Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Svečano obilježeno 30. godina Općine Belica

Datum objave: 24. lipnja 2023.

Svake godine uoči blagdana Svetog Petra i Pavla, općina Belica slavi svoj dan. Ovogodišnja proslava bila je osobito svečana jer se navršilo punih 30 godina od konstituiranja općine Belica. Ovaj kraj nadaleko je poznat po proizvodnji krumpira i u tom segmentu čini svojevrsnu hrvatsku bazu s obzirom na to da brojne poljoprivredne tvrtke ovdje proizvode gotovo 60 tisuća tona krumpira, što zadovoljava 70 % hrvatskih potreba.

No, ova Općina po mnogočemu je posebna - a prije svega visoko razvijenom ekološkom sviješću u gospodarenju otpadom, pa je tako Općina Belica najbolja općina u Hrvatskoj u odvojenom prikupljanju otpada te time može stati uz bok najnaprednijim europskim sredinama. Dok je hrvatski prosjek ispod 20%, općina Belica sa svojih skoro 80% ispunjava cilj koji je propisala Europska unija za odvajanje otpada.

Svečana sjednica Općinskog vijeća uvijek je prilika da se rezimiraju događanja i napredak mjesta u posljednjih godinu dana, pa se tako uvodno obratio predsjednik Općinskog vijeća Petar Janušić koji se osvrnuo na rad općinskog vijeća „Općinsko vijeće svojim radom zorno prati potrebe svojih mještana, i u skladu s tim se donose brojne odluke kojima se kvaliteta život u Belici i Gardinovcu poboljšava, postiže se kvalitetan i ispunjen suživot u našoj lokalnoj zajednici“, rekao je u uvodu predsjednik Vijeća te pohvalio rad svake udruge u općini jer su one nositelji društvenog života Belice i Gardinovca „Upravo zbog vas i vaših članova koji organizirate brojne manifestacije na području općine  naš život u općini je zanimljiv, poučan, bogat i veseo.“

Načelnik Općine Zvonimir Taradi osvrnuo se na realizirane projekte te naglasio dobru suradnju koju postiže s Međimurskom županijom ali i općinama i gradovima. „Posebnu pažnju posvećujemo mladima, polaznicima dječjih vrtića te učenicima i studentima s područja Općine. Sufinanciramo produženi boravak i u osnovnoj i područnoj školi, nagrađujemo učenike te dodjeljujemo studentske stipendije“, kazao je načelnik te dodao kako će se uskoro krenuti u proširenje ceste između Belice i Gardinovca u suradnji sa Županijskom upravom za ceste.

Povelja Međimurske županije KUD-u Belica

Kulturno umjetničko društvo Belica, ove godine slavi veliku obljetnicu - 40 godina neprekidnog rada, a u znak priznanja i zahvale za izniman doprinos i predan rad na očuvanju kulturne baštine Međimurske županije, župan Matija Posavec uručio im je Povelju Međimurske županije.

Župan Posavec čestitao je mještanima Belice i Gardinovca njihov dan te istaknuo kako se općina uspješno razvija na dobrobit svojih stanovnika te da zna iskoristiti europske fondove „Suradnjom s općinama i gradovima provodimo brojne velike projekte kojima podižemo životni standard u Međimurju. Najvažnije je stvoriti preduvjete za kvalitetnije obrazovanje i time jačati mjesto", rekao je župan Posavec te dodao kako općina u Županiji ima partera, u pravom smislu te riječi.  "Ove godine nastavljamo s uređenjem matične i područne škole, te ulaganju u cestovnu infrastrukturu na području Općine."

Na svečanoj sjednici dodijeljene su i zahvalnice Općine Belica i to - Dragutinu Paleru za dugogodišnji rad na dužnosti predsjednika Grobnog odbora u Gardinovcu, kao i za pomoć i rad u kapelici Srca Isusova i Marijina u Gardinovcu, Nogometnom klubu „BSK“ Belica za doprinos razvoju sporta i sportske kulture tijekom 70 godina postojanja, zatim KUD-u Belica za 40 godina predanog rada na očuvanju kulturne baštine te Udruzi žena Belice za 15 godina doprinosa čuvanju tradicije, kulture, običaja.

Pohvalnice su dodijeljene Dobrovoljno-vatrogasnom društvu Gardinovec, mladež muški i mladež žene, za osvojeno prvo mjesto na Županijskom natjecanju Vatrogasne zajednice Međimurske županije i plasmanu na državno natjecanje, karatistici Ani Filipović za ostvarene rezultate na prvenstvenim natjecanjima, a poseban poklon dodijeljen je dugogodišnjoj ravnateljici Dječjeg vrtića Belica Snežani Bence.

U kulturnom programu nastupili su mališani iz Dječjeg vrtića Svetog Nikole, Lovro Lehkec, Stela Požgaj, Tessa Herman, Gabriela Krznar te Limena glazba Belica.

Svečanoj sjednici Općinskog vijeća, uz vijećnike Općinskog vijeća, predstavnike javnih poduzeća te udruga, prisustvovali su i mnogi uvaženi gosti, među njima župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina s potpredsjednikom Ivicom Baksom, gradonačelnici Grada Čakovca i Preloga Ljerka Cividini i Ljubomir Kolarek, saborske zastupnice Andreja Marić i Boška Ban Vlahek, načelnici općina Svete Marije, Kotoribe, Podturna, Gornjeg Mihaljevca, Selnice, Nedelišća, Donjeg Vidovca, Domašinca, Male Subotice, Donjeg Kraljevca, Vratišinca i Dekanovca, savjetnica za turizam gradonačelnika Preloga Sandra Herman, predsjednik parlamentarne  stranke Radimir Čačić, župnik župe Uznesenja BDM vlč. Karlo Kruljac, počasni mještanin Belice Drago Ovčar te brojni mještani.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content