Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Dvije godine bez Đure z Međimurja

Datum objave: 21. siječnja 2023.

Danas, 21. siječnja, navršava se druga godišnjica odlaska najomiljenijeg međimurskog humorista, čovjeka iz naroda Đure z Međimurja.

Ivan Bene iz Čakovca, čovjek koji je utjelovio radnika Đuru, neuništivog optimista i oštrog kritičara svega što tlači malog čovjeka, preminuo je 21. siječnja 2021., ostavivši praznom svoju pozornicu smijeha. No, odjek njegova scenskog rada nastalog iz dubine njegova srca koje je toliko voljelo Međimurce i Međimurje, još je živ.

Za dugogodišnji rad i doprinos razvoju kulturno-umjetničkog amaterizma, nebrojene nastupe kojima je unosio dobro raspoloženje među ljude, te za promicanje kajkavskog dijalekta, župan Međimurske županije Matija Posavec dodijelio je Ivanu Beneu 2018. godine na svečanoj sjednici Skupštine jedno od najviših županijskih priznanja - Povelju Međimurske županije.

Ivan Bene svoj je scenski rad započeo u Radničkom kulturnom društvu „Građevinar“ negdašnjeg Građevinskog kombinata „Međimurje“, poduzeća u kojem je dugi niz godina radio.

U javnosti je vrlo brzo postao omiljen zahvaljujući iskrenosti koju je unosio u nastup. Ivan Bene istinski je razumio Đuru z Međimurja i zato ga je tako i igrao. Ukrasio ga je vedrinom, optimizmom i empatičnošću, vrlinama kojima je sam bio darovan. 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content