Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Črečansko polje postaje Zelena oaza

Datum objave: 26. studenoga 2022.

Danas su i u našem kraju provedene aktivnosti iz nacionalne akcije Zasadi drvo, ne budi panj, tijekom koje će se pošumljavati površine diljem Međimurja. Prva takva akcija održana je na  području između Črečana i Pretetinca na lokalitetu Črečansko polje gdje se posadilo oko 250 stablašica i 200-tinjak grmlja kako bi se poboljšalo stanište za brojne životinjske vrste koje borave na tom području.

Nositelj akcije je Lovačko društvo Srnjak Macinec, a začetnik ideje „Zelena oaza“ je Josip Ceilinger koji je dugogodišnji aktivist u zaštiti prirode. Samoj sadnji priključili su se i djelatnici Međimurske prirode te volonteri iz Udruge pčelara Međimurske županije Agacija i Ekološke udruge Platana iz Nedelišća.

Svoj dom je na ovom lokalitetu pronašle su autohtone, medonosne i nealergene vrste poput hrasta, lipe i vrbe, divlje voćkarice, ali i one vrste koje pomažu pčelama. U grmlju poput lijeske, sviba, gloga, trnike i bazge zaklon će naći divljač, ali i ptice pjevice koje danas imaju sve manje mjesta za gniježđenje. Ovim pošumljavanjem poboljšat će se stanište brojnim životinjskim vrstama koje ovdje obitavaju. Lovačko društvo Srnjak iz Macinca otkupilo je zemljište upravo s ciljem poboljšanja biološke raznolikosti čime se podiže ekološka i zaštitna vrijednost zemljišta. Ovakve zelene oaze nužne su za očuvanje faune i flore u svjetlu globalnih klimatskih promjena.

Akciju je podržao župan Međimurske županije Matija Posavec koji je tom prilikom izjavio da je cilj akcije poboljšanje stanišnih uvjeta i biološke raznolikosti „Akcija je prekrasna poruka u kojoj se vidi kako pojedinac može napraviti jako puno u podizanju ekološke svijesti. Sadnja stabala jasna je poruka za nove generacije, stablo koje danas posadimo donijet će čišći zrak, stanište za životinje, ali i održivu budućnost