Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Općina Štrigova svečano proslavila svoj dan

Datum objave: 22. srpnja 2023.

Međimurska županija Općini Štrigova dodijelila je 66.365 eura za ugradnju goričkog svirala u popularni vidikovac na Mađerkinom bregu

Rodno mjesto svetog Jeronima, vidikovac na Mađerkinom bregu, najbolja vina na svijetu, najpitoreskniji međimurski kraj, samo su neke od asocijacija na Štrigovu, općine koja ove godine slavi 30 godina svog djelovanja. Tradicionalno bogatom, višednevnom manifestacijom Štrigovske noći, Općina Štrigova proslavlja svoje dane koje veže uz blagdan svete Magdalene, zaštitnice štrigovske župe.

Središnji dio obilježavanja bio je svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj je župan Međimurske županije Matija Posavec, načelniku Općine Štrigova Stanislavu Reberniku uručio sporazum o vrijednoj donaciji Županije od 66.365 eura. Sredstva su namijenjena za izradu orgulja na vjetar na vidikovcu na Mađerkinom bregu. Time će popularni vidikovac, rođen u velikom EU projektu vrijednom 1.463.966,46 eura, biti upotpunjen dodatnim sadržajem. Atrakcija na Mađerkinom bregu jedan je od simbola razvojne snage Međimurske županije koja je od 2017. godine prva na hrvatskoj ljestvici uspješnosti i po privlačenju sredstava iz europskih fondova.

Naša Općina, kao i mnoge druge u našem kraju, obilježava ove godine 30 godina djelovanja te brojne dosege koji su promijenili kvalitetu života nabolje. Zahvaljujem svima koji su na bilo koji način doprinijeli boljitku i napretku naše Općine “, rekao je predsjednik Općinskog vijeća Štrigove Ivan Frlin, koji je otvorio svečanu sjednicu.

Načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik istaknuo je ponos zbog postignuća, osobito na planu turizma te dodao kako je Štrigova prepoznata kao turistička destinacija „Kontinuirano radimo na razvoju turizma i turističkih sadržaja, u godinu dana otkako je otvoren vidikovac na Mađerkinom bregu taj objekt je posjetilo više od 80.000 posjetitelja, a naše prepoznatljivo Urbanovo- postalo ugledan vinski festival koji raste iz godine u godinu, a sve zahvaljujući našim marljivim i vrijednim vinogradarima“, rekao je načelnik Rebernik te dodao kako su u proteklih godinu dana završili brojne projekte, ali da budućih ideja i planova ne nedostaje  „Želja nam je izgraditi općinski vrtić, započeti s izgradnjom sustava kanalizacije, izgraditi Centar za posjetitelje sveti Jeronim, zvjezdarnicu ali i zipline koji će se protezati od Vidikovca do centra Štrigove,“ istaknuo je načelnik te dodao kako odličnu suradnju ostvaruje sa Županijom koja uvelike financijski prati realizaciju brojnih projekata na području općine Štrigova.

Mještanima općine Štrigova i općinskom vodstvu njihov dan čestitao je župan Matija Posavec „Ove godine obilježavamo 10 godina članstva u Europskoj uniji – a slogan Europske unije je „Ujedinjeni u različitosti“, upravo tako mi razvijamo svoje Međimurje. Svako naše mjesto je različito i jedinstveno, no svi zajedno pokazujemo koliko je bitno biti ujedinjen, jer na taj način razvijamo naše obrazovanje, turizam i bogatu kulturnu baštinu, ali i cijelo Međimurje,“ rekao je župan te dodao kako uspjeh Međimurja nije slučajan, već je to rezultat pametno osmišljene strategije uspješnim korištenjem i povlačenjem sredstava iz Europskih fondova. „Europski fondovi omogućuju nam realizaciju brojnih infrastrukturnih projekata, dok izvorni proračun usmjeravamo prema građanima kroz razne modele potpore,“ istaknuo je Posavec te naglasio kako nikad ne smijemo zaboraviti na naš povijesni identitet i  na znanstveno dokazanu činjenicu kako je upravo u Štrigovi rođen sveti Jeronim što je i zapisano upapinskoj buli iz 1447. godine. „Štrigovi je potreban centar sv. Jeronima kako bi se razvijao vjerski turizam, ali i odala počast osobi koja je obilježila čovječanstvo“, istaknuo je župan te dodao kako će Štrigova, ali i svaka naša općina ili grad uvijek imati snažnu podršku Županije u svojem razvoju.

