Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Na Dan državnosti odana počast braniteljima

Datum objave: 30. svibnja 2023.

Obilježavanje Dana državnosti u Međimurskoj županiji započelo je svetom misom za Domovinu koju je u župnoj crkvi Svetog Nikole Biskupa u Čakovcu predvodio fra Željko Železnjak, nakon čega se povorka predvođena predstavnicima Počasnog zdruga Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – Podružnica Međimurske županije i Zrinskom gardom Čakovec uputila prema Spomen obilježju poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata u Perivoju Zrinskih.

Prije 33 godine, 30. svibnja 1990. godine konstituiran je demokratski, višestranački Hrvatski sabor te započeo novi put samostalne Hrvatske, put koji je nažalost bio iznimno težak. Domovinu je prvo trebalo obraniti u ratu i zato je i ovaj datum naše povijesti put sjećanja na ljude koji su položili život za svoju zemlju i put zahvalnosti  prema svim braniteljima koji su se vratili svojim kućama ispunjeni ponosom i nadom.

Župan Međimurske županije Matija Posavec svim građankama i građanima čestitao je Dan državnosti te prisutne pozvao da na mjestu pijeteta minutom šutnje odaju počast svim poginulim i nestalim međimurskim braniteljima. „Na današnji praznik prisjećamo se rađanja hrvatske države, prisjećamo se teškog puta osamostaljenja i naših 78 heroja koje smo izgubili na tom putu. Svi događaji koje obilježavamo tijekom godine isključivo su dani kada trebamo reći veliko – hvala. Hvala svim braniteljima koji su dali svoje živote za svoju domovinu, koji su odlazili na bojišta – često puta samo s krunicom u ruci, ali sa velikom i čvrstom željom da obrane svoj narod i svoju domovinu. Tim ljudima trebamo vječno biti zahvalni i uvijek ih se sjećati,“ kazao je župan Posavec ta naglasio kako domovina treba ostati ono što ona zaista jest – mora ostati dom, sa sviješću zajedništva, humanosti i solidarnosti  - sa onim vrijednostima kojima kao narod živimo u Međimurju.    

 „30. svibnja 1990., ostvaren je višestoljetni san samostalne, slobodne i suverene Hrvatske. Tog dana smo slavili, ali i sa zebnjom gledali u blisku budućnost. Bio je to početak procesa osamostaljivanja Hrvatske, koja je punu slobodu i priznanje izborila tek nakon pobjede u nametnutom i krvavom ratu. Nacionalne ciljeve koje su zastupnici tog prvog demokratski izabranog hrvatskog parlamenta postavili pred sve nas smo ispunili. No, izazova koje nam donosi budućnost sigurno ne nedostaje. Na nama je da čuvamo i oplemenjujemo državu koju smo dobili u zalog, a radeći stvaramo bolju budućnost za našu djecu,“ istaknula je gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini.

Svijeće podno spomenika položili su saborska zastupnica Andreja Marić, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, načelnik Policijske uprave Međimurske Ivan Sokač, predsjednik Zrinske garde Čakovec Đuro Bel, predstavnica Ministarstva hrvatskih branitelja Manuela Šmit - Vuk izaslanica Ministra branitelja, predsjednik Matice hrvatske Ogranka Čakovec Zoran Turk, predstavnici braniteljskih udruga s područja Međimurske županije, udruge civilnog društva, a obilježavanju Dana državnosti pridružili su se brojni građani, obitelji i prijatelji poginulih i nestalih branitelja.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content