Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Međimurju obilježen Dan antifašističke borbe!

Datum objave: 22. lipnja 2023.

Međimurje je županija koja je po svojoj uređenosti, vrijednosti svojih ljudi, brizi o drugima, kulturi, solidarnosti, ulaganjima u kvalitetniji život, jedna od predvodnica u Hrvatskoj. Bez Antifašističke borbe ne bi bilo ni hrvatskog Međimurja, jer nakon napada Njemačke na ondašnju Kraljevinu Jugoslaviju, već drugog dana napada Nijemci su okupirali Međimurje, predali ga Mađarima i do završetka rata Međimurje je bilo pod mađarskom okupacijom. Zahvaljujući narodno oslobodilačkoj borbi i građanima Međimurja koji su u njoj sudjelovali, taj je kraj oslobođen i pripojen matici zemlji. Sudjelovalo je u tome 2.376  Međimuraca, a njih 1.839 zatočeno u logorima u zatvorima, pogubljeno ih je 848 dok ih je 329 poginulo ili umrlo.

Tom prigodom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na više lokacija, danas je na području Međimurja obilježen Dan antifašističke borbe. U organizaciji Međimurske županije, Grada Čakovca, Općine Donji Kraljevec i Udruge antifašističkih boraca i antifašista Međimurja, vijenci su položeni kod Spomenika žrtvama fašizma u Narodnooslobodilačkom ratu na Trgu Eugena Kvaternika u Čakovcu, podno Spomenika poginulim partizanima na čakovečkom groblju, kao i na spomen-groblju u Svetom Jurju u Trnju.

Počast borcima, ali i svim žrtvama palim u 2. svjetskom ratu dala su izaslanstva Međimurske županije, Grada Čakovca, Općine Donji Kraljevec, Udruge antifašista i antifašističkih boraca Međimurske županije , Udruge antifašističkih boraca i antifašista Međimurja, Društva "Josip Broz Tito" Udruge „Kalinka“, te brojni građani.

„Danas smo svjedoci brojnih pokušaja revizije događanja koji su u našoj povijesti poznati kao Narodnooslobodilačka borba. Ne samo u Hrvatskoj nego i u Međimurju – a što nas Međimurce posebno pogađa jer smo se u suprotstavljanju fašizmu i nacizmu suočili i s borbom za očuvanje nacionalnog identiteta“, istaknuo je u svom govoru član Predsjedništva Udruge antifašista i antifašističkih boraca Međimurske županije  Vladimir Kalšan.

Predsjednik  Udruge antifašista i antifašističkih boraca Međimurske županije Miljenko Zorko prilikom svog obraćanja, rekao je da danas obilježavamo 82. godišnjicu početka oružanog otpora fašističkim okupatorima naše domovine „22. lipnja 1941. godine u šumi Brezovica kod Siska osnovan je prvi Sisački partizanski odred, bila je to prva oružana organizirana vojna postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi. Antifašistički borci Međimurja, zajedno s ostalim borcima ostvarili su pobjedu nad nacifašističkim okupatorima i domaćim izdajnicima te su stvorili uvjete da Hrvatska postane slobodna i neovisna država svih svojih građana.“

 „Danas se prisjećamo svih ljudi koju su svoje živote položili u borbi protiv fašizma. Antifašizam je čvrsto ugrađen u temelje Hrvatske, a na nama je da je prenesemo znanje o antifašizmu na mlade i na buduće generacije“ rekao je zamjenik župana Josip Grivec, uz kojeg su svijeće podno spomenika položili predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, saborska zastupnica Andreja Marić, te vijećnik Županijske skupštine Željko Pavlic.

Također, svoje poštovanje prema žrtvama fašističkog režima iskazala je i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini „Danas se prisjećamo i zahvaljujemo našim precima koji se nisu pomirili s mađarskom okupacijom već su se hrabro borili za hrvatski identitet Međimurja“, kazala je gradonačelnica te dodala kako danas živimo u slobodnoj i demokratskoj zemlji koja je sastavni dio slobodnog i razvijenog svijeta.

Na groblju u Svetom Jurju u Trnju predstavnicima Županije pridružio se načelnik Općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat koji je napomenuo kako se cijela Europa temelji na antifašizmu te da je antifašistički pokret početak hrvatske države i svega onog što danas imamo.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content