Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Izaslanstva Međimurske županije i Policijske uprave međimurske u Varaždinu odali počast poginulim i nestalim policajcima u obrani Vukovara

Datum objave: 11. rujna 2023.

Na današnji dan, prije 32 godine, u obranu Vukovara upućeno je 185 policijskih službenika temeljne, prometne i kriminalističke policije iz Policijske uprave varaždinske, kojoj su tada pripadale i policijske snage Međimurja. Vukovar su branili do pada, 18. studenoga 1991. godine i u tom najtežem razdoblju, u potpunom okruženju. Poginuo je 21 pripadnik ove postrojbe, među kojima su sedmorica ranjenih mučki ubijena na Ovčari. Među preživjelima, 66 policajaca je ranjeno, a čak 119 ih je prošlo strašno iskušenje srpskih koncentracijskih logora i to tijekom dugog razdoblja od 269 dana. Još četvorica policajaca se vode kao nestali, a Ivan Oreški je u međuvremenu proglašen umrlim.

U Varaždinu je danas, u organizaciji Policijske uprave varaždinske, Udruge zatočenih i nestalih branitelja Varaždinske županije te Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata Varaždinske županije, obilježen dana odlaska Posebne postrojbe Policijske uprave Varaždin u Vukovar, kojem su, načelnike PU varaždinske Predraga Benčića i PU međimurske Ivana Sokača počast su odali i župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec te zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković, nakon čega je služena misa u varaždinskoj katedrali.

Ovogodišnje obilježavanje imalo je osobito ozračje jer je održano u znaku konačnog priznanja statusa Posebne jedinice ovoj zadnjoj grupi koja se priključila obrani Vukovara. Ministarstvo unutarnjih poslova taj je status priznao 15. veljače ove godine.

Poštovane obitelji i poštovani pripadnici Posebne jedince, ne postoje riječi kojima bih mogao zahvaliti na vašem doprinosu stvaranju naše budućnosti, pa ću jednostavno reći – hvala“, istaknuo te dodao: „Danas se prisjećamo ratnih dana i mislimo na ponos i najplemenitije ljudske vrijednosti koje su krasile naše kolege. Zato će obrana Vukovara 1991. ostati zauvijek u svijesti hrvatskoga naroda kao simbol i znak žrtve, ali i nemjerljivog herojstva prvih hrvatskih branitelja, redarstvenika i policajaca čijom zaslugom je izvojevano pobjeda u Domovinskom ratu,“ rekao je načelnik PU varaždinske Predrag Benčić.

Da ne zgasne sjećanja na policajce koji su tada položili živote braneći Vukovar do zadnjeg metka, zapišimo ponovo njihova imena: zapovjednik postrojbe Vjekoslav Cerkovečki, Marko Bosak, Dragutin Friščić, Dragutin Godinić, Ivan Hižman, Ljubomir Jalšovec, Tomo Jambor, Josip Kanižaj, Josip Kapustić, Dražen Klarić, Božidar Košir, Damir Lehkec, Dragutin Lehkec, Antun Mutvar, Vladimir Rojko, Josip Šajnović, Dragutin Šavorić, Dražen Štefulj, Darko Tišljarić, Mladen Vinko, Stjepan Vusić, te Ivan Oreški, koji se dugo vodio kao nestao te je u međuvremenu proglašen umrlim. Kao nestali, i 32 godine nakon vukovarske tragedije vode se: Ivan Đurđek, Marijan Levak, Slavko Šantek i Marijan Vučak.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content