Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Na svečanosti povodom Dana Grada Čakovca dodijeljene nagrade najzaslužnijim Čakovčanima! Gradonačelnica: “Sve što radimo, radimo za našu djecu i mlade”

Datum objave: 26. svibnja 2023.

Mimohodom Gradskog puhačkog orkestra, Čakovečkih mažoretkinja i Zrinske garde Čakovec centrom grada, te manifestacijom “I Čakovec to ima” na Trgu Republike gdje su se predstavili Obrtnička komora Međimurja, Društvo naša djeca promocijom STEM-a, proizvođači meda te Škola animiranog filma Čakovec – ŠAF, započela je centralna svečanost uz Dane Grada Čakovca. Ista je nastavljena u Centru za kulturu prigodnim programom kojeg su svojim izvedbama uveličali pjevač Filip Hozjak i saksofonist Mario Jagec, u pratnji Marka Žerjava na gitari te Pjevački zbor “Josip Štolcer Slavenski” Čakovec.

Dobitnici nagrade za mlade “Adam Zrinski”: “Hvala vam! Mi smo budućnost Čakovca”

Svečanost je poslužila da se dodijele javna priznanja i nagrade najzaslužnijima, koje su im uručili gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini i predsjednik Gradskog vijeća Josip Varga. Godišnju nagradu Grada Čakovca za područje sporta povodom dugogodišnjeg aktivnog rada u sportskom životu grada dobio je Bojan Ružić. Godišnja nagrada Grada za područje znanosti i obrazovanja, uručena je za višegodišnje aktivno promicanje znanosti te rada s djecom i mladima u području znanosti i obrazovanja, Astronomskom društvu „Vega“, a nagradu je preuzeo predsjednik Zoran Novak. Godišnja nagrada Grada Čakovca za područje rada udruga otišla je u ruke Zrinskoj gardi Čakovec, u povodu 20. obljetnice djelovanja te izuzetnih zasluga na očuvanju i promociji nasljeđa velikaške obitelji Zrinskih. Nagradu su preuzeli predsjednik Đuro Bel i Mladen Obadić, dozapovjednik i član Predsjedništva, uz dakako prisustvo naših gardista. Nagrada Grada za životno djelo pripala je istaknutom Čakovčaninu, za dugogodišnji značajan doprinos razvoju i promicanju ugleda i interesa Grada, Josipu Balogu, dok je Zlatnik „Grb Grada Čakovca“, za dugogodišnji značajan doprinos razvoju i promicanju ugleda i interesa Grada uručen Ivanu Zrni. Nagrada “Adam Zrinski” za mlade, za promicanje dramskog odgoja djece i mladih u lokalnoj zajednici u proteklih 25 godina rada s djecom i mladima pripala je Dječjem gradskom kazalištu Čakovec, a uručena je voditelju kazališta Dejanu Buvaču te članovima Muni Pavleković i Leonardu Reichu koji je ujedno imao čast na svečanosti obratiti se u ime svih laureata. “Hvala vam od srca. U kazalištu nas uče da uvijek moramo dati svoj maksimum i to ćemo nastaviti činiti. Na djeci ostaje svijet”, rekao je u emotivnom obraćanju član dječjeg kazališta, ujedno najmlađi među laureatima.

Datum 29. svibnja svojevrsno je prolazno vrijeme na kojem Čakovec rezimira učinjeno te postavlja ciljeve za narednih 365 dana

“Hvala svima koji ste i u proteklih godinu dana, svojim radom i djelovanjem naš Grad činili boljim te širom Hrvatske i Europe pronosili njegovo ime. Izuzetno je mnogo pojedinaca i udruga koje godinama neumorno rade, obogaćuju društveni život te svima nama otvaraju nove vidike. Zahvaljujući njima Čakovec je i grad sporta, i grad kulture, i grad djece i mladih, grad svih svojih građana. Najviša gradska priznanja i nagrade danas su dobili neki od njih, no sigurna sam da će one biti poticaj svim udrugama i pojedincima s čakovečkog područja, od Novog Sela na Dravi do Slemenica, od  Štefanca do Krištanovca, da u narednih godinu dana budu još aktivniji u obogaćivanju života svih nas te još uspješniji na natjecanjima i smotrama”, rekla je u svom govoru čakovečka gradonačelnica i naglasila kako će se uspjeh rada i politika mjeriti brojem novorođene djece, pojedinaca i obitelji koje će se vratiti iz inozemstva te novih stanovnika koji su na Čakovec izabrali kao mjesto u kojem će raditi i živjeti.

