Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Čestitka župana Međimurske županije Matije Posavca povodom Dana državnosti

Datum objave: 30. svibnja 2023.

Poštovane građanke i građani Međimurja,

prije 33 godine, 30. svibnja 1990. godine konstituiran je demokratski, višestranački Hrvatski sabor te započeo novi put samostalne Hrvatske, put koji je nažalost bio iznimno težak. Domovinu je prvo trebalo obraniti u ratu i zato je i ovaj datum naše povijesti put sjećanja na ljude koji su položili život za svoju zemlju i put zahvalnosti  prema svim braniteljima koji su se vratili svojim kućama ispunjeni ponosom i nadom. Zato čuvajmo uspomenu na ljude iz našega kraja, vojnike i policajce iz Međimurja čiji je neizmjeran doprinos utkan u oslobađanje i izgradnju Republike Hrvatske. Naši Međimurci sudjelovali su obrani svakog kutka domovine te u srcima ljudi ovoga kraja posebno mjesto ima 78 branitelja koji su položili živote na tom teškom putu.

Datum koji obilježavamo kao rođendan naše domovine za hrvatske građane više je od povijesne činjenice, to je točka na vremenskoj crti naše zemlje u kojoj je sadržana poruka budućim naraštajima da je nasljeđe samostalnosti i suverenosti jedini temelj na kojem se može graditi zajednica kakvu želimo.

Danas smo posvećeni gradnji društva osnaženog solidarnošću i humanošću jer te vrline predstavljaju štit od zla. Međimurska županija taj duh njeguje okretanjem prema građanima te podrškom koja ulazi u svaki dom. Posebno su nam važni djeca i mladi, generacije koje će dalje pronositi ideju zajedništva koja oduvijek krasi naše Međimurje. Želimo im ostaviti društvo u kojem će se osjećati zaštićeno i cijenjeno, želimo urediti mjesta u kojima će poželjeti osnovati vlastiti dom. Dugujemo im snažan temelj koji će nositi vrijednosti, te sve što činimo, sve u što ulažemo posvećeno je tom cilju. Domovina mora ostati ono što u elementarnom značenju riječi jest – mora ostati dom. Mjesto na kojem se rađa lijepa budućnost novim naraštajima.

Svim Međimurkama i Međimurcima, svim hrvatskim građankama i građanima čestitam Dan državnosti!

Župan

Matija Posavec

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content