Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Midi, OMT i Termo-klima najuspješnije su međimurske tvrtke u 2022. godini

Datum objave: 13. listopada 2023.

U organizaciji Županijske komore Čakovec – Hrvatske gospodarske komore danas su, na prigodnoj svečanosti u okviru sjednice toga tijela, dodijeljene plakete Hrvatske gospodarske komore i međimurskim poduzećima za uspjehe u poslovanju tijekom protekle godine. U kategoriji velikih poduzeća Zlatna kuna dodijeljena je tvrtki Midi iz Ivanovca, u kategoriji srednjih tvrtki OMT-u, također iz Ivanovca, tvrtki koja je Zlatnu kunu osvojila i za 2018. godinu, tada u kategoriji malih poduzeća. Treća Zlatna kuna - kategoriji malih poduzeća – dodijeljena je tvrtki Termo-klima iz Gornjeg Mihaljevca.

Predsjednik Županijske komore Čakovec Mladen Križaić osvrnuo se na aktualne poslovne rezultate međimurskih poduzetnika koji svjedoče o otpornosti i snažnoj izvoznoj orijentaciji: „Međimursko gospodarstvo i u 2022. godini bilježi porast ekonomskih brojki i odlične rezultate: za 3,45 posto porastao je broj poduzetnika , broj zaposlenih porastao je za 3,79 posto, a ukupni prihodi – od 2, 980.980.000 eura – narasli su za 20,80 posto. Saldo je kao i uvijek pozitivan te je 33.33 posto viši u odnosu na 2021. godinu. Rasle su i investicije i to za 16 posto, kao i plaće čiji je prosjek od 938 eura u prva tri mjeseca ove godine narastao na 1.022 eura, odnosno  9 posto“. Navedene brojke kao i statistika desetogodišnjeg razdoblja pokazatelj su kontinuiranog gospodarskog rasta Međimurja.

Glavni ekonomist Hrvatske gospodarske komore Goran Šaravanja pridružio se čestitkama dobitnicima te istaknuo: „Na ekonomskoj karti Europske unije prema indeksu razvijenosti Međimurska županija je pri samom vrhu. Snažno gospodarstvo temelj je zdrave županije kakva je Međimurska, što prati i snažno razvijeno zdravstvo, infrastruktura, te obrazovanje.“

Župan Međimurske županije Matija Posavec čestitao je laureatima, poželjevši im još mnogo poslovnih uzleta, te naglasio: „Često se podaci u statistikama izvode bez uvažavanja specifičnosti. Iz izlaganja gospodina Križaića, vidljivo je koliko je međimursko gospodarstvo raslo do 2013. do danas te da smo, primjerice, s 385 poduzetnika danas došli do brojke od 887. Naša specifičnost je mnogo malih, otpornih i prilagodljivih poduzetnika, zato ne čudi da smo s 2,2 posto udjela u broju hrvatskih poduzetnika i zaposlenih, ostvarili 5 posto ukupnog izvoza. To je omjer koji govori o snazi međimurskog gospodarstva“, rekao je župan i istaknuo vjeru da će našim poduzetnicima poći za rukom očuvati domaću radnu snagu te stvaranjem još boljih uvjeta i vratiti naše ljude koji su otišli u inozemstvo.

Svečanoj sjednici Županijske gospodarske komore Čakovec, uz brojne poduzetnike, prisustvovali su i gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Međimurske županije Darko Radanović, voditelj područnog ureda HABOR-a Tomislav Marković, te predsjednik i tajnik Obrtničke komore Međimurja Dražen Novak i Robert Varga. O gospodarskoj snazi Međimurja svjedoče i čestitke upućene sa svečane sjednice tvrtki Muraplast iz Kotoribe za nedavno osvojenu nagradu za održivo poslovanje  i impresivne rezultate:  96 posto recikliranog otpada te 86 posto energije iz obnovljivih izvora! Pohvale i čestitke Županijske gospodarske komore upućene su i tvrtki Sobočan za nagradu za najbolje investicije u proizvodnji, što je samo potvrdilo da poduzeće Sobočan također spada među tehnološki najnaprednije tvrtke Europe.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content