Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Grad i Županija zajednički kreću u obnovu pročelja u centru Čakovca! Potpisan Sporazum i oformljeno Povjerenstvo koje će provesti Plan obnove i sanacije

Datum objave: 4. travnja 2023.

„Čakovec je središte Međimurja te bi centar grada trebao biti uređen i reprezentativan. Međutim, zbog brojnih razloga, među kojima je najvažnija skupoća zahvata, nesređeni imovinsko – pravni odnosi i uvjeti konzervatora, vlasnici se ne odlučuju obnoviti fasade te dosta njih ne izgleda lijepo te narušuje izgled središta. Upravo je uređenje pročelja povijesnih zgrada stoga jedan od prvih koraka prema vraćaju centra grada njegovim stanovnicima, hvala Županiji i županu koji su pružili ruku suradnje da to što prije realiziramo“, rekla je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini na početku konferencije za novinare na temu uređenja pročelja u središtu Čakovca.

Naime Grad Čakovec i Međimurska županija formirali su zajedničko Povjerenstvo koje će za cilj imati izraditi analizu stanja, odrediti koje zgrade trebaju obnovu te izraditi i provesti Plan obnove i sanacije. Predviđa se da će obnova u svojoj prvoj fazi projekta obuhvatiti 20-ak zgrada u užem centru grada.

Cilj sanacije i obnove je da Čakovec zablista kao pravi moderan europski grad

Kako bi centar bio mjesto izlazaka i šetnji Međimuraca i Čakovčana, Grad Čakovec i Međimurska županija zajedno su prionuli na posao. Tako će Županija sufinancirati dio troškova obnove, uz Grad koji će uložiti sredstva koja prikupi na osnovu spomeničke rente, a određeni postotak uloženog očekuje se i od vlasnika.

Župan Međimurske županije Matija Posavec rekao je kako je ovo još jedna lijepa suradnja i podrška gradu kao sjedištu županije. „Gradonačelnica i ja već smo ranije definirali određene prioritete razvoja cijelog Međimurja, samim time i Čakovca, te se niz projekata danas provodi, posebno kada su u pitanju ulaganja u infrastrukturu u obrazovanju, prostora bivše vojarne, zdravstvenih ustanova itd. Projekt koji iskače i dajemo mu maksimalnu podršku i pažnju svakako je uređenje strogog centra našeg grada, na potezu od Muzeja Međimurja do Trga Eugena Kvaternika, u prvoj fazi. Želimo da centar bude ljepši i uređeniji, a pročelja živopisnija, po uzoru na gradove zapadne Europe“, objasnio je međimurski župan, naglasivši kako su zajedničkim snagama okupili struku koja je najmjerodavnija za predlaganje najboljeg i najefektivnijeg modela sanacije.

Pritom je obavljen i niz razgovora s Konzervatorskim odjelom u Varaždinu te je pripremna faza odrađena, a prema riječima Posavca sada će se naći najpogodnije rješenje, te ujedno pritom najbrže moguće kako bi se što prije krenulo s investicijama. „Želja je da Čakovec zablista kao jedan moderni europski grad kako bi se njime još više ponosili“, zaključio je.

S prvim radovima već se krenulo  

Predsjednica povjerenstva za obnovu i sanaciju pročelja zgrada u centru Grada Čakovca Željka Kovač dodala je kako je zadatak Povjerenstva početna analiza stanja zgrada i načina na koji će se pristupiti ovom zadatku. „Svaka zgrada će se pojedinačno analizirati, stvoriti baza podataka i nakon toga ćemo definirati jasan plan aktivnosti i način provođenja. Kako je čakovečki centar zona pod zaštitom, uključujemo i Konzervatorski odjel u Varaždinu koji nam mora dati potrebne suglasnosti i potvrde. Bez sumnje, kao i u nizu uspješnih projekata već odrađenih na području grada i županije, sigurni smo kako i u ovom projektu možemo biti uspješni te zajedničkim znanjem, voljom i željom ostvariti želju Čakovčana“, zaključila je.

Uz skori novi Trg Republike, obnovljeni Stari grad i Perivoj Zrinskih, intencija je da se urede i zgrade diljem centra grada te gradskoj jezgri vrati njen nekadašnji sjaj i povijesna funkcija. Spomenimo kako se s prvim radovima u centru grada već krenulo zahvaljujući dogovorima s nekim privatnim vlasnicima, a sanacija pročelja diljem Čakovca krenula su u 2022. radovima na Pučkom otvorenom učilištu.

Svečano potpisan Sporazum o suradnji tijekom izrade i provedbe Plana obnove

Kako bi se projekt realizirao u što skorijem roku i vlasnicima zapuštenih, neuređenih, pa čak i opasnih pročelja po prolaznike poslala jasna poruka, tom je prigodom potpisan i Sporazum o suradnji tijekom izrade i provedbe Plana obnove i sanacije pročelja zgrada u Centru grada Čakovca. Sporazum su potpisali župan i gradonačelnica, sa željom da se ovim projektom podigne kvaliteta života građana i poboljša vizualni identitet grada. „Sporazum je potpisan i kako bi potakli vlasnike da ulože sredstva u obnovu, a zajedničko stručno povjerenstvo najbolje će znati ispitati stanje na terenu te napraviti plan obnove i sanacije pročelja. Osim što će središte grada time dobiti novi, ljepši izgled, povećat će se vrijednost, ali i atraktivnost nekretnina. Vjerujem da će to povećati i mogućnost njihovog iznajmljivanja, jer je i to jedan od razloga zbog kojeg uslužne djelatnosti „bježe“ iz središta grada“, objasnila je čakovečka gradonačelnica te dodala kako je ovo samo dio većeg plana revitalizacije gradske jezgre, s krajnjim ciljem vraćanja ljudi u središte grada. S tim u mislima pozvala je sve vlasnike zgrada u središtu da sudjeluju u ovom programu te ga svojim prijedlozima eventualno poboljšaju.

Spomenimo kako Povjerenstvo koje će provoditi projekt i detektirati potrebe za sanacije diljem grada čine članovi Ninoslav Šipoš, Damir Šoltić i Roman Petrović ispred Grada Čakovca, Marko Tomašić, direktor GP Stanorad d.o.o. Čakovec te Dragica Vugrinec i Željka Fažon ispred Međimurske županije, na čelu s predsjednicom Željkom Kovač.

Izvor: Grad Čakovec

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content