Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Županijska bolnica Čakovec akreditirana je kao ustanova 21. stoljeća, a jedina u Hrvatskoj ima i potvrdu izvrsnosti za djelatnost porodiljstva

Datum objave: 29. prosinca 2023.

Županijska bolnica Čakovec dobila je snažnu, neoborivu potvrdu izvrsnosti – akreditaciju stečenu iznimnom predanošću djelatnika te velikim ulaganjima Međimurske županije  kojima su stvoreni preduvjeti za razvoj djelatnosti i skrbi za pacijente na najvišoj europskoj i svjetskoj razini.

Akreditacija Županijske bolnice Čakovec rezultat je predanosti svih zaposlenika ustanove te velikih ulaganja Međimurske županije, istaknuo je ravnatelj ustanove Igor Šegović, dr. med.: „Svjesni smo da imamo dobru bolnicu i kvalitetan kadar, no željeli smo to potvrditi te smo naše kvalitete certificirali kako bismo dokazali i pokazali da nam je sigurnost pacijenata i visoka kvaliteta skrbi koju im pružamo prioritet“, naglasio je ravnatelj Šegović te dodao da je unazad dvije godine uloženo mnogo mukotrpnog rada i truda svih djelatnika Županijske bolnice Čakovec. Timu Županijske bolnice Čakovec pošlo je za rukom složenim i rigoroznim procesom certificiranja ući u iznimno uzak krug ustanova u Republici Hrvatskoj koje su se uspješno akreditirane sukladno najvišim međunarodnim standardima.  „Uspješna akreditacija Bolnice provedena od američke agencije za akreditiranje, povijesni je uspjeh ove ustanove i kruna njezina stoljetnog djelovanja“, dodao je doktor Šegović.

Nakon implementacije mnogih standarda i mjera s ponosom se može istaknuti da naša Bolnica kvalitetom i sigurnošću pružanja zdravstvene usluge sada stoji rame uz rame s najboljim zdravstvenim ustanovama razvijenih zemalja.  Osim akreditacije po međunarodnom zdravstvenom standardu te uspješnom certificiranju po ISO 9001-2015 standardu, Županijska bolnica Čakovec dobila je i certifikatom kliničke izvrsnosti za Odjel rodilišta s rađaonicom i patologijom trudnoće i Odjela neonatologije i to jedina u Hrvatskoj!

Doktor Sven Pal, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu, naglašava da je obitelj akreditiranih zdravstvenih ustanova u našoj zemlji vrlo mala jer uistinu treba doseći visoka mjerila kvalitete. Dosad je u Hrvatskoj akreditirano samo nekoliko bolnica i to: 2020. godine Opća bolnica Gospić,  godinu kasnije Opća bolnica Pula, zatim 2022. godine Opća bolnica Varaždin, a 2023. godine, uz Županijsku bolnicu Čakovec, akreditirana je Psihijatrijska bolnica Vrapče, privatna bolnica Rijeka-Pula Medico, te privatna dermatološka poliklinika Derma Plus.

Bolnica je prošla rigorozan i sveobuhvatan pregled svih svojih procesa, resursa i praksi, ali i pisanih politika i infrastrukturnih uvjeta da bismo dosegnuli potvrde visokih standarda u zdravstvu. Najvažnije je da akreditacija pridonosi većoj sigurnosti pacijenata“, dodao je Sven Pal, dr. med., spec. dječje kirurgije.
"Zadnje smo dvije godine intenzivno radili na akreditabilnosti naše ustanove, usprkos pandemiji, aktivno su se donosili postupnici, radne upute, prolazile edukacije te identificirali rizici ali se i ulagalo u infrastrukturu, poboljšanje uvjeta i ono što je najvažnije u ljude. Akreditacija je nepobitan dokaz da je naša Bolnica ustanova koja pripada budućnosti“, dodao je doktor Sven Pal, spec. dječje kirurgije.

Župan Matija Posavec naglasio je da je ovo trenutak koji nas sve ispunjava ponosom: “Potvrde izvrsnosti kruna su rada naših vrhunskih zdravstvenih stručnjaka pa i neka vrsta inata svima koji su sumnjali da se u jednoj maloj sredini može urediti zdravstveni sustav ravan onim u najrazvijenijim dijelovima svijeta,“, rekao je župan, naglasivši da je akreditacija potvrda dosezanja standarda kojem smo težili:  „Akreditacija nije cilj, ona je sredstvo kojim ćemo dosegnuti još višu razinu te i u području zdravstva biti primjer cijeloj Hrvatskoj“, dodao je župan, osvrnuvši se na delikatan trenutak u kojem Međimurska županija još uvijek čeka ocjenu Ustavnog suda o utemeljenosti odluke o preuzimanju upravljačkih prava nad našom Bolnicom. „Da je netko drugi upravljao Bolnicom proteklih godina bismo li imali intervencijsku kardiologiju na razini klinika, bismo li imali obnovljene i adaptirane gotovo sve odjele ustanove? U izazovima koji su pred nama, zdravstveni tim naše Bolnice imat će i dalje naše poštovanje, ohrabrenje i puno podršku, bez obzira kakve okolnosti nam budućnost nosi“, rekao je župan Matija Posavec.

Od 2017. godine Međimurska županija je pokrenula najveći investicijski ciklus u povijesti zdravstva Međimurja u kojem su energetski obnovljene bolničke zgrade, te preuređeni i adaptirani gotovo svi odjeli, ali uloženi milijuni u ostale zdravstvene ustanove. U novom razvojnom zamahu pristupilo se sanaciji Feštetićeva majura u dvorištu zdravstvenih ustanova, prije nekoliko dana završena je obnova Odjela neurologije, nabavlja se novi CT uređaj, započet je projekt formiranja palijativnog centra te gradnje objekta za sve zdravstvene laboratorije.

S mnogo poštovanja o dosezima Županijske bolnice Čakovec govorio je i izvršni direktor najuglednije svjetske akreditacijske organizacije u zdravstvu AACI-ja, Krešimir Antonio Paliska: “Svaki od dobivenih certifikata garancija je visoke kvalitete zdravstvene skrbi, no jedan je jedinstven u Hrvatskoj – certifikat za kliničku izvrsnost u porodiljstvu. Potvrde izvrsnosti koje je Županijska bolnica Čakovec dosegnula, pacijentima garantiraju najveću moguću sigurnost. Također, certifikati su potvrda da je vaša Bolnica ustanova 21. stoljeća“, istaknuo je direktor AACI-ja Paliska.

Prigodnoj svečanosti u Srednjoj školi Čakovec, uz rukovodstvo Županijske bolnice Čakovec i župana Posavca, predsjednika županijske Skupštine Dragutina Glavine, te potpredsjednika Skupštine Ivice Bakse i pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonje Tošić Grlač, prisustvovale su saborske zastupnice Boška Ban Vlahek i Andreja Marić, gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini, te načelnici međimurskih općina i ravnatelji zdravstvenih i drugih ustanova. Svečanosti je pratila i izaslanica Ministarstva zdravstva, načelnica Sektora za bolničku zdravstvenu zaštitu i kvalitetu zdravstvene zaštite Anita Milas-Anzić, te iz svjetske akreditacijske organizacije u zdravstvu AACI-ja izvršni direktor Krešimir Antonio Paliska i Željko Ferenčić.

U prigodnom programu svečanosti, koju su vodili Velina Novak i Miljenko Ovčar, nastupili su: učenica Osnovne škole Sveti Martin na Muri Chriztel Renae Aceveda, hrvatskoj javnosti poznata kao pobjednica TV showa Supertalent, zatim Marija Jambrošić Küpper, Pjevački zbor Josip Štolcer Slavenski Čakovec, Patricija Juračić, Dominik Padarić, Srećko Krištofić, Vinka Siladi te Zrinska garda Čakovec i Dragutin Trstoglavec.

Fotografije: Emeđimurje/Međimurska županija

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content