Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Na primjeru Međimurja o gospodarenju otpadom uči cijela Hrvatska

Datum objave: 1. prosinca 2022.

„Međimurje, kak si lepo zeleno“, bili su stihovi kojima je naša sopranistica Blanka Tkalčić otvorila u Zagrebu međimurski Gospodarski forum na temu Međimurja kao primjera uspješnog gospodarenja otpadom. Dugogodišnji napori i ulaganja u zbrinjavanje otpada pozicionirali su Međimursku županiju među vodeće u Republici Hrvatskoj. Nastavno na aktualnu temu zbrinjavanja otpada u gradu Zagrebu Društvo Međimuraca u Zagrebu organiziralo je Gospodarski forum s primjerima dobrih praksi u gospodarenju otpadom.

Nazočne su pozdravili organizatori Gospodarskog foruma predsjednik Društva Matija Kikelj te zamjenica predsjednika Branka Prišlić te istaknuli da je cilj foruma prikazati dobre prakse u gospodarenju otpada i dati podršku, potporu i putokaz Gradu Zagrebu u uvođenju raznih sustava razvrstavanja otpada prikazom primjera i raspravom o izazovima s kojima se susretala Međimurska županija.

Gospodarskom forumu i panel raspravi prisustvovali su župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnik grada Murskog Središća Dražen Srpak, načelnik općine Belica Zvonimir Taradi te direktor Gradskog komunalnog poduzeća „ČAKOM“ d.o.o. Ivan Perhoč koji su redom naglasili koliko je važno postaviti dobre temelje i uključiti sudionike sa svih razina - od lokalnih do državnih - da bi se uspostavio sustav kvalitetnog gospodarenja otpadom, te da je uloga poduzeća i pojedinaca u tom sustavu nemjerljiva.

Župan Međimurske županije Matija Posavec rekao je da su Međimurci shvatili kako je u gospodarenju otpadom bitan cjelokupni proces - od odvojenog prikupljanja, zbrinjavanja tako prikupljenog otpada, njegove obrade i ponovnog iskorištavanja. „Nije dovoljno samo odvojeno prikupiti otpad, nužno je znati kako i kamo dalje s tim otpadom, odnosno tko su potencijalni korisnici te nove sirovine. Otpad je kao važno pitanje u zaštiti okoliša neminovno dio održivog razvoja, otpad nije i ne smije postati smeće,“ zaključio je župan.

Prema podacima iz 2021. godine Međimurska županija odvojeno je sakupila 61 % komunalnog otpada, čak 13 jedinica lokalne samouprave imalo je stopu iznad 50 %, a Općina Belica najbolja je općina u Hrvatskoj u odvojenom prikupljanju otpada te je rezultatima rame uz rame s najnaprednijim europskim sredinama. Dok je hrvatski prosjek ispod 20%, općina Belica sa svojih 80,9 % ispunjava cilj koji je propisala Europska unija za odvajanje otpada. Iznad 60 % su općine Dekanovec, Domašinec, Donja Dubrava, Goričan, Podturen, Šenkovec, Sveta Marija i Strahoninec te grad Prelog, iznad 50 % odvojenog sakupljenog otpada imale su općine Kotoriba, Donji Vidovec i Donji Kraljevec, a sa stopom od 49,7% je grad Čakovec.

Forum su obilježila izlaganja i kratka prezentacija rada gradskih komunalnih poduzeća „ČAKOM“ i „MURS-EKOM“ d.o.o. koje su iznijeli direktori Ivica Perhoč i Josip Srčan, a sudionicima se obratio i Đuro Horvat, direktor tvrtke „TEHNIX“ iz Donjeg Kraljevca.

Izlaganje na temu uspješnog gospodarenja otpadom imao je i Petar Mišević, profesor na Sveučilištu Sjever, koji je rekao kako se i akademska zajednica novim studijskskim programima uključuje u rješavanje problema zbrinjavanja otpada te istaknuo kako je Međimurska županija najkonkurentnija regija u mnogočemu pa tako i u gospodarenju otpadom: „Primjer ste za sve županije u Hrvatskoj“, poručio je.

Skupu se obratila Aleksandra Čilić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti dodavši da je  ponosna na visok postotak odvajanja otpada u Međimurskoj županiji te da je Međimurje dignulo ljestvicu jako visoko: „Stope odvojenog sakupljanja otpada na području vaše Županije rastu iz godine u godinu, ali najvažnije od svega je to što vi znate kako postupiti s tim odvojenim otpadom,“ kazala je.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content