Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Mila Pavlic i Gita Radiković proglašene ambasadoricama Bedekovićevih graba

Datum objave: 2. prosinca 2022.

Prirodoslovci istraživači, volonteri, Bedekovićeve grabe i dokumentarac Dobri hrast bili su okosnica programa Slavna četvorka održanog u četvrtak 1. prosinca 2022. godine u Murskom Središću. Velebnu proslavu zaštite prirode organizirala je Međimurska priroda - Javna ustanova za zaštitu prirode, a suorganizator je bio Centar za kulturu Rudar.  

Nakon uvodne riječi ravnatelja Međimurske prirode, Siniše Goluba, profesor Stjepan Krčmar iz Osijeka predstavio je rezultate istraživanje obada na terenima Međimurske županije. Determinirao je na lokalitetima uz rijeku Muru dvadeset i jednu vrstu te jednu podvrstu obada. O tome što kriju međimurski tršćaci govorio je ornitolog Boris Božić i ovlašteni prstenovač ptica. Naglasio je kako tršćaci nažalost nestaju, kako kod nas tako i diljem Europe. U Međimurskoj županiji još ih srećom ima, a TOP 3 tršćaka Međimurja jesu tršćak na akumulaciji Dubrava, tršćak na Varaždinskom jezeru i tršćaci u Podturnu.

Djelatnici Međimurske prirode Sara Srša, urbana šumarka i čuvari prirode Velimir Bašek i Antonio Krušelj, predstavili su dio provedenih monitoringa i drugih aktivnosti provedenih tijekom godine na  terenu. O pravoj maloj vojsci volontera govorila je Monika Cindrić, te su prisutni volonteri primili i prigodne poklone povodom obilježavanja Međunarodnog dana volontera (5. prosinca).

Ove godine obilježava se 20-ta godišnjica proglašenja Spomenika prirode Bedekovićeve graba (2002. - 2022.). Zahvala za taj čin upućena je svim pojedincima i institucijama koji su prije djelovanja Međimurske prirode prepoznali vrijednost područja te svima koji i danas rade na poboljšanju stanja. Lista zaslužnih pojedinaca je poveća, a posebno su istaknuti: Željka Kadi, Melanija Posavec, Jelena Pavlic, Barbara Markač Despinić, Sandra Golubić, Hrvoje Stunković, Franjo Perović, Martina Šašić Kljajo i Sonja Karlogan Todorović. O današnjem stanju Bedekovićevih graba govorila je Mihaela Mesarić, naglašavajući potrebu ulaganja mnogo napora za očuvanjem ovog značajnog staništa leptira plavaca kako bi se ono očuvalo i kako bi buduće generacije mogle uživati u njegovoj bioraznolikosti.

Upravo je mladima dan poseban značaj. Mila Pavlic i Gita Radiković proglašene su ambasadoricama Bedekovićevih graba zbog strasti prema očuvanju prirodne zavičajne baštine i to upravo Bedekovićevih graba. Mila Pavlic ima 10 godina i učenica je 4. razreda OŠ Ivana Gorana Kovačića Sv. Juraj na Bregu. Gita Radiković je godinu dana starija i učenica je OŠ Petar Zrinski u Šenkovcu. Upoznale su se upravo na Bedekovićevim grabama gdje mobitelom fotografiraju leptire. Tako je i nastala njihova autorska izložba Matulova mater. Prvi put je predstavljena u Knjižnici Nikola Zrinski u Čakovcu, a sada su je mogli razgledati i sudionici programa Slavna četvorka u Murskom Središću. Mila je osmislila i slagalice od papira sa svim fazama životnog ciklusa leptira plavca, a u izradi postava izložbe pomogao joj je bratić Lovro Kadi. Zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec uručio je Giti i Mili priznanja te ih proglasio ambasadoricama Bedekovićevih graba.

Vrhunac programa uslijedio je premijerom dokumentarnog filma Dobri hrast koji govori o uslugama ekosustava. Autori filma su Siniša Golub koji potpisuje ideju, režiju, sinopsis, a također je i narator u filmu, a Ivica Hozmec je snimatelj i montažer. U filmu se između ostalog kao glavni sugovornici i glumci pojavljuju Josip Ceilinger i Silvija Kolar–Fodor.

Završnica s tombolom, u kojoj su podijeljeno desetak kućica za ptice i prigodne pamučne majice, donijela je mnogo radosti i iščekivanja tko će postati sretni dobitnik. Dodatne nagrade za tombolu, hranilice za ptice, osigurao je Dražen Mesarić iz Šenkovca. Primio je zahvalnicu za nesebično sudjelovanju u projektu „111 duplji‟ koji Međimurska priroda organizira s ciljem podizanja svijesti lokalnog stanovništva o važnosti ptica dupljašica i njihovoj ulozi u bioraznolikosti te važnosti izrade i postavljanja kućica za ptice. Međimurska priroda zahvaljuje CZK Rudar na suorganizaciji programa, te svim prezenterima i posjetiteljima programa Slavna četvorka.

Izvor: Javna ustanova za zaštitu prirode - Međimurska priroda

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content