Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine održala skup u Čakovcu

Datum objave: 10. listopada 2023.

U subotu se u Čakovcu održalo vijeće Koordinacije hrvatske obiteljske medicine, strukovne udruge liječnika obiteljske medicine, te na svom redovnom skupu raspravilo o dosegnutim ciljevima te smjernicama aktivnosti u narednom razdoblju. Vijeća su KoHOM-u iznimno važna u određivanju pravca strukovnog djelovanja – kako na lokalnoj tako i na globalnoj razini - u borbi za dostojanstvo liječnika i liječničke struke, za boljitak pacijenata te dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu skrb građana Republike Hrvatske, istaknula je predsjednica KoHOM-a Nataša Ban Toskić, dr. med.

Župan Međimurske županije Matija Posavec pozdravio je specijaliste obiteljske i opće medicine, predstavnike KoHOM-a, pred početak radnog dijela skupa, poželjevši im dobrodošlicu u naš kraj: „Dobrodošli u Međimursku županiju u kojoj se možemo pohvaliti s rezultatima iznimnog razvojnog zamaha u zdravstvu. U svim ciljevima za koje se zalažete i borite, mi prepoznajemo vlastite težnje i zato mi je drago da su naši obiteljski liječnici domaćini ovoga vijeća,“ rekao je župan Posavec te dodao kako je Međimurska županija svjesna važnosti primarne zdravstvene zaštite jer su upravo liječnici obiteljske medicine prvi kojima se bolesna osoba obrati.

„Ponosni smo i na nove uspješne korake koje poduzimamo u poboljšanju primarne zdravstvene zaštite u suradnji s novom ravnateljicom našega Doma zdravlja, iskusnom specijalisticom obiteljske medicine, doktoricom Vlatkom Pleh. Suradnja Doma zdravlja i Međimurske županije te naših jedinica lokalne samouprave iznjedrila je kvalitetno popunjavanje mreže primarne zdravstvene zaštitite u našem kraju, što je iznimno zahtjevan zadatak zbog nedostatka liječničkog kadra. Primjer smo dobre prakse u Hrvatskoj koliko se može postići mudrom strategijom i kvalitetnom suradnjom“, istaknuo je župan Matija Posavec.

Međimurska županija je prije deset godina izgradila novu zgradu Doma zdravlja, te danas cijeli zdravstveni kompleks u jednom dvorištu okuplja sve zdravstvene ustanove, a krenulo se s novim ulagačkim ciklusom u kojem će se formirati centar za palijativnu skrb te izgraditi novi prostor za sve zdravstvene laboratorije.

Smjernice razvoja Doma zdravlja uključuju korištenje suvremenih tehnologija i osmišljavanje inovativnih načina organizacije rada, jačanje preventivnih aktivnosti, razvijanje zdravstvenih programa usmjerenih prema povećanju dostupnosti zdravstvene zaštite, korištenje novih tehnologija i alata za edukaciju pacijenata čime će se osnažiti njihova uloga u održavanju i kontroli vlastitog zdravlja. U planu je osnivanje ambulante za kronične bolesti koju će voditi timovi posebno educiranih medicinskih sestara čime će se postići viša kvaliteta skrbi za kronične bolesnike.

Stručnom skupu nazočila je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonja Tošić Grlač, te saborska zastupnica i liječnica Andreja Marić koja je kazala da se u Međimurskoj županiji sluša struka, no izostaje podrška Ministarstva zdravstva: „Liječnike obiteljske medicine trebalo bi rasteretiti administracije jer je to jedini način da im se ostavi prostor da se posvete pacijentima. Mislim da Ministarstvo zdravstva nije svjesno važnosti primarne zdravstvene zaštite zato je važno kontinuirano naglašavati vašu ulogu“, istaknula je Andreja Marić. 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content