Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Otvoreno Porcijunkulovo 2023., slavlje tradicije i ponos Međimuraca

Datum objave: 29. srpnja 2023.

U zgradi Scheier, u petak 28. srpnja svečano je otvoreno Porcijunkulovo 2023., najveća ljetna manifestacija Čakovca i Međimurja, koju iz godine u godinu posjećuje sve veći broj posjetitelja iz drugih dijelova Hrvatske kao i inozemstva. Porcijunkulovo raste i biva sve popularnije te će i ove godine ponuditi obilje programskog sadržaja, uz mnogo zabave za sve generacije. No, u srcu čakovečkog proštenja čuva se mjesto za tradiciju i vjeru. Uz duhovni sadržaj u crkvi sv. Nikole biskupa, do samog blagdana Gospe od Anđela, u srijedu, 2. kolovoza, vrijedne Međimurke i Međimurci predstavit će tradicijsko nasljeđe, različite proizvode iz kućne radinosti te s obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Otvorenju 59. izdanja “Porcijunkulova”  nazočio je izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, posebni savjetnik Predsjednika za kulturu Zdravko Zima, izaslanik predsjednika Vlade RH, saborski zastupnik i gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, saborske zastupnice Andreja Marić i Boška Ban Vlahek, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Koprivnice Mišel Jakšić, župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina sa potpredsjednicima Ivicom Baksa i Mariom Medvedom, predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca Josip Varga, okružni upravitelj njemačkog okruga Rems-Murr dr. Richard Siegel sa suradnicima, načelnik Općine Lendava Janez Magyar, gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj, gradonačelnik Grada Ivanca Milorad Batinić, gradonačelnik Grada Ludbrega Dubravko Bilić te mnogobrojni gosti.

“Od danas pa do iduće srijede, Čakovec je središte kulturnog, zabavnog i vjerskog života sjeverozapadnog dijela Hrvatske. Počinje još jedno Porcijunkulovo, a svi zajedno pobrinuli smo se da i ove godine zadovoljimo ukuse i okuse svih generacija Čakovčana i onih koji će ove posljednje srpanjske i prve kolovoške dane doći u Čakovec i prošetati gradskim ulicama. Kako kod organizacije takvih velikih događanja uvijek imate nepredviđene okolnosti. Ove godine to je kiša, no nakon svih peripetija koje nam je izazvala, vjerujem da smo uspjeli sve staviti na pravo mjesto. Ipak, shvatila sam da smo zaboravili ono najvažnije, a to je da je jezgra Porcijunkulova – proštenje. Skromnim franjevačkim proštenjem počela je manifestacija koja je danas izrasla u događanje koje u naš grad privlači posjetitelje iz svih dijelova Hrvatske i okolnih zemalja. Bez obzira na raznovrsni program, namijenjen svim građanima, vrhunac ovog, kao i svih prethodnih proštenja bit će 2. kolovoza, za blagdan Gospe od Anđela”, rekla je gradonačelnica Ljerka Cividini i zahvalila svim sponzorima koji su odlučili pripomoći financiranju programa na manifestaciji, svima vezanim uz organizaciju koji su uspjeli smjestiti svakog izlagača i sudionika, te svima onima koji će narednih šest dana ulicama grada širiti dobre vibracije, a putem društvenih mreža, pozitivnu i svečanu čakovečku atmosferu dijeliti širom svijeta. 

“I ove smo godine uložili jako puno truda u organizaciju i žive te pune ulice danas, dokazuju da je Porcijunkulovo zaista najveća manifestacija u Međimurju. Mi smo s velikim ponosom dali sve od sebe da bude i najbolja dosad, nadam se da smo opravdali povjerenje i da će biti onako kako je planirano, za svakog ponešto. Želim svima šest dana vjere, tradicije i veselja, pokušajte naći nešto što još niste radili, probajte neki stari zanat, okušajte se u tradiciji, poslušajte neku novu glazbu, upoznajte nove ljude”, rekao je direktor Turističke zajednice grada Čakovca Filip Horvat.

Porcijunkulovo već tradicionalnoj ima svoju glazbenu priču, koja iz večeri u večer okuplja velik broj poklonika određenog muzičkog pravca. Koncertni program, koji se ove godine odvija na velikoj pozornici postavljenoj nadomak Sportsko-rekreacijskog centra Mladost, tako je prvog dana održan koncert Petra Graše, danas 29. srpnja na pozornicu izlazi druga zvijezda hrvatske estrade Vanna, a 30. srpnja na rasporedu je sastav Eurocubans. U ponedjeljak, 31. srpnja nastupa Željko Bebek, potom, 1. kolovoza Crvena jabuka, a Porcijunkulovo se zatvara 2. kolovoza uz koncerta Tomislava Bralića i klape Intrade. Svi koncerti započinju u 21:30.

Glazba će svake večeri Porcijunkulova, od 19 sati, ispunjavati i Perivoj Zrinskih gdje će na retropozornici - kod fontane - nastupiti  Tihomir Pop Asanović (28. 7.), Balkan ZOO i Nina Ćorić (28.7.), Rockin' Neno & The Cadillac (31. 7.), zatim Daniel Caccia (1. 8.) te Romantiy (2. 8.).

Mladi će u glazbi moći uživati i u Parku Rudolfa Kropeka, gdje će i ove godine biti postavljena tzv. urbana pozornica na kojoj će se od 28. 7. do 2. 8., svake večeri od 21 sat, nizati sljedeći izvođači: Kids from the sky, Groovetastic, Clone Age, Boris Štrok, Soul fingers, i na kraju, 2. 8., sastav Kitice.

Neće biti zapostavljano ni naše blago – međimurska popevka – koja će odjekivati s pozornice tradicije. 28. 7. od 18 sati, nastupao je KUD Lipa iz Gornjeg Mihaljevca, a od 19 sati KUD Goričan, zatim 29.7. na rasporedu je u 18:30 nastup KUD-a Turen iz Podturna, a od 19:30 KUD-a Voća iz Donje Voće. KUD Mihovljan posjetitelje Porcijunkulova zabavljat će 30.7 od 18:30, a 1. 8. od 18 sati nastupa Božidar Brajković. U završnici, 2. 8. od 20 sati na ovoj bini nastupit će Mirko Švenda Žiga.

Program Porcijunkulova prati i niz drugih sadržaja, od izložbi na otvorenom te u Knjižnici Nikola Zrinski i zgradi Scheier, do izvedbi uličnih artista. U večernjim satima, poseban ugođaj stvarat će instalacija nazvana Valovi svjetla.

Fotografije: Porcijunkulovo/ Grad Čakovec

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content