Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Jedna od najuspješnijih strukovnih škola u Hrvatskoj proslavila 29. rođendan

Datum objave: 5. svibnja 2023.

Gospodarska škola Čakovec danas je proslavila svoj dan još jednom zanimljivom i dinamičnom priredbom u kojoj su brojni učenici imali priliku istaknuti vještine stečene obrazovanjem u ovoj ustanovi. Gospodarska škola Čakovec osnovana je odlukom Skupštine Međimurske županije donesenoj 5. listopada 1993. godine te rješenjem Ministarstva kulture i prosvjete od 18. ožujka 1994. godine.

Riječ je o strukovnoj školi u kojoj za život i tržište rada u mnogim usmjerenjima predani nastavnici pripremaju mlade. Ne prođe niti jedna školska godina, a da se učenici ove škole ne istaknu u nekom od obrazovnih područja na najvišim razinama natjecanja. Školu pohađa 390 učenika koji se obrazuju u usmjerenjima vezanima uz poljoprivredu, prehranu i veterinu, zatim promet, tekstilni dizajn, te za zvanja frizera, kozmetičara i pismoslikara, a na parceli u Mihovljanu učenici poljoprivrednog usmjerenja uzgajaju voće i povrće te je ta lokacija cijenjena i među kupcima njihovih proizvoda.

Gospodarska škola Čakovec, kao i sve međimurske srednje škole, posljednjih je godina izrasla u jednu od najkvalitetnijih strukovnih škola, što potvrđuje nagrada Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore za najbolju školu u Hrvatskoj u području strukovnog obrazovanja i Erasmus plus povelje za mobilnost u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju. Također, Škola je dobitnica nagrade Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja „Šegrt Hlapić“ za najbolju strukovnu školu u Hrvatskoj u 2021. godini.

Zgrada na željezničkoj postaji Buzovec nedavno je zablistala u rukama pismoslikara Gospodarske škole koji su uz vodstvo mentorice Ruse Trajkove te u suradnji s kolegama iz Graditeljske škole uredili objekt, na što se osvrnuo i župan Međimurske županije Matija Posavec u svom obraćanju - „Proslavljamo godišnjicu jedne uspješne škole čiji su je nastavnici i učenici nizom rezultata doveli do pozicije jedne od najuspješnijih strukovnih škola u Hrvatskoj. Zahvaljujem vam na tome, kao i na vašoj ulozi u zajednici čiji je samo zadnji primjer pokazatelj koliko je važna: oslikali ste prostor odjela pedijatrije u Bolnici i time pacijentima uljepšali boravak, a obnova objekta željezničke postaje Buzovec koju ste izveli naišla je na odobravanje u cijeloj našoj zajednici i rezultat je vaše kreativnosti, marljivosti i predanosti vaših profesora“, naglasio je župan na svečanosti povodom Dana Gospodarske škole Čakovec.

Ravnateljica Škole Vesna Stunković u svom pozdravu uzvanicima dodala je: „U povijesti naše ustanove, uz datum osnivanja i upisivanja prve generacije, važna je i 2005. godina kada smo preselili u ovu zgradu kojoj danas s učenicima radimo u četiri velika obrazovna područja. Provodimo niz projekata od Erasmusovih do humanitarnih i promotivnih, kontinuirano radeći na kompetencijama učenika i nastavnika. Od 2021. godine nositelji smo i Erasmusovog priznanja za strukovno obrazovanje“, istaknula je ravnateljica.

U programu čija je tema bila vezana uz razvijanje kreativnosti potaknute održivošću nastupili su brojni učenici: zbor Škole izveo je glazbene točke i himnu, a zeleni aktivisti svojim su nastupom pokazali da pripadaju novoj generaciji koja se zalaže za očuvanje okoliša. Uvijek atraktivna revija frizura također je bila u zelenom duhu, kao i revija odjeće od recikliranih materijala.

Dio programa bio je posvećen završetku projekta Postani kreativan 2023., uz podjelu modnih Oscara.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content