Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Međimurju obilježen Svjetski dan autizma uz snažnu podršku onima koji vode bitku s ovom bolešću

Datum objave: 1. travnja 2023.

Autizam je biološki razvojni poremećaj mozga koji se javlja u ranom djetinjstvu. Riječ je o stanju koje traje cijeli život, no pravovremenim prepoznavanjem simptoma i reagiranjem može se postići velik napredak. Mnogo je za djecu s poremećajem iz spektra autizma i njihove obitelji učinila Udruga za autizam „Pogled“, a povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, koji se obilježava 2. travnja s ciljem skretanja pozornosti javnosti na specifičnosti poremećaja iz autističnog spektra i potrebe ove osjetljive skupine, danas je na Trgu Republike u Čakovcu poslana snažna poruka podrške svim koji vode tešku bitku.

Na promotivnom štandu volonteri i članovi Udruge „Pogled“ prodavali su ukrase i uporabne predmete koji su produkt kreativnih radionica, a sav prihod utrošit će se za aktivnosti udruge i potrebne terapije njenih članova. Akciji su uz brojne građane podržali župan Međimurske županije Matija Posavec i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Na području Međimurske županije, pa i mnogo šire djeluje Udruga za autizam „Pogled“ koja svojim članovima nudi vježbe, radionice i terapije čime se postiže poboljšana motorička kontrola, ponašanje te govorne i kognitivne vještine, a njihovim roditeljima pruža psihološku podršku. Većina tih terapija je besplatna.

Međimurska županija prepoznala je ovaj poremećaj kod djece kroz Međimursku zakladu solidarnosti „Katruža“ koja financijski podupire obitelji u ostvarivanju prava djece na terapije te kroz financijsku podršku aktivnosti udruge, te je prva županija u Hrvatskoj koja je osigurala asistente za djecu u vrtićima te sustavno pomaže i djeci i roditeljima na izazovnom putu prema što većoj samostalnosti.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content