Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurska županija i Dom zdravlja uspješno popunjavaju mrežu primarne zdravstvene zaštite

Datum objave: 12. travnja 2023.

Danas je održana sedma sjednica Kolegija gradonačelnika i načelnika u Međimurskoj županiji na kojoj su otvorene važne teme poput stanja u primarnoj zdravstvenoj zaštiti na području Međimurja, te otvorenih natječaja za projektne prijedloge iz programa prekogranične suradnje Interreg Slovenija – Hrvatske do 2027.

Razvoj mreže primarne zdravstvene zaštite prioritet je Međimurske županije u kontekstu jačanja ukupne zdravstvene zaštite.

Na sedmoj sjednici Kolegija načelnika i gradonačelnika u Međimurskoj županiji Vlatka Pleh, dr. med., ravnateljica Doma zdravlja Čakovec govorila je o stanju u mreži primarne zdravstvene zaštite. U općem nedostatku liječnika prisutnom u cijeloj zemlji, zahvaljujući angažmanu ravnateljice Vlatke Pleh te uz podršku stručnih službi Međimurske županije, u nas je situacija s popunjenošću mreže zadovoljavajuća, no zahtijeva praćenje, planiranje te dobru strategiju da takva ostane i u budućnosti.

 „U tijeku je savjetovanje radne skupine za izmjene i dopune mreže javne zdravstvene službe. Između ostalog, u prijedlogu za našu Županiju stoji povećanje mreže obiteljske medicine za dva tima (još jedan tim u Macincu te Orehovici). Nastojimo nizom mjera privući i zadržati liječnike u našoj sredini te odobravamo privatne prakse svima koji ispunjavaju uvjete, u dogovoru s našim jedinicama lokalne samouprave osiguravaju se poticajne novčane nagrade.

Predlažemo da Dom zdravlja stipendira studente zadnje godine medicine uz uvjet razmjernog rada u našoj ustanovi po završetku studija“, rekla je doktorica Pleh. Dom zdravlja u suradnji s Međimurskom županijom te jedinicama lokalne samouprave već pomaže i pri rješavanju stambenog pitanja u suradnji s općinama i gradovima u smislu povoljnijih najamnina za stanove u vlasništvu DZ-a. Komunikacija rukovodstva Doma zdravlja s osnivačem te liječnicima i načelnicima općina dala je konkretne rezultate: u siječnju je nedostajalo zamjena u pet ordinacija, a sada je preostalo pronaći zamjene za još samo dvije, navela je doktorica Vlatka Pleh.

Razvoj mreže primarne zdravstvene zaštite prioritet je Međimurske županije u kontekstu jačanja ukupne zdravstvene zaštite. Kako je istaknula ravnateljica Doma zdravlja dr. Vlatka Pleh, u obiteljskoj medicini u mreži primarne zdravstvene zaštite je 59 ambulanti, od čega ih je 55 popunjeno, međutim 14 liječnika ima više od 60 godina te može u narednih pet godina ići u mirovinu, a osim toga četiri liječnika već ispunjavaju te uvjete. Uz to, šest liječnika se priprema za specijalizaciju. Iako je situacija u Međimurju bolja od većine hrvatskih županija, statistički podaci pozivaju na oprez, te je na Kolegiju gradonačelnika i načelnika usuglašeno kako se ne smije dodatno opteretiti liječnike, zbog čega ih mora biti dovoljan broj.  Iako situacija nije toliko dramatična zahvaljujući dosadašnjem radu i politici Međimurske županije i Doma zdravlja da svim liječnicima koji ispunjavaju uvjete odobri prelazak u privatnu praksu, ali ipak poziva na preventivno djelovanje. Stoga se predlažu poticajne nagrade od strane općina i gradova, stipendiranje studenata zadnje godine medicine razmjerno radu u Domu zdravlja po završetku studija, odobrenje privatne prakse svim liječnicima koji ispunjavaju uvjete, pomoć pri rješavanju stambenog pitanja, ulaganje u prostorne uvjete. Župan Međimurske županije Matija Posavec pozvao je na suradnju načelnike i gradonačelnike kako bi dodatnim potporama zajedničkim snagama jačali mrežu i kvalitetu ambulanti primarne zdravstvene zaštite diljem Međimurja, dok će Županija u suradnji s Domom zdravlja kandidirati nove projekte u razvoju opće prakse.

Ravnateljica Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA-e Sandra Polanec Marinović govorila je ovažnim detaljima vezanima uz otvorene pozive za projektne prijedloge u okviru programa prekogranične suradnje Interreg Slovenija – Hrvatska do 2027. godine.  Na raspolaganju je oko 50 milijuna eura za zelene koncepte, te programe otpornosti i održivosti te dostupnosti i povezanosti. 

Spremnost prijave na prekogranični program Interreg Slovenija-Hrvatska sa zadovoljstvom su dočekali načelnici i gradonačelnici kojima je ravnateljica Javne ustanove za razvoj REDEA Sandra Polanec Marinović prezentirala način, uvjete i sadržaj programa te pravovremene pripreme za prijavu na otvorene pozive na dostavu projektnih prijedloga. Ukupna financijska alokacija iznosi malo manje od 50 milijuna eura, uz stopu sufinanciranja od 80 %.

Kako je prvi rok za dostavu projektnih prijedloga 24. svibnja, načelnici i gradonačelnici u suradnji s Međimurskom županijom prezentirali su ideje i projekte kojima bi se sa slovenskim partnerima prijavili na spomenuti natječaj. Riječ je projektima u zdravstvu poput uspostave ambulante za kronične bolesti, uvođenje novih sadržaja u domove za starije i nemoćne osobe, turističkih projekata poput centra Pušipela u Štrigovi, zlatarstva u Donjem Vidovcu, revitalizacije prostora uz Dravu u donjem Međimurju, uređenje stare kovačnice u Nedelišću i tamošnje tržnice, te niz drugih projekata u ostalim područjima kulture, energetike, obnovljivih izvora energije. 

Marija Stanković, voditeljica Odsjeka za upravljanje projektima  i investicijama Međimurske županije predstavila je novu inicijativu EU- a, također vezanu uz zelene i održive agende.

Pomoćnik pročelnice Upravnog odjela za Skupštinu, opću upravu i pravne poslove Međimurske županije Goran Gotal čelnicama i čelnicima jedinica lokalne samouprave protumačio je prava vezana uz ošasnu imovinu, tj. imovinu bez nasljednika.

Predsjednik Astronomskog društva Vega Čakovec  Zoran Novak izvijestio je o novim propisima na području zaštite od svjetlosnog onečišćenja.

Jedinice lokalne samouprave trebaju donijeti akcijski plan o javnoj rasvjeti na svom području, nakon čega imaju rok od 12 godina za postavljanje rasvjete u skladu s propisanim normama“, rekao je Zoran Novak.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content