Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Uoči Dana bijelog štapa župan Matija Posavec primio predstavnike Udruge slijepih i slabovidnih osoba Međimurske županije

Datum objave: 15. listopada 2023.

Međimurska županija na svakom koraku promovira humanost i solidarnost u zajednici dajući primjer i preuzimajući inicijative. Uoči Međunarodnog dana bijelog štapa župan Matija Posavec primio je predstavnike Udruge slijepih i slabovidnih osoba Međimurske županije, predvođene predsjednicom Marijom Ciglar, te razgovarao o aktualnim potrebama članova te planovima Udruge.

Udruga slijepih Međimurske županije koja okuplja oko 140 članova, osoba s oštećenjem vida, a nedavno su obilježili 72 godine rada tijekom kojih se Udruga razvila u mjesto pozitivnog ozračja za slijepe osobe, utočište za njihove pravne, rehabilitacijske, psihosocijalne i druge probleme.

Udruga nastoji kroz brojne programe i projekte s lokalne, nacionalne i europske razine, slijepim osobama osigurati stručnu podršku, rehabilitaciju, pomoć pri ostvarivanju njihovih prava, zaštitu prava i interesa, jednakih mogućnosti i ravnopravnosti te socijalnu integraciju, što rezultira poboljšanjem kvalitete života slijepih osoba.

Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se 15. listopada, uz simboliku pomagala slijepih osoba, s ciljem senzibilizacije javnosti na potrebe ljudi oštećena vida te poticanja adekvatnog odgovora zajednice.

Udruga slijepih i slabovidnih dugi niz godina pomaže svojim članovima u socijalizaciji te ostvarivanju prava, a na podršku kontinuirano nailaze i u Međimurskoj županiji. Predsjednica Marija Ciglar zahvalila je županu na podršci te istaknula  individualni pristup u radu s članovima Udruge kako bi se što kvalitetnije odgovorilo na specifične potrebe pojedinca.

U ovom trenutku Udruga je u nabavci taktilnih površina za prostore na dvjema lokacijama koje članovi koriste, te taktilne ploče s natpisom na Brailleovom pismu, a za dio troškova pomoć će primiti i iz Međimurske županije.

Fotografije: Međimurska županija/ Udruga slijepih Međimurske županije

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content