A da ga vrijedi odabrati najbolje prikazuju pokrenuti procesi i investicije u proteklom razdoblju, a o kojima se govorilo godinama te koje su prikazane u video presjeku rada u godinu dana, ali i uz najavu budućih investicija. Tako je završena obnova središnjeg čakovečkog parka, oko čijeg su se izgleda lomila koplja. Uvažene su želje građana te sačuvan određeni broj stabala predviđenih za uklanjanje. Temeljem želja i prijedloga raspisan je javni natječaj i odabrano najbolje rješenje za uređenje Trga Republike. Otkupom potrebnog zemljišta započeo je proces koji će završiti otvaranjem nove, IV. osnovne škole. Uređene su nove jaslice, dobiven europski novac za uređenje dva postojeća i izgradnju jednog potpuno novog dječjeg vrtića. “Ranija bolna točka, nedostatak gotovih i za prijavu spremnih projekata, zbog kojih je Čakovec propuštao europske natječaje, danas je prošlost, a prvi uspješno prijavljeni projekti, poput rekonstrukcije Vatrogasnog  doma u Savskoj Vesi, sunčane elektrane na bazenima ili sadnje drveća u realizaciji su ili završeni. Osmislili smo i pokrenuli projekt zdrave školske užine, putem kojeg učenici naših osnovnih škola od ove školske godine jedu kvalitetnije i uravnoteženije. Odradili smo niz manjih zahvata na cijelom gradskom području, od postavljanja javne rasvjete, uređenja kolnika do parkirališta. Njima je kvaliteta života u tim dijelovima primjetno poboljšana, a građani su dobili infrastrukturu koju su godinama opravdano tražili”, objasnila je Cividini uz najavu kako Čakovčane još čeka niz takvih investicija koje će u narednom razdoblju uspjeti većinu i riješiti.

U Čakovec stiže 18 milijuna eura za strateške projekte, što je više od svog europskog novca uloženog u grad u proteklih 30 godina

Ipak kao najveću priliku koju je Grad dobio ističe pristupanje mehanizmu Integriranih teritorijalnih ulaganja. “Naš grad u sljedećih nekoliko godina za veće projekte ima na raspolaganju bespovratnih 18 milijuna eura, što je više od zbroja svog europskog novca koji je u proteklih 30 godina uložen na području Čakovca. Preko njega obnovit ćemo navedeni glavni gradski trg, izgraditi kilometre biciklističkih staza, izgraditi zgrade za gospodarstvu potrebne potporne institucije, novim sadržajima zaokružiti SRC „Mladost“ u Čakovcu. I to je samo jedan fond od mnogih koji nam stoje na raspolaganju i koje ćemo, budite uvjereni, i iskoristiti”, rekla je Cividini i dodala kako su uspjesi Čakovec kao srca Međimurja, uspjesi cijele najsjevernije hrvatske regije.

Čakovcu dan grada dolaskom čestitali ministar znanosti i obrazovanja te savjetnica predsjednika RH za ljudska prava i civilno društvo

“Suradnja Grada i Županije nikad u povijesti nije bila bolja, a kakve rezultate zajedno možemo postići, najbolje pokazuje jučer potpisani Ugovor o izgradnji Regionalnog edukacijsko-rehabilitacijskog centra Čakovec, kojim se, nakon 15 godina, konačno završava saga oko nove škole za djecu s teškoćama”, zaključila je i zahvalila svima koji su sudjelovali u dogovorima, a nadasve prisutnima izaslaniku predsjednika Vlade RH ministru znanosti i obrazovanja Radovanu Fuchsu i čakovečkoj zastupnici u Europskom parlamentu Sunčani Glavak, zahvaljujući kojima će najranjivija skupina društva dobiti prostore i uvjete primjerene 21. stoljeću.