Čestitke na 30 godina djelovanja općine uputili su izaslanica predsjednika Republike Hrvatske Andreja Marić i izaslanik predsjednika Sabora, gradonačelnik Dražen Srpak.

Svečanoj sjednici nazočili su predsjednik županijske Skupštine Dragutin Glavina, predsjednik Gradskog vijeća Čakovca Josip Varga, predsjednik Udruge vinogradara i vinara „Horts Croatia“ Robert Horvat, savjetnica za turizam Grada Preloga Sandra Herman, predsjednik parlamentarne stranke Radimir Čačić, župnik Kristijan Kuhar, načelnice i načelnici mnogih međimurskih i slovenskih općina, direktori i ravnatelji javnih ustanova i poduzeća te predstavnici Policijske uprave međimurske.

Svečana sjednica ujedno je bila prilika da se zahvali mještanima koji su svojim djelovanjem i radom učinili boljom i ugodnijom za život i rad. Općina Štrigova već tradicionalno nagrađuje najbolje učenike Osnovne škole Štrigova koji su svih osam razreda završili odličnim uspjehom pa su tako nagrađeni -  Vita Čavničar, Leona Horvat, Matija Horvat, Leon Kocen, Zara Pfeifer, Ira Pristav, Emili Puklavec, Leon Rebernik, Roko Sklepić, Ana Šinko, Juraj Valkaj, Maja Paola Peran, Martina Sobočan i Magdalena Vuković.

Dodijeljena su priznanja učenicima Osnovne škole Štrigova koji su se plasirali na državno natjecanje u šahu gdje su ostvarili zapažene rezultate, a dobitnici priznanja su – Lucija Heric, Vita Čavničar, Kjara Čavničar, Anamarija Petek, Mariytea Škorjanec, Matija Horvat, Leon Rebernik, Mateo Kovačić, Grgur Mesić i Lovro Padarić.

Nagrađene su Lucija Borko, Vjera Hrlec i Barbara Kodba koje su se plasirale među najbolje čitače u državi.Na državnom natjecanju iz građanskog odgoja sudjelovali su- Roko Sklepić, Leona Horvat, Maja Paola Peran i Ana Šinko koji su također primili nagradu, a nagrađeni su učenici velikog zbora Osnovne škole Štrigova koji suje ostvarili veliki uspjeh plasiravši se na državno natjecanje zborova.

Nagradu općine Štrigova primile su: Antonija Šajnović za osvojeno prvo mjesto na „WorldSkills Croatia“ natjecanju, a i proglašena je učenicom generacije među medicinarima, te Melani Kolmanić, učenica 4 razreda OŠ Štrigova koja je državna i svjetska prvakinja u disciplini Mažoretkinje show cadet duo/trio.

Posebno općinsko priznanje za izniman doprinos zajednici primio je Josip Mikec, čovjek koji je u ovom kraju zaštitni znak za razvoj turizma. Nagrada Općine Štrigova dodijeljena je Turističkoj zajednici Općine Štrigova te administrativnoj tajnici Općine Mirjani Gregur Sever koja je zaposlenica jedinstvenog upravnog odjela od samog osnutka Općine.

U prigodnom programu nastupili su članovi velikog zbora Osnovne škole Štrigova, „Oda radosti“ izveli su Juraj Valkaj, Grgur Mesić, Anabela Sklepić i Ana Šinko, a za kraj su svojim plesom razveselile Mažoretkinje Štrigova.

Fotografije: Međimurska županija/ Terca art

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content