Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

PROJEKT MEDEA Višedimenzionalna procjena seizmičkog rizika korištenjem objašnjive umjetne inteligencije

Datum objave: 24. svibnja 2023.

MEDEA je projekt višedimenzionalne procjene seizmičkog rizika koji kombinira strukturna oštećenja i psihološke posljedice korištenjem objašnjive umjetne inteligencije. Projekt je financiran sredstvima Mehanizma civilne zaštite Unije kojeg provodi Sveučilište eCampus iz Italije. Konzorcij partnera sastoji se od 4 partnera iz tri različite europske zemlje, Italije, Hrvatske i Slovenije, a predviđeno trajanje projekta je 2 godine, s ukupnim proračunom od 1.076.463 € (sufinancirano 911.500 €). Međimurska županija na projektu sudjeluje kao projektni partner.

Ovaj projekt predlaže sustav za višedimenzionalnu procjenu seizmičkog rizika, čije su dimenzije oštećenja na objektima i psihološke posljedice za uključene pojedince. Sustav kombinira analitičke/numeričke metode s modelima objašnjive umjetne inteligencije (XAI) za procjenu štete na strukturama te gubitke i psihološke posljedice za ljude. Sustav će nadležnim tijelima biti dostupan besplatno, kao web aplikacija. Zahvaljujući XAI-u, sustav može raditi zajedno s tijelima civilne zaštite jer daje procjene s objašnjenjima procesa razmišljanja i zaključivanja. Sustav će se primijeniti na pilot seizmička područja na talijansko-slovenskoj i slovensko-hrvatskoj granici. Tri zemlje EU-a uključene u projekt surađivat će i osigurati podatke o prekograničnim seizmičkim područjima u kojima će se provoditi pilot studije.

Ciljevi projekta MEDEA, od kojih svaki uvodi novinu u postojeće postupke, su sljedeći:

1) mogućnost provođenja procjene rizika čak i u prekograničnim područjima gdje je znanje o strukturama nepotpuno zahvaljujući mogućnostima alata XAI;

2) povećanje točnosti postupaka procjene rizika zahvaljujući XAI sposobnostima učenja čim novi podaci postanu dostupni (mjerenja/izračuni napravljeni na strukturama ili psihološke procjene);

3) korištenje XAI umjesto unaprijed definiranih (i možda nepreciznih) korelacijskih funkcija za određivanje razine oštećenja struktura.

4) razmatranje srednjoročnih i dugoročnih psiholoških posljedica za uključene pojedince kako bi se pomoglo u identificiranju obitelji u riziku od psihološke neprilagođenosti, čime se predviđa/prevenira nastanak posttraumatskih stresnih poremećaja (PTSP).

Sustav će pomoći tijelima civilne zaštite pri planiranju strategija ublažavanja kako bi se smanjile štete i gubici. Također će pomoći identificirati/podržati obitelji u srednjoročnom/dugoročnom riziku od psiholoških posljedica, npr. obitelji s niskim prihodima, one koje su već doživjele traumatične događaje ili s djecom s invaliditetom.

Više o projektu na linku https://bit.ly/medeaucpm

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content