Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurska županija ugošćuje sudionike međunarodne konferencije o primjeni dronova iz najrazvijenijih zemalja svijeta

Datum objave: 24. svibnja 2023.

U Razvojno-edukacijskom centru za metalsku industriju Međimurske županije - Metalskoj jezgri u Čakovcu otvorena je međunarodna konferencija o primjeni bespilotnih letjelica – dronova, koja će se na prostoru Zračne luke Čakovec i Metalske jezgre odvijati od 24. do 26. svibnja 2023. i koja kao izlagače i sudionike stručnih skupova okuplja predstavnike svjetskih sila na području proizvodnje i primjerne ove vrste bespilotnih letjelica.

Međimurska županija, uz Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske, pokrovitelj je međunarodne konferencije ( C)UAV & Robotics Show Europe 2023, a Međimurje kao regiju domaćina organizatorima su preporučili upravo veleposlanici Velike Britanije i Izraela, Ekselencije Simon Thomas i Gary Koren, koji su bili gosti svečanosti otvorenja, ovog, za Međimurje, iznimnog sadržaja. Uzvanike je u Metalskoj jezgri pozdravio ravnatelj ustanove Mario Šercer ukratko predstavivši prvi znanstveni centar u Hrvatskoj osnovan u krilu regionalne samouprave. Šercer je naglasio da se djelovanjem Metalske jezgre kao podrške našoj industriji te razvijanjem prototipova, znanstveni centar pridonosi konkurentnosti međimurja na tržištu Europe.

Nj. E. Simon Thomas, veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva u Republici Hrvatskoj naglasio je važnost  konferencije jer otkriva jedno od tržišta koja najbrže rastu zadnjih godina, tržišta koja ostvaruju velike profite, čemu pridonosi iznimna širina primjene dronova – od vojno-sigurnosnih  namjena do poljoprivrede i medijske industrije.

I veleposlanik Izraela, Nj. E. Gary Koren, naglasio je važnost primjene dronova za boljitak zajednica koje ih koriste, upravo u svjetlu činjenice koliko su one važne za sigurnost jednog područja. „Zato je iznimno važno da se prezentiraju sva tehnološka postignuća, a na tom tragu je i ova međunarodna konferencija. Dronovi mogu biti zloupotrijebljeni, ali mogu i spašavati živote“, naglasio je veleposlanik Izraela u Republici Hrvatskoj.

Uzvanicima i sudionicima otvorenja ( C)UAV konferencije dobrodošlicu je poželjela i gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini: „Pozdravljam vas u ime grada – domaćina, grada okrenutog napretku i korištenju inovacija i suvremene tehologije koja se danas razvija velikom brzinom. Želimo li sačuvati dosadašnji način života, moramo ulagati u vlastitu sigurnost, a ova konferencija nudi odgovore i rješenja s tog područja."

Župan Međimurske županije Matija Posavec izrazio je zadovoljstvo što su Međimurje i Čakovec po prvi puta domaćini ovakvog međunarodnog skupa što je i čast i izazov: „Nikada dosad nismo imali prilike ugostiti ovakvu vrstu programa u našem kraju zato nam je drago što i kao domaćini možemo pokazati potencijal sjeverne Hrvatske. Ovo je regija snažnih aktivnosti, osobito gospodarskih i to kada je riječ o velikoj orijentiranosti izvozu. Ovo je regija europske kvalitete za izvrsnost, lider kontinentalnog turizma u našoj zemlji, regija snažno povezana sa susjednim i obližnjim europskim zemljama, područje s razvijenom infrastrukturom u najširem smislu riječi, područje prirodnih ljepota i bogatog povijesnog nasljeđa, te kraj europskih vrijednosti i načina života. Zato nije slučajno što se ovaj skup odvija kod nas – izbor Međimurske županije rezultat je naše prepoznatljivosti, našeg pozicioniranja kao predvodnika u mnogim područjima te naše suradnje sa regijama, državama i veleposlantvima“, istaknuo je župan Posavec te dodao:

Međunarodna konferencija okuplja sudionike iz najrazvijenijih zemalja svijeta od Južne Koreje, Velike Britanije, Izraela itd. i bavi se područjem kojemu, zbog širine primjene, snažno raste ekonomski potencijal. Drago nam je što možemo iskoristiti i našu Zračnu luku kao jednu od lokacija za ovu konferenciju“, rekao je župan, zahvalivši veleposlanicima na podršci pri izboru Međimurja kao domaćina ovog međunarodnog skupa.

O primjeni dronova u poljoprivredi, građevinarstvu i rudarstvu, osiguranju, medijskoj industriji i komunikacijama te u području sigurnosti, javnost može saznati na licu mjesta, u Zračnoj luci Čakovec, gdje će se danas, te u četvrtak, 25. svibnja od 15 do 17:30 održati i demonstracije.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content