Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Sunčana subota uz sport, miris kestena i kuhinju dalekih zemalja

Datum objave: 14. listopada 2023.

Subotnje prijepodne  na čakovečkom Trgu Republike vrvjelo je sadržajima. U organizaciji Kluba oboljelih od raka prostate Međimurske županije i Županijske lige protiv raka Čakovec održana tradicionalna  „Kestenijada.“ Riječ je o preventivno-zdravstvenoj aktivnosti s ciljem podizanja svijesti javnosti o raku prostate, a Klub, kako je pojasnio predsjednik Franjo Novak, ovom akcijom želi informirati građane o važnosti preventivnih pregleda i ranog otkrivanja ove bolesti. Klub redovito organizira niz aktivnosti kako bi svoje članove, simpatizere, podupiratelje i cjelokupnu javnost  druženjem i međusobnom razmjenom informacija upoznao s aktualnostima vezanim uz ovu zloćudnu bolest, osobito učestalu među muškarcima srednje i starije životne dobi.

Akciju su podržali župan Međimurske županije Matija Posavec te gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini koji su zahvalili članovima Kluba na svim naporima koje ulažu u edukaciju građana, a podršku je pružio i predsjednik županijske Lige protiv raka, prim. Hussein Saghir, dr.med.

Više od 1000 sudionika na ovogodišnjem jesenskom krosu

Smijeh, navijanje i glazba stizali su ovog subotnjeg prijepodneva iz Perivoja Zrinskih u Čakovcu, gdje se održao 34. Jesenski kros Međimurja u organizaciji Atletskog kluba „Međimurje“ Čakovec. Fantastična energija i prava sportska atmosfera vladala je među sudionicima krosa, a snage su odmjerili osnovnoškolci - svaki razred zasebno, srednjoškolci – svi razredi u jednoj kategoriji, dječji vrtići s područja Međimurja – u dvije kategorije, posebno predškolci i posebno mlađi, te studenti – u muškoj i ženskoj kategoriji. Start i cilj bili su podno zidina Starog grada, uz srčano navijanje mnogih roditelja i građana.

Proljetni i jesenski krosovi za učenike osnovnih i srednjih škola te polaznike vrtića, održavaju se u čakovečkom parku od 2005. godine, a kontinuitet je prekinut samo tijekom pandemije. Kros je i ove godine u veseloj atmosferi okupio velik broj mladih sportaša, a nakon utrke najbrži u svojim kategorijama dobili su medalje i priznanja.

Okusi dalekog svijeta

Okusi i mirisi svijeta mamili su prolaznike na Trgu Republike s manifestacije u organizaciji Platforme za Društveni centar Čakovec. „Festival okusa – Taste Fest“, gastronomska je manifestacija koja je posjetitelje povela na kulinarsko putovanje dalekim krajevima i predstavila bogatstvo okusa Filipina, Indije i Nepala, te Ukrajine i ruskog govornog područja koju su predstavili članov udruge Kalinka. Glavni kuhari manifestacije bili su strani radnici i radnice iz Filipina, Indije i Nepala koji žive i rade na području Čakovca i Međimurja.

Pripremala su se i mogla kušati tradicionalna jela koja za njih simboliziraju dom. Organizatori ovogodišnjeg Festivala okusa naglašavaju da je ovo prilika da se barem na tren podsjete na svoje domove te da se predstave sredini u koju su došli. Kulinarstvo u opuštenoj atmosferi bilo je sjajna prilika za sklapanje novih prijateljstva i put prema tolerancije.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content