Martin na Muri, Podturen, Dekanovec, Domašinec, Goričan, Kotoriba, Donja Dubrava, Donji Vidovec, Sveta Marija, Donji Kraljevec, Orehovica i Nedelišće). Stoga je i upravljanje Parkom izazov jer se nalazi na području čak 16 jedinica lokalne samouprave.

Primarna zadaća je očuvanje prirodnih vrednota kako bi one i dalje bile funkcionalne i osiguravale tzv. usluge ekosustava bez kojih nema života na ovom planetu. Regionalnim parkom upravljaju županijske javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima, svaka na svojem području. U Međimurju o Regionalnom parku Mura-Drava brine Javna ustanova za zaštitu prirode Međimurska priroda. 

Javnoj ustanovi Međimurska priroda misija je upravo kontinuirana edukacija javnosti o problemima koji proizlaze ili mogu proizaći iz nemarnog odnosa čovjeka prema prirodi, te isticanje smjernica u lokalnoj zajednici koje bi pridonijele očuvanju ovoga blaga.

U rujnu 2021. godine područja uz rijeke Muru, Dravu i Dunav UNESCO je proglasio prvim Prekograničnim  rezervatom biosfere Mura - Drava - Dunav koji se proteže između pet država. Proglašenjem je taj rezervat biosfere službeno postao najveće zaštićeno riječno područje u Europi te je međunarodni primjer sinergije zaštite prirode, klimatske otpornosti i održivog razvoja.

Tijekom godina zajednica je senzibilizirana na vrijednost zaštićenog područja i važnog njegova očuvanja, no na tom planu uvijek ima posla, osobito kad je riječ o njegovanju prirodnih vrijednosti među djecom i mladima.

Fotografije: Međimurska županija/ Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode

Djeca iz Međimurja učit će u Newtonovim sobama u Centru LORI, zahvaljujući sporazumu Međimurske županije i Ludbrega
Stotinu darovitih informatičara i IT stručnjaka u Međimurju  okupila Zimska škola informatike
Danas je rođendan Muzeja Međimurja Čakovec, čuvara kulturno-povijesnog blaga našega kraja
Međimurska županija podržava daljnje aktivnosti Centra za pomoć u kući, osnažujući podršku starijim i nemoćnim sugrađanima
Župan Matija Posavec čestitao europskom viceprvaku i najboljem junioru svijeta Svenu Strahiji
Objavljen poziv za turističke manifestacije i dodijeljeni certifikati za postignuća u održivom turizmu
RJEŠENJE o potrebi postupka prethodne ocjene prihvatljivnosti zahvata za ekološku mrežu - Pošumljavanje Donja Dubrava
Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu dara u naravi u obliku poklon bona hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata s područja MŽ
JAVNI NATJEČAJ za sufinanciranje programa i projekata udruga u području zaštite prava potrošača, zdravstvene i socijalne zaštite, brige o djeci i mladima te ljudskih prava, demokratizacije i razvoja civilnog društva u 2024.
Međimurska županija objavila Javni natječaj za su/financiranje programa i projekata udruga koji su od interesa za Međimursku županiju u području zaštite prava potrošača, zdravstvene i socijalne zaštite, brige o djeci i mladima te ljudskih prava, demokratizacije i razvoja civilnog društva u 2024. godini
homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content