Ministar Fuchs iskoristio je priliku da Dan grada čestita u svoje, ali i u ime premijera. Pritom je istaknuo Međimursku županiju i  Grad Čakovec kao važne jedinice lokalne i regionalne samouprave hrvatskog sjevera koje su prepoznali u Vladi te u koje ulažu s ciljem izgradnje kvalitetne infrastrukture, očuvanja radnih mjesta, ravnomjernog razvoja i jačanja ljudskih potencijala. “Mjere ministarstva usmjeravamo na socijalno uključivanje, osiguravanje uvjeta za potpunu integraciju djece u sustav, sukladno njihovim mogućnostima, potrebama i interesa. Stoga sam posebno ponosan na jučerašnje potpisivanje Sporazuma za izgradnju novog Regionalnog centra, radi se o jednoj posebnoj odgojno – obrazovnoj ustanovi koja više od 50 godina vodi sustavnu brigu o djeci s poteškoćama u razvoju. Procijenjena vrijednost investicije je 16,5 milijuna eura, od kojih je 13,7 milijuna osigurala Vlada iz svog proračuna. Drago mi je da smo pouzdanog sugovornika pronašli u kreiranju obrazovnih politika iz ovog segmenta našli u čakovečkoj školi, hvala na tome. Hvala svima na dosadašnjem angažmanu i kvalitetnoj suradnji, pozivam vas da i dalje beskompromisno nastavite raditi na korist svojih sumještana, posebice najranjivijih skupina društva i da u njihovoj dobrobiti pronalazite inspiraciju za daljnje djelovanje i suradnju”, zaključio je.

Župan Međimurske županije Matija Posavec priliku je iskoristio da svim Čakovčanima čestita dan njihovog grada. “Trenutak u kojem jesmo, kojeg slavimo, trenutak je ponosa i sumiranja rezultata. Danas se Čakovec mora okrenuti iza sebe, pokazati svima kud ide i na koji način planira ostvariti zacrtane ciljeve, pa na tom tragu ovim putem čestitam na svemu što aktualna Gradska vlast radi i bori se, a ta borba je najbitnija. U svemu tome Grad ima podršku Međimurske županije, Čakovec je naše središte i sjedište, najveći grad županije, gdje je ujedno i najveći broj investicija, ne zanemarujući pritom ravnomjerni razvoj ostalih gradova i naselja. Najveći investitor u grad svakako je njegov partner Županija”, rekao je Posavec i naveo niz pokrenutih i planiranih projekata razvoja Čakovca u svim segmentima rada i djelovanja. Pritom je naglasio jedan od najvećih kapitalnih projekata, upravo izgradnju RERC-a, kojim se pokazuje ljudskost i socijalna osjetljivost ove zajednice. “Jučer na potpisivanju nije bilo bitno tko je tko, tko o kome šta misli, već smo zajednički rekli to je naš projekt, to je potreba djece, Čakovca i Međimurja. Želim da tako nastavimo i dalje”, jasan je bio župan.

Savjetnica PRH: “Čestitam na otvorenosti javne uprave građanima u procesima osmišljavanja projekata i donošenja odluka”

Svečanosti uz Dan Grada Čakovca prisustvovala je i izaslanica predsjednika RH, savjetnica predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić. “Čakovec je uvijek bio grad uspješnih ljudi, poduzetničke kreativnosti i razvojnih ambicija, i upravo to mu je, uz slavnu povijest, davalo atraktivnost. A sve je to proizašlo iz ispravnog shvaćanja da su ljudi najveći kapital i da ulaganje u ljude, posebice mlade, jamči sve ono što podrazumijevamo riječju “budućnost”. Čestitam vam na otvorenosti javne uprave građanima u procesima osmišljavanja i donošenja odluka. Čestitam na tome i nadam se da će se takav pristup suradnje s građanima sve više primjenjivati i u drugim gradovima i općinama”, naglasila je savjetnica predsjednika i čestitala Čakovcu njegov dan, te svim laureatima na priznanjima.

