Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Matica umirovljenika Međimurske županije priredila program povodom Međunarodnog dana starijih osoba

Datum objave: 30. rujna 2023.

I ove godine, u čakovečkom Centru za kulturu, ususret Međunarodnog dana starijih osoba, koji se obilježava 1. listopada, Matica umirovljenika Međimurske županije priredila je prigodan program za svoje članove i sve ljude treće životne dobi.

Predsjednica Matice umirovljenika Nada Lovrec istaknula je da je Međunarodni dan starijih osoba samo jedan od poticaja za stalan rad na promicanju prava umirovljenika i svih starijih ljudi te aktivnosti koje utječu na rast svijesti u zajednici o problemima s kojima se susreću: „Nama umirovljenicima i dalje su najveći problem male mirovine, kao i konstantno povećanje cijena, dodaci koje primamo nisu dugotrajno rješenje. Dizanje mirovina u postocima nije ravnopravno, jer povećanje mirovina u postocima stvara sve veće razlike između onih koji imaju i oni koji žive ispod granice siromaštva, a takvih je u Hrvatskoj 690.000,“ istaknula je Nada Lovrec te dodala da se posebno ponosi da i dalje, uz sve probleme, redovito pomažu svojim bolesnim i socijalno ugroženim članovima.

Prije 33 godine Glavna skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 1. listopada Međunarodnim danom starijih osoba s ciljem promicanja održivog aktivnog starenja u zajednicama. Međunarodni dan starijih osoba je poseban dan za starije osobe širom svijeta i obilježava se s ciljem da se naglasi koliko je važno prilagoditi okruženje u kome živimo potrebama i sposobnostima stanovnika treće životne dobi. Obilježavanjem Međunarodnog dana starijih osoba, nastoji se starijim osobama smanjiti osjećaj da su marginalizirane, izolirane i zaboravljene. Oni su ambasadori našeg društva, a vrlo često i životni mentori.

Da je briga o starijima obaveza brojnih dionika u zajednici te da leži na svijesti pojedinca, naglasio je i župan Međimurske županija Matija Posavec: „Cilj svake aktivnosti i potpore Međimurske županije usmjerene prema ljudima treće životne dobi je da vam osiguramo što lakši i ugodniji život,“ rekao je župan, dodavši da u našem kraju uspješno djeluje Centar za pomoć u kući Međimurske županije te se kontinuirano provode projekti vezani uz pružanje pomoći starijima te njihovom aktivnom uključivanju u život zajednice, a nedavno je pokrenut i veliki projekt kojim će Međimurje dobiti centar za starije i nemoćne osobe u Nedelišću, te pojačati smještajne i izvaninstitucionalne usluge. „Želim da se u svojoj sredini osjećate sigurnima i da znate da niste sami, da postoji mjesto gdje će vam pomoć biti pružena kada zatreba.“

U prepunom Centru za kulturu, umirovljenici su uživali u predstavi „Ministričin muž“ u izvedbi kazališne družine KUU Seljačka sloga iz Nedelišća.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content