Prigodnim kratkim filmom, koji dočarava predanost međimurskog poljodjelca svojoj zemlji, uvedeni su danas predstavnici medija u konferenciju na kojoj je bilo riječi o podršci plasmanu međimurskog krumpira na tržište, te dosezima koje proizvođačima osigurava županijska robna marka Međimurski kalamper. Dobru vijest da se međimurski krumpir kvalitetom uspio nametnuti najjačem trgovačkom lancu u Hrvatskoj, no da se borba za lidersko mjesto u Hrvatskoj – koje mu pripada – tek zahuktava, s javnošću je podijelio predsjednik Udruge proizvođača merkantilnog krumpira Damir Mesarić, zahvalivši Županiji na velikoj podršci.
Župan Međimurske županije Matija Posavec brojkama je ilustrirao lidersko mjesto Međimurskog kalampera na tržištu: „Krumpir je naša strateška poljoprivredna kultura u smislu količine proizvodnje jer su u Međimurju pod krumpirom 1.874 hektara zemlje, što čini proizvodnju od 101.000 tona tj. 70 posto hrvatske proizvodnje! Čak 862 obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva, uz poljoprivredne organizacije, vezana su uz krumpir, te s Udrugom proizvođača merkantilnog krumpira daju snažan doprinos prepoznatljivosti robne marke i plasmanu. Sada je naša robna marka Međimurski kalamper dobila novi dizajn ambalaže te se pokreće niz aktivnosti vezanih uz što bolji plasman“, rekao je župan, dodavši da se brendiranjem međimurskog krumpira brendira i naša Županija – kao zelena oaza u srcu Europe, kao regija koja ima svoju tradiciju, povijest, ali i vrhunsku kvalitetu proizvoda koje plasira na tržište.
Međimurska županija kontinuirano podupire poljoprivrednu proizvodnju, od projekata kontrole plodnosti tla i navodnjavanja, do podupiranja organizacija proizvođača, izgradnje hladnjača te dodjele potpora. Posreduje i lobira za plasman naših poljoprivrednih proizvoda i u drugim zemljama, poput Austrije, Mađarske i Crne Gore, kada je o krumpiru riječ, kao i tržištu Hrvatske.
I u Službi za stručnu podršku međimurski poljoprivrednici imaju snažnog partnera, a voditelj Službe mr. sc. Milorad Šubić, dipl. ing. agr., naglasio je : „Povijest je ostavila zapise o tradiciji proizvodnje krumpira u našem kraju, a danas, kada se naši proizvođači uspješno prilagođavaju dobu digitalizacije, ostaje nam izazov očuvanja zemljišta. Cilj kojem smo posvećeni je primjena novih tehnologija očuvanja plodnosti tla i smanjenje kemijskih sredstava u zaštiti bilja u korist alternativnih. To je naša misija koju provodimo 20 godina i koja je garancija da iza naše robne marke uistinu stoji kvaliteta.“
Konferenciji za medije prisustvovao je i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Darko Radanović te načelnik Općine Belica Zvonimir Taradi koji je dodao: „Uz kontinuiranu podršku našim proizvođačima koja nam je obveza, pri čemu imamo važnog saveznika u našoj Županiji, radimo i na promidžbi. Postavili smo svojevremeno u Belici spomenik krumpiru – hranitelju, a na ovogodišnjoj manifestaciji zahvale za plodove zemlje izabrali smo ponovo najteži krumpir. Pobjednik izbora „Čiji je najteži?“ na vagi je pokazao nevjerojatnih 1.617 grama!“