Predsjednik GV-a u svom je govoru rekao kako je Dan Grada prilika da se ponovno podsjetimo da svijet nije počeo s nama te da neće završiti ni kad nas više ne bude. “Stoga, prisjetimo se svih onih koji su u prethodnim godinama i stoljećima ovdje živjeli i radili, gradeći i razvijajući sva  naselja u sastavu grada. U nasljeđe su nam ostavili uređen grad te izvrsne temelje, na kojima možemo nesmetano graditi. Ne samo za nas, već i za one koji će ovdje živjeti i raditi za koje desetljeće, pa čak i stoljeće. Današnja svečanost posvećena je dobitnicima ovogodišnjih gradskih priznanja i nagrada. Iako smo na sjednici Gradskog vijeća glasovanjem potvrdili prijedloge komisije, još jednom čestitam ovogodišnjim dobitnicima. Bez vas, vašeg truda i zalaganja te predanosti poslu, naš Grad bi bio siromašniji”, zaključio je Varga.

Djeca aktivno sudjeluju u životu grada

Dječja gradonačelnica Grada Čakovca Nola Grošević u svom je govoru istaknula koliko je važan 29. svibnja – rođendan Čakovca. “Kao što se vi odrasli trudite da nam Čakovec bude što ljepše i kvalitetnije mjesto za život, tako i mi mlađi brojnim aktivnostima i projektima želimo sudjelovati u njegovom napretku. Na početku bih izdvojila projekt Čakovec – grad Zrinskih gdje su sudjelovale sve škole s područja grada, a svaka je istražila i proučila određeni dio života i djelovanja tih čakovečkih velikana kako bismo naučili što više o svojoj baštini. Sve više pažnje posvetili smo i ekološkim temama, ali se uključili i u projekte, pa su tako naši forumaši iz  III. OŠ Čakovec i OŠ Ivanovec svojim projektima pozvani su i na državnu Smotru iz građanskog odgoja i obrazovanja – Projekt građanin”, naglasila je dječja gradonačelnica i od uzvanika zamolila za veliki aplauz za sve uspjehe čakovečkih škola na ostvarenju i provedbi projekata. Skrenula je pozornost i na temu međuvršnjačkog nasilja i naglasila kako se nasilje ne smije tolerirati. “Želja mi je da i dalje mi djeca nastavimo s aktivnim sudjelovanjem u životu grada te vam zahvaljujem što se i naš glas čuje. Bez vas odraslih, sve bi ostalo samo na idejama, tako da veliko hvala na svakom poticaju i pomoći da i mi doprinesemo potvrdi kako je Čakovec zaista Grad prijatelj djece”, zaključila je.

Svečanosti su prisustvovali još i saborski zastupnici Andreja Marić, Boška Ban Vlahek i Dražen Srpak, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, austrijski veleposlanik Josef Markus Wuketich, gradonačelnici Grada Lipika – grada prijatelja Čakovca Vinko Kasana, Grada Preloga Ljubomir Kolarek, Grada Ivanca Milorad Batinić, Grada Lepoglave Marijan Škvarić, načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj, predsjednik Uprave Hamag Bicro Vjeran Vrbanec, predstavnici gradova prijatelja Nagykanizse i Szigetvara, gvardijan Franjevačkog samostana Čakovec fra Josip Grubišić, potpredsjednici Gradskog vijeća Grada Čakovca Renato Slaviček i Jurica Horvat, vijećnici Gradskog vijeća Grada Čakovca, predstavnici i predsjednici Gradskih kotareva i Vijeća Mjesnih odbora, načelnici međimurskih općina, predstavnici tijela javne vlasti, ustanova i institucija koje djeluju na području grada Čakovca i Međimurske županije, predstavnici brojnih udruga koje djeluju na našem području i drugi.

Prisjetimo se, Grad Čakovec svoj dan obilježava 29. svibnja, u spomen na 1579. godinu, kad je Juraj IV. Zrinski stanovnicima podgrađa svoje utvrde dao trgovačke privilegije, čime je Čakovec formalno-pravno postao grad.

Izvor: Grad Čakovec

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content