Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurska pamet i međimurske ruke u službi ljudi

Datum objave: 16. veljače 2023.

Nova priča o inovativnosti, sposobnosti i znanju stiže iz prvog znanstveno-istraživačkog centra u vlasništvu jedinice regionalne samouprave – Metalske jezgre u Čakovcu. Izradili su konstrukcijsko rješenje za izvedbu podesivog sjedišta na invalidskim kolicima, prema rješenju Kristijana Švende te time inovatoru pomogli doći do pripremne faze za predaju zahtjeva za patentnu prijavu.

Razvojno-edukativnom centru za razvoj metalsku industriju, obratio se Kristijan Švenda kao osoba s invalidnošću i koji je u svakodnevici spoznao nedostatke standardnih invalidskih kolica te ih poželio poboljšati te olakšati život osobama čije kretanje ovisi o njima. Njegovo rješenje značilo bi veliku pomoć i ljudima koji skrbe za osobe s invalidnošću, jer uz veću razinu podesivosti pomagala nudi i lakši pristup pri mijenjanju pelena.

Gospodin Kristijan Švenda uvidio je da tržište ne nudi rješenja koja život u kolicima traži te se dao na posao i razradio koncept kolica jednostavne konstrukcijske izvedbe (time i cjenovno prihvatljivija) čije je sjedište podesivo po visini uz mogućnost prilagodbe naslona za noge i leđa.

S tom se idejom Kristijan Švenda obratio kolegicama iz REDEA-e koje su ga usmjerile k nama u Metalsku jezgru gdje je prezentirao svoju ideju. U pronalaženju inovativnih rješenja gospodin Švenda već ima iskustva te nam je naveo da je ranije prijavio patent za nosač invalidskih kolica koji se montira na nosač automobilske kuke čime omogućava jednostavan utovar sklopljenih invalidskih kolica“, pojašnjava ravnatelj Metalske jezgre dr. sc. Mario Šercer.

Potom je u Metalskoj jezgri razrađen koncept tj. izrađen model i izvedena simulacija konstrukcije kolica s podesivim sjedištem.

Ostalo je pitanje financiranja razrade prototipa jer su potencijalno zainteresirani investitori u međuvremenu odustali te se Kristijan Švenda obratio Međimurskoj županiji i županu Matiji Posavcu za pomoć. Naišao je na razumijevanje i na podršku. Na sastanku je dogovoreno da Metalska jezgra započne razvoj prototipa vlastitim kapacitetima, dok će se u međuvremenu tragati za novim investitorima i proizvođačima zainteresiranima za ovaj projekt.

Drago mi je da ovaj inovativni projekt koji će pomoći u svakodnevnici osobama s invalidnošću dolazi upravo iz Međimurja. Na ovome nećemo stati: preko Metalske jezgre krećemo u izradu prototipa uz traženje investitora zainteresiranih za proizvodnju ovakvih kolica i nadam se podršci Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i uvrštavanje proizvoda na listu kako bi bio dostupan svim osobama s invalidnošću kojima je potreban, naglasio je župan Međimurske županije Matija Posavec.

 „Da bismo trošak razvoja koji je na leđima Međimurske županije smanjili na najmanju moguću mjeru savjetovali smo gospodinu Švendi da se prijavi u 1. i 2. strojarski hub, (u okviru projekta RKC TŠČ) u koji je Metalska jezgra bila uključena u svojstvu mentora, te smo na taj način uspjeli pokriti dio troškova te koncept završno razraditi. To znači da Kristijan Švenda sada ima kompletiranu dokumentaciju za prijavu patenta“, pojasnio je ravnatelj Metalske jezgre Mario Šercer.

Pratit će se i natječaji te i na taj način pokušati naći  odgovarajući model zatvaranja financijske konstrukcije.

Fotografije: HRT/Metalska jezgra

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content