Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurska županija ponovo je dobila najvišu ocjenu za transparentnost

Datum objave: 5. srpnja 2023.

Institut za javne financije objavio je novu analizu proračunske transparentnosti svih hrvatskih županija, gradova i općina, a Međimurska županija i ove je godine dobila najvišu ocjenu. Razina transparentnosti rangira se ocjenama od 1 od 5 i velika većina međimurskih općina i svi gradovi ocjenjeni su najvišom ocjenom. Na karti Međimurja koju je Institut za javne financije obojio „bojama proračunske transparentnost“ jedino malo zaostaje Općina Sveti Martin na Muri koja je ocjenjena četvorkom, a trojku, kao i ranijim analizama, vuče Općina Gornji Mihaljevec.

Novi rezultati odnose se na razdoblje od studenoga 2022. do travnja 2023. godine i njima je kontinuitet visoke transparentnosti Međimurske županije, odnosno visoke razine dostupnosti i jasnoće informacija ponuđenih građanima, nastavljen. Pregledom proračuna, kakav nudi naša Županija, cilj je omogućiti svim građanima uvid u prihode i rashode kako bi dobili jasnu sliku o radu županijske uprave te mogli sudjelovati u planiranju proračuna. Prema rezultatima nadležnoga Instituta, u toj se namjeri u našoj Županiji uspjelo.

Mnogo je parametara na osnovu kojih se procjenjuje proračunska transparentnost, od provjere jesu li objavljeni izvještaji o godišnjem izvršenju proračuna i o polugodišnjem izvršenju proračuna, prijedlozima proračuna, proračunski vodič za građane itd. Proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive proračunske informacije na temelju kojih se građani mogu informirati te sudjelovati u formiranju modela što efikasnijeg upravljanja proračunskim sredstvima, ističu u Institutu za javne financije na čijim se stranicama može naći i interaktivna karta Hrvatske s uvidom u dosege transparentnosti svih jedinica lokalne samouprave.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content