Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Najmlađi u riznici međimurske baštine

Datum objave: 23. rujna 2023.

Europa slavi Dan baštine čemu se priključio i naš Muzej Međimurja te je u višenamjenskoj dvorani Riznice Međimurja muzejska pedagoginja dr. sc. Ines Virč priredila zanimljiv sadržaj za najmlađe, ovoga puta polaznike Dječjeg vrtića Cipelica Čakovec. „Ovogodišnje izdanje Dana europske baštine održava se pod zajedničkim naslovom Živa baština i odnosi se na prakse, znanja i vještine koje se generacijski prenose i još uvijek su u aktivnoj uporabi. Kako ova tema pruža mogućnost podrobnijega uvida u rad koji obavljaju svi oni koji skrbe o baštini, s odgojiteljicama skupina DV-a Cipelica dogovorene su teme edukativno-kreativnih radionica: lončarstvo, izrada pokladnih maski, usmeno-predajna baština, zlatarenje, čipkarstvo i medičarstvo“, pojasnila je Ines Virč.

Uz Dane europske baštine organiziran je i niz sadržaja za posjetitelje uz stručno vodstvo, a u spomenutim edukativnim radionicama sudjelovala su djeca iz sljedećih skupina:

Zmajčeki (odgojiteljice Zvjezdana Pongrac i Nikolina Kodba), Bubice (odgojiteljica Samira Abu-Zeid i Roberta Taradi), Točkice (odgojiteljice Grozdana Goričanec i Vesna Novak), Ogledalce (odgojiteljice Đurđa Hižman i Helga Kraljić), Slatkiši (odgojiteljice Rada Magić, Blaženka Lozić, Valentina Mesarić) i Sunčeka (odgojiteljice Petra Mićanović i Milana Hozmec).

U Riznici Međimurja danas je otvorena i izložba dječjih radova inspiriranih radionicama, koja se u multimedijskoj dvorani može razgledati do 28. rujna.

Župan Međimurske županije Matija Posavec na otvorenju izložbe dječjih radova naglasio je da je sjaj naše baštine upravo u rukama ovih mališana: „Stari grad Zrinski mjesto je naše povijesti, mjesto gdje su živjeli Zrinski i Frankopani, ali i naša Riznica Međimurja -  muzej koji predstavlja povijesno blago i tradicijske vrijednosti međimurskog kraja. A s ovakvim projektima i radionicama, Riznicu želimo približiti našim najmlađima kako bi o svojoj kulturnoj baštini učili kroz praktičan rad“, rekao je župan Posavec.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content