Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

1.Regionalni susret astronomskih društava –„Međimurje – hotel s 1000 zvjezdica”

Datum objave: 19. kolovoza 2023.

Međimurska županija ovog je vikenda domaćin 1. Regionalnog susreta astronomskih društava. Tijekom dva dana susreta, okupljeni će moći čuti zanimljiva predavanja, među kojima i predavanje Ante Radonića u planetariju na otvorenom uz promatranje neba i Perzeida.

Astronomsko društvo „Vega” Čakovec organizator je 1. Regionalnog susretu astronomskih društava s prekograničnog područja Hrvatske i Slovenije „Međimurje – hotel s 1000 zvjezdica”, na kojem će se okupiti astronomi iz Hrvatske i Slovenije kao i s fakulteta za fiziku iz Rijeke te astronomskog instituta iz Varšave.

„Ovaj susret je organiziran s ciljem promocije astronomije, razmjene iskustva te stvaranje snažne regionalne mreže partnerstva koja može doprinijeti razvoju astronomije na regionalnoj i međunarodnoj razini te pokretanju novih projekata. U Međimurju smo okupili velik broj zaljubljenika u svemir, a jedan dio programa susreta namijenjen je i javnosti“, rekao je Zoran Novak, predsjednik  Astronomsko društvo „Vega” Čakovec.

Sudionike susreta pozdravili su župan Međimurske županije Matija Posavec i gradonačelnica GradaČakovca Ljerka Cividini, koji su pohvalili rad društva te zahvalili što su dokazali da se ovakav susret može organizirati izvan velikih gradova. „Vjerujem da će ovaj susret postati tradicija te da će se iz godine u godinu okupljati sve više zaljubljenika u astronomiju, jer interes za astronomijom ne jenjava nego se produbljuje što dokazuje i velik broj djece koja se okuplja prilikom bilo koje njihove prezentacije usmjerene prema građanima,“ kazao je župan.

Zvjezdarnica u Savskoj Vesi koju koristi Astronomsko društvo „Vega” Čakovec, izgrađena je 1971. godine, prošle je godine kompletno obnovljena izvana i iznutra, te slijedi obnova teleskopa.

1. Regionalni susreta astronomskih društava, započeo je u subotu, 19. kolovoza u Čakovcu na Trgu Republike gdje je u sklopu projekta „Sunce, naša zvijezda” bilo organizirano promatranje Sunca, sunčevih pjega i baklji solarnim teleskopima, kao i izložba teleskopa namijenjenih noćnom promatranju neba. U večernjim satima u Štrigovi uz vidikovac „Mađerkin breg” održat će se održati prvi astronomski piknik „Štrigovska zvjezdana noć”, uz teleskope kojima će se moći promatrati planete ali i maglice, a u 21 sat Ante Radonić će održati predavanje u planetariju na otvorenom, pod zvjezdanim nebom.  Susret završava u nedjelju, 20. kolovoza gdje će od 10 do 12 sati na šetnici sv.Barbare biti organizirano još jedno promatranje Sunca solarnim teleskopom.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content