Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Nove proračunske analize dokazale da je Međimurje i dalje predvodnik u našoj zemlji

Datum objave: 11. siječnja 2023.

Prema novim proračunskim analizama za 2021. godinu portala župan.hr Međimurska županija ponovo je među prvih pet županija Hrvatske prema broju bodova po kategorijama analize. Prema bodovanim područjima djelovanja i dosegnutih rezultata istaknuto je da je Međimurska županija jedina u Hrvatskoj koja provodi model posvećen najranjivijima u zajednici – djeci s poteškoćama u razvoju.

Također je jedina hrvatska regija koju je renomirani časopis Financial Times četiri puta svrstao među najpoželjnija područja Europe za razvoj poduzetništva. Prvima nam je u Hrvatskoj dodijeljen status Europske regije sporta 2022. Još od 2017. na čelu smo liste hrvatskih županija po privlačenju novca iz europskih fondova. U odnosu na broj stanovnika Međimurska županija je druga po ulaganju u stipendije, školarine i kulturu, treća po ulaganju u civilnu zaštitu, četvrta po ulaganju u sport te peta po ulaganju u zaštitu okoliša i subvencije poduzetnicima.

Dva investicijska ciklusa proteklog razdoblja bila su ujedno najveća dosad u područjima zdravstva i kulture. Uloženo je u opremanje, adaptaciju i modernizaciju svih zdravstvenih ustanova Međimurja, a velika investicija u kulturi okrunjena je nagradom struke u 2022. godini – kada je naš Muzej nematerijalne baštine Riznica Međimurja proglašen najboljim stalnim postavom u Hrvatskoj!

Vratimo li se području podrške djeci i mladima te obrazovnom sustavu, portal župan.hr naglašava uspjeh Međimurske županije postignut kontinuiranim stipendiranjem učenika koji se obrazuju za deficitarna obrtnička zvanja čime se direktno pozitivno utjecalo na kretanja na tržištu rada. Riječ je o projektu koji Županija provodi 20 godina u suradnji s Obrtničkom komorom Međimurja te jedinicama lokalne samouprave.

Razvoj gospodarstva također bilježi impresivne brojke: unatoč pandemijskim godinama izvoz je 2021. godini dosegnuo 6,6 milijarda kuna, što je za 27,2 posto više u odnosu na 2020., dok je, za usporedbu, ostvaren uvoz u vrijednosti od 3,5 milijarde kuna. Istovremeno, postotak nezaposlenosti je vrlo nizak s trendom daljnjeg snižavanja.

S obzirom na temeljni dokument – proračun za 2023. godinu - zamašnjak uzleta neće usporiti niti u budućnosti.

Međimurska županija je županija posvećena svojim građanima što je vidljivo i iz novog proračuna koji nizom modela podrške obuhvaća sve skupine u populaciji i sva područja djelovanja te koji sadrži 50 kapitalnih projekta. Zahtjevno je pratiti takav ritam razvoja, no od njega ne odustajemo“, ponovo je naglasio župan Međimurske županije Matija Posavec.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content