Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Obilježena 457. obljetnica junačke pogibije Nikole Šubića Zrinskog i Sigetske bitke

Datum objave: 6. rujna 2023.

Prigodnom svečanošću u Šenkovcu i ove godine dostojno je obilježena obljetnica Sigetske bitke, povijesnog događaja u kojem je centralno mjesto imao ban Nikola Šubić Zrinski koji spada u ključne ličnosti turbulentne srednjovjekovne povijesti. Nikola Šubić Zrinski odlazi u utvrdu Siget gdje pogiba 7. rujna 1566., suprotstavivši se nadmoćnijoj osmanlijskoj vojski koju je predvodio Sulejman Veličanstveni te njegov veliki vezir Mehmed-paša Sokolović.

Počast povijesnom velikanu odana je i kod njemu posvećenog spomenika u Perivoju Zrinskih u Čakovcu, a središnja svečanost tradicionalno se odvijala kod mauzoleja obitelji Zrinski u Šenkovcu. U organizaciji Zrinske garde Čakovec, Družbe Braće Hrvatskog Zmaja, Zmajskog stola Čakovec, Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu, Općine Šenkovec i Međimurske županije, svečanosti obilježavanja 457. godišnjice Sigetske bitke odazvali su se brojni uzvanici.

Uz izaslanika predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića brigadira Dragutina Remenara, izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora Dražena Srpaka, saborskog zastupnika i gradonačelnika Grada Murskog Središća, izaslanicu ministra vanjskih i europskih poslova Teu Karaman, svečanosti su prisustvovali župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, savjetnik Veleposlanstva Mađarske u Republici Hrvatskoj Karolyi Boczka, gradonačelnik Sigeta Vass Peter, pročelnica Konzervatorskog odjela u Varaždinu Vesna Pascuttini-Juraga te predstavnici Crkve i Policijske uprave međimurske.

Okupljenima su se obratili zamjenik načelnika Općine Šenkovec Ivica Smolić, predsjednik Zrinske garde Čakovec Đuro Bel, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Dražen Srpak i župan Međimurske županije Matija Posavec, koji su istaknuli da i ova svečanost svjedoči koliko Međimurci drže do svog identiteta i koliko brižno čuvaju uspomene na svoje povijesne velikane.

Župan Međimurske županije Matija Posavec naglasio je kako se danas na ovome mjestu prisjećamo povijesti koja je egzaktna i koja se ne može mijenjati. „Uvijek trebamo govoriti koliko je taj dio povijesti istražen ili neistražen, no mi je moramo baštiniti i prenositi na buduće naraštaje, jer mi smo nasljednici te povijesti,“ rekao je župan te dodao kako je Sigetska bitka bio događaj koji je ne samo Međimurje, nego Hrvatsku, Mađarsku i Austriju spasio od prodora Osmanlija. „Sigetska bitka je važna za cijelu europsku povijest i treba biti u kolektivnoj svijesti hrvatskog naroda, a mi u Međimurju smo jedini pravi zaštitnici lika i dijela Zrinskih i Frankopana,“ kazao je i naglasio kako je nakon 150 godina, točnije prije dva mjeseca u hrvatskom izdavaštvu izdana knjiga „Kazneni postupak protiv Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana“ koja do sada nije prevedena na hrvatski jezik.

Svečanost, koju su vrhunskim izvedbama uveličale članice ansambla Pučpuljike i koju je vodio Dejan Buvač, završena je paljenjem svijeća kod spomenika banu Nikoli IV. Zrinskom na Trgu sv. Jelene te misom u Župnoj crkvi.

Međudržavno obilježavanje 457. obljetnice Sigetske održat će se u 10. rujna 2023. godine u Sigetu.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content