Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurci na vrhu ljestvice po upisima na visoka učilišta

Datum objave: 2. veljače 2023.

Prema novim rangiranjima iz Školskog e-Rudnika Ministarstva znanosti i obrazovanja RH u vrhu ljestvice ponovo su maturanti iz Međimurske županije. Najveći postotak maturanata koji su u aktualnoj akademskoj godini upisali neko visoko učilište dolazi iz Grada Zagreba (81 posto), a slijede Zagrebačka, Dubrovačko-neretvanska, Koprivničko-križevačka i Međimurska županija. Najmanji postotak maturanata koji upišu fakultet bilježi Bjelovarsko-bilogorska županija, oko 64 posto, podaci su iz e-Rudnika.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja nagradilo je ljetos 96 maturanata koji su na prošlogodišnjoj državnoj maturi ostvarili najbolje rezultate, odnosno 100 % riješili ispite iz određenih područja. Među nagrađenima četvero ih je iz Međimurja,  iz Gimnazije Josip Slavenski, Graditeljske škole, Srednje škole Čakovec te Tehničke škole.

Prema rezultatima državne mature  godinama su učenici međimurskih srednjih škola najbolji: godine 2020. te 2021. međimurski maturanti postigli su najvišu prosječnu ocjenu na obaveznim predmetima u Hrvatskoj. Godine 2021., na A razini ispita ta je prosječna ocjena iznosila 3,45, a na B razini 2,96 posto. Za usporedbu, na drugom mjestu je bio Grad Zagreb čiji su maturanti na višoj razini obaveznih predmeta imali prosjek 3,40, a na osnovnoj 2,91.

Pođemo li još koju godinu dublje u povijest uspjeha međimurskog obrazovanja, dolazimo do podatka da su 2018. godine najbolje rezultate u ljetnom roku državne mature iz sva tri obavezna predmeta ostvarili gimnazijalci iz Međimurja.

Sumiranjem rezultata od školske godine 2012./13. do aktualnih podataka iz e-Rudnika vidljivo je da se kontinuirano izlučuju sjajni rezultati učenika iz Međimurja, stoga svaki euro uložen u obrazovanje pada na čvrst temelj na kojem će narasti u nešto neprocjenjivo.

Ulaganja Međimurske županije u obrazovanje, od uređenja i gradnje objekata do podržavanja razvoja centara izvrsnosti te potpora učenicima, studentima i roditeljima ostaju u vrhu ljestvice prioriteta. U doglednom razdoblju u preostalim osnovnim školama stvorit će se uvjeti potrebni za prelazak na jednosmjensku nastavu. Riječ je o petnaestak škola u kojima je potrebno postići povećanje kapaciteta, dok će za druge biti potrebno izgraditi i nove zgrade, poput OŠ Nedelišće i IV. osnovne škole Čakovec. Međimurska županija ulagat će u gradnju školskih sportskih dvorana u sredinama gdje ih još nema, te nastaviti investicije u vrtiće i područne školske odjele.

Nastavljaju su mjere i programi za pomoć u obrazovanju: besplatni prijevoz autobusom ili vlakom za osnovnoškolce i srednjoškolce neovisno o udaljenosti od škole, a odnedavno i neograničena besplatna putovanja vlakom po Hrvatskoj za redovne studente. Tu su besplatni udžbenici i pomoć roditeljima za nabavku radnih materijala, zatim jednokratne pomoći studentima i nagrade dobitnicima rektorovih i dekanovih nagrada, potom i stipendiranje djece branitelja te učenika u deficitarnim obrazovnim programima. Međimurska županija jedina u Hrvatskoj financira asistente i u školama i u vrtićima za djecu s poteškoćama u razvoju, čime su obuhvaćene sve razine obrazovanja i odgoja djece i mladih.

Sve međimurske osnovne škole, bez iznimke dočekale su spremne nedavni početak drugog polugodišta i bez poteškoća prešle na model besplatne prehrane za sve učenike zahvaljujući opremljenosti školskih kuhinja. Podsjetimo da je Međimurska županija i prije implementacije novog modela besplatnog obroka za sve osnovnoškolce na državnoj razini, razvijala i primjenjivala uspješne programe vezane uz prehranu djece osnovnoškolskog uzrasta u ustanovama koje pohađaju.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content