Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Obilježen Svjetski dan pčela, u Savskoj Vesi održano međunarodno konjičko druženje, a u Prelogu održana humanitarna gulašijada

Datum objave: 29. svibnja 2023.

U zgradi Scheier u Čakovcu uz goste i uzvanike okupili članovi Udruge pčelara Međimurske županije Agacija kako bi povodom Svjetskog dana pčela ponovo senzibilizirali javnost na važnost zaštite pčela kao neizostavnog dijela svakog zdravog ekosustava. I ovaj skup međimurskih pčelara nažalost imao je dozu zabrinutosti zbog pomora pčelinjih zajednica u travnju u gornjem Međimurju te je predsjednik Agacije Željko Trupković ponovo upozorio na prijetnje zbog nepropisnog tretiranja usjeva kao i velike štete koje su pčelari pretrpjeli.
Zamjenik župana Josip Grivec istaknuo je da će pčelari imati trajnu podršku Međimurske županije kao vrijedni članovi zajednice koji stvaraju vrhunske proizvode prepoznate i na europskoj razini.
Materijalna šteta nastala pomorom bit će sanirana, a poljoprivredno-savjetodavna služba na čelu s magistrom Miloradom Šubićem nastavit će svoj mukotrpan, ali uporan rad na edukaciji ratara kako se incidenti ne bi ponavljali.

Zamjenik župana Grivec družio se i s članovima Rotary kluba Prelog te podržao njhovu novu akciju. U parku Vrbica kod doma Nautičkog kluba Labud, preloški rotarijanci priredili su natjecanje u spravljanju gulaša, a jela su ocjenjivali majstori kulinarstva Branko Ognjenović, Dražen Đurišević te Preložanka Anica Naranđa, strukovna učiteljica u Srednjoj školi Prelog. U organizaciji Gulašijade domaćinima su pomogli članovi Rotaract Club Međimurje, Srednja škola Prelog te Nautički klub. Naukusnijim gulašem proslavila se ekipa nazvana Pajdiji, druga je bila ekipa Srednje škole Prelog, a treći Vidovski zlatari.

Zamjenik župana Josip Grivec pohvalio je entuzijazam preloških rotarijanaca koji su i ovu zabavu usmjerili u dobrotvornom smjeru te prikupili novac namijenjen financiranju terapijskog jahanja za djecu s razvojnim poteškoćama.

Nedjeljnu atrakciju mnogim su Međimurcima priredili članovi udruge Međimurski konjari koji su održali tradicionalno međunarodno konjičko druženje s velikim mihohodom. Brojne posjetitelje i uzvanike na zbornom mjestu u Savskoj Vesi pozdravili su predsjednik udruge Međimurski konjari Dalibor Tkalčec Kuki te zamjenik župana Josip Grivec, nakon čega je povorka krenula prema obližnjim selima i Čakovcu. „Tradicija uzgoja konja mnoge Međimurce vraća u drage uspomene iz djetinjstva. Vrijedni članovi udruge Međimurski konjari za nove generacije čuvaju dio te ljubavi i predanosti“, rekao je zamjenik župana.

Druženje je okupilo vlasnike i ljubitelje konja iz sjeverozapadne Hrvatske, a četiri su zaprege stigle iz Slovenije i Austrije, kaže predsjednik Tkalčec. Dvadesetak zaprega prošlo je Totovcem, Novim Selom na Dravi, Šandorovcem, Kuršancem, Polevama, Čakovcem i Strahonincem te su ih imali prilike vidjeti brojni građani.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content