Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međunarodni dan osoba s invalidnošću – Snažnu zajednicu simbolizira skrb za najranjivije

Datum objave: 3. prosinca 2023.

Ujedinjeni narodi 3. prosinca proglasili su Međunarodnim danom osoba s invalidnošću s ciljem osvješćivanja važnosti postizanja jednakosti u ostvarivanju ljudskih prava i uključivanja osoba s invalidnošću u život zajednice.

Razvijenost Međimurske županije vidi se i u skrbi za najranjiviji dio populacije. Jedina smo Županija u Hrvatskoj koja financijskom podrškom, osim za školarce, osigurava i asistente za djecu s razvojnim poteškoćama predškolskog uzrasta i to dugi niz godina.

Za osobe s tjelesnom invalidnošću prije dva dana otvoren je novi, suvremeno opremljen, Centar DOSTI u Podturnu, rođen u velikom projektu sufinanciranom sredstvima Europske unije uz partnerstvo većine gradova i općina Međimurja te Međimurske županije.  Ušli smo u projekt formiranja centra za starije i nemoćne osobe u Nedelišću čiji će stacionar prvenstveno biti namijenjen ljudima treće životne dobi teže pokretljivosti ili nepokretnima. Centar će nuditi i niz izvaninstitucionalnih usluga s ciljem olakšavanja svakodnevice starijim i nemoćnim osobama u njihovim obiteljima. Uskoro se otvara Regionalni centar za ranu intervenciju koji će pružati stručnu skrb djeci iz triju županija – Međimurske, Varaždinske i Koprivničko-križevačke. Međimurska županija sa svojom Javnom ustanovom za razvoj REDEA-om neće propustiti niti jedan europski projekt namijenjen osnaživanju osoba s invalidnošću u ime njegovanja zajednice čiji temelji počivaju na jednakosti i humanosti.

Fotografije iz arhive Međimurske županije

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content