Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Datum objave: 4. kolovoza 2023.

Na jedan od najvažnijih datuma hrvatske povijesti, dan koji slavi spomen na 05. kolovoz 1995. godine, na vojno-redarstvenu akciju "Oluja" kao prekretnicu Domovinskog rata koja je vodila vraćanju okupiranog područja Republike Hrvatske i časnoj pobjedi hrvatskog naroda, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana je počast herojima Domovinskog rata.

Počast herojima kod Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima odali su članovi obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, župan Međimurske županije Matija Posavec sa zamjenikom Josipom Grivcem, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini sa predsjednikom Gradskog vijeća Grada Čakovca Josipom Vargom, saborska zastupnica Andreja Marić, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, načelnik Općine Belica Zvonimir Taradi, načelnik Općine Donja Dubrava Marijan Varga, predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz domovinskog rata Međimurske županije na čelu sa Stjepanom Horvatom, predstavnici braniteljskih udruga s područja Međimurske županije, predstavnici Hrvatske vojske, Policijske uprave Međimurske, Zrinske garde Čakovec, Matice hrvatske Ogranka Čakovec, Družbe hrvatskog zmaja te udruga civilnog društva.

Prisjećajući se oslobodilačkog puta te povijesne 1995. godine, Franjo Kemec, stožerni narednik 1. gardijske brigade "Tigrovi" naglasio je: „Dana 04. kolovoza 1995. godine ispunjeni ponosom krenuli smo u odlučujuću oslobodilačku bitku gdje je 1. gardijska brigada „Tigrovi“ prošla put od oko 400 kilometara u svojim pravcima napada te imala 6 poginulih. Neka im je vječna hvala i slava“.

„U oslobađanju Knina, kao i cijeloj vojno-redarstvenoj akciji „Oluja“ sudjelovali su i Međimurci a 7. gardijska brigada „Pume“ koju su činili borci iz sjevernog dijela Hrvatske među prvima je ušla u Zvonimirov grad. Ponosni smo na sve naše branitelje te je dan kada slavimo ovu pobjedu prilika da im se još jednom zahvalimo što su vođeni hrabrošću, odlučnošću i vjerom u pobjedu obranili i oslobodili Hrvatsku“ rekla je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini istaknuvši da imena onih koji se iz rata nisu vratili stoje uklesani ovdje na Spomeniku da ih se nikada ne zaboravi.

Prisjećajući se s ponosom svih heroja koji su dali život za našu domovinu, među kojima je i 78 međimurskih branitelja, župan Međimurske županije Matija Posavec rekao je: „Pobjeda, zahvalnost, branitelji – to je simbol jednog zajedništva. Izražavamo, sjećamo se, ponosni smo na ta vremena i te događaje, na sve one koji su 90-ih godina kada je bjesnio Domovinski rat dali svoj doprinos. Prema pisanim svjedočanstvima, oko 8000 Međimuraca direktno ili indirektno branilo je svoju domovinu na svim ratištima diljem Hrvatske, postoje svjedočanstva o ulozi 54. samostalne bojne, 34. inženjerijske bojne, ulozi 1. gardijske brigade „Tigrovi“, ulozi 7. gardijske brigade „Pume“ kao i zasebne policijske postaje Čakovec Varaždin. Samo zajedništvom možemo doći do pobjede a onda ćemo i jedni prema drugima imati zahvalnost. Uvijek do sada, danas i u budućnosti s puno pijeteta sjećati se svih onih koji više nisu s nama. U ime Međimurske županije svim građankama i građanima čestitam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja“.

Polaganju vijenaca i paljenju svijeća uslijedila je molitva za branitelje koju je predvodio gvardijan fra Josip Grubišić, dok će Sveta misa za domovinu biti održana u subotu, 05. kolovoza 2023. godine u 9 sati u župnoj crkvi Svetog Nikole biskupa u Čakovcu.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content