Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Svečanom sjednicom Mjesnog odbora te bogatim programom Mihovljan slavi svoju 820. obljetnicu

Datum objave: 29. rujna 2023.

Punih 820 godina stara su arhivska vrela u kojima se spominje Mihovljan, mjesto koje je danas sastavni dio Grada Čakovca. Njegovo prvo spominjanje seže u 1203. godinu, u listinu kralja Emerika kojom je crkva sv. Mihovila u današnjem Mihovljanu dobila privilegij, što je zapisao Vladimir Kalšan, profesor povijesti i autor monografije o Mihovljanu iz 2003.

Na povjesnicu mjesta, na sjednici Vijeća Mjesnog odbora Mihovljana, sazvanu u čast Dana mjesta, osvrnuo se u svom govoru predsjednik VMO-a Ivica Novak: Mihovljan je izuzetno važan za povijest cijelog Međimurja i Čakovca jer je tijekom stoljeća bio sjedište velike rimokatoličke župe koja je obuhvaćala Buzovec, Čakovec, G. Pustakovec, G. Vidovec, Ivanovec, Mačkovec, Martane, Mihovljan, Novo Selo Rok, Pribislavec, Putjane, Savsku Ves i Šenkovec“, naglasio je između ostalog predsjednik te dodao da je razvoj mjesta u novo doba donio mnogo dobrobiti mještanima i da je Mihovljan danas urbana sredina, ugodna za život, nadomak centru grada. Osvrnuo se i na jubilarnih 820 godina mjesta, a ta je brojka označila i velik broj završenih te pokrenutih projekata koje su mještani priželjkivali.

Sjednica MO Mihovljan okupila je u tamošnjem društvenom domu velik broj prijatelja naselja, mještanki i mještana, članove udruga, a u popratnim nastupima oduševili su KUD Mihovljan, zbor Udruge umirovljenika Mihovljan, Dječji zbor I. osnovne škole Čakovec, Čakovečke mažoretkinje, Gradski puhački orkestar Grada Čakovca i KUU “Veseli Međimurci”, dok su samu uvertiru u veliki dan za mjesto mimohodom ulicama Mihovljana i špalirom na ulazu u društveni dom napravile mažoretkinje i čakovečki puhači.

Župan Međimurske županije Matija Posavec čestitao je Mihovljančanima njihov dan, naglasivši da imaju razloga biti ponosni na povijest koja o Mihovljanu svjedoči kao o sredini u kojoj se snažno razvijalo gospodarstvo u proteklim stoljećima. Naime građevinska industrija Međimurja svoje začetke bilježi upravo u Mihovljanu, gdje je još 1884. godine Valent Morandini izgradio prvu ciglanu, da bi u drugoj polovici 20. stoljeća Mihovljan postao obrtnički centar. Nasljeđe tih vremena vidljivo je i danas u uspješnim tvrtkama koje djeluju na ovom području. “Povijest Mihovljana i važnu godinu koju slavimo, vežemo uz povijest samog Međimurja. Iz 1203. imamo prvi pisani dokument o Međimurju i zato nas ta godina spaja, ne samo Mihovljan i Međimurje, već sve gradove, općine i pripadajuća naselja, jer nema razvoja županije bez ravnomjernog razvoja svih njenih dijelova. Svaka općina razvija se na svoj način, sa svojim specifičnostima, vrlinama i kvalitetom. Taj jedan grad, jedno mjesto ili općina ima smisla i ima dušu. Baš kao što je ima i Mihovljan, svim uspjesima i rezultatima“, rekao je župan te dodao da je Mihovljan i rasadnik sportskih talenata našega kraja, te dom nekoliko vrijednih udruga koje okupljaju mještane, među kojima je i stoljetno dobrovoljno vatrogasno društvo, kulturno umjetničko društvo koje ime Međimurja prenosi diljem svijeta i druge.

Razvojne planove Mjesnog odbora Mihovljan prati rukovodstvo Grada Čakovca te je pritom predsjednik Gradskog vijeća Josip Varga istaknuo kako se u svakom mjesnom odboru koji je u sastavu Grada radi na ravnomjernom razvoju te kako su ljetni mjeseci iza nas već tradicionalno bili iznimno radni u svakom dijelu grada, pa tako i Mihovljanu, a neki radovi tek kreću. “Ono na što stavljamo naglasak svakako je prepoznati potrebe mještana, planirati sredstva kako bi pridonijeli mjestu novim investicijama, ali i ulaganjima u održavanje postojeće infrastrukture. Mihovljančanke i Mihovljančani su to itekako zaslužili, a posebno moram pohvaliti udruge građana koje djeluju u mjestu, koje odvajaju svoje vrijeme i unose svoje srce u ono što rade, kako bi dodatno obogatili društveni život mjesta i našeg grada”, naglasio je predsjednik Varga i čestitao svima veliku obljetnicu i Dan mjesta. Kako je rečeno, u listopadu počinje završna 3. faza sanacije Prvomajske ulice u Mihovljanu, ugovara se projekt dopune javne rasvjete Ulica Josipa Horvata Zdelara i Prvomajske, izgradit će se spremište za potrebe VMO uz zamjenu instalacije u prostorima nogometnog kluba te zamjenu rasvjete na nogometnom igralištu, u planu Grada je i uređenje instalacija i uređenje prostorija u sportskom domu, kao i djelomična sanacija zidova na etaži društvenog doma.

Spomenimo kako su svečanosti prisustvovali i potpredsjednik Skupštine Međimurske županije Ivica Baksa, zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Grada Čakovca Renato Slaviček, gvardijan Franjevačkog samostana u Čakovcu fra Filip Đurđević, načelnik Općine Šenkovec Robert Meglić, predsjednica Mjesnog odbora Ivanovec Melita Kraljić, predsjednik VMO Mačkovec Krunoslav Vidačić, predsjednik VMO Štefanec Ivica Križaić, predsjednik VMO Savska Ves Srećko Vranović, predsjednik VMO Šandorovec Dejan Tomašić, predsjednica Gradskog kotara – zapad Štefanija Damjanović te dakako članovi VMO Mihovljan, a posebno su pozdravljeni i predsjednici iz prijašnjih saziva Mjesnog odbora – August Labazan, Franjo Patafta i Josip Jezernik.

Prilika je poslužila da se dodijele zahvalnice zaslužnim udrugama i skupinama građana koje djeluju na tom području, nagradu je primio i Đuro Bedić za sudjelovanje na svim dosadašnjim akcijama Zelene čistke, a posebne zahvalnice uručene su Gradu Čakovcu i Međimurskoj županiji. Uz svečanost u donjem dijelu društvenog doma, na katu je postavljena izložba mihovljanskih umjetnika Zlatka Hergotić, Stjepana Kerovca, Josipe Flac i Josipe Bratković koju su uzvanici razgledali.

Nakon što je program obilježavanja 820. obljetnice mjesta krenuo pretposljednje subote u rujnu utrkom “Z brega na breg” te je nastavljen sv. misom i sjednicom uz blagdan sv. Mihovila, 30. rujna donosi taktičku pokaznu vježbu DVD-a Mihovljan, sv. misu s blagoslovom obnovljenog pročelja kapelice sv. Mihovila i turnirom u gađanju zračnom puškom 1. listopada te završava 8. listopada obilježavanjem Dana starijih osoba Udruge umirovljenika.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content