Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Najbolji radovi arhitekata izloženi u Metalskoj jezgri

Datum objave: 4. travnja 2023.

Tradicionalnom izložbom najboljih ostvarenja iz 2021. godine, predstavlja se Udruženje hrvatskih arhitekata u Čakovcu. Izložba je postavljena u prostorima Metalske jezgre u Čakovcu, prvog znanstveno-istraživačkog centra u vlasništvu regionalne samouprave u Hrvatskoj, objektu koji je i sam sjajno arhitektonsko rješenje.

Postav, koji se može razgledati do 14. travnja (radnim danima od 8 do 19 sati te vikendom od 9 do 19 sati), 3. travnja otvorenju izložbe nazočili su  predsjednik Udruženja hrvatskih arhitekata Romano Šilje, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini i župan Međimurske županije Matija Posavec.

Izložbu su organizirali članovi Udruženja hrvatskih arhitekata, Udruženja arhitekata Međimurja, te područni odbor Hrvatske komora arhitekata iz Varaždina. I ovaj postav od 80-ak radova, kao i ranijih godina, osim Čakovca, predstavlja se u svim hrvatskim regionalnim centrima u kojima djeluju podružnice Udruženja hrvatskih arhitekata.

Udruženja arhitekata Međimurja okuplja  47 članova koji intenzivno sudjeluju u životu zajednice te pomažu u brojnim rješenjima u okviru svoje struke. Primjerice, bili su organizatori i provoditelji natječaja za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja uređenja Trga Republike u Čakovcu.

Ova godišnja izložba u Metalskoj jezgri u Čakovcu pregled je najznačajnijih arhitektonskih ostvarenja u Hrvatskoj i pregled nagrada koje dodjeljuje Udruženje hrvatskih arhitekata kao krovna organizacija. Nagrade se dodjeljuju svake godine, a nazvane su prema velikanima hrvatske arhitekture.

NAGRAĐENI RADOVI

Radove je ocjenjivao stručni žiri u sastavu: Krešimir Damjanović, Vjekoslav Gašparović, Krunoslav Ivanišin, Paula Kukuljica, Dinko Peračić, Vanja Rister (predsjednik), Rosa Rogina (Stručni savjet) i Mojca Smode Cvitanović (Savjet nakladništva).

Nagrada Viktor Kovačić za životno djelo: RENATA WALGONI I ANDREJ UCHYTIL.

Nagrada Viktor Kovačić za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva: PROVIDUROVA PALAČA | Iva Letilović i Igor Pedišić | Zadar.

Nagrada Drago Galić za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture: KUĆA DIDE MARKA | Davor Bušnja | Trogir.

Nagrada Bernardo Bernardi za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja: CENTAR ZA POSJETITELJE I VODIKOVCI LONJSKOG POLJA | Mia Roth Čerina i Tonči Čerina | Osekovo, Gornje selo.

Nagrada Neven Šegvić za publicistički, kritički, znanstveno – istraživački i teorijski rad na području arhitekture: ORIS | izdavač Andrija Rusan | glavni urednik Maroje Mrduljaš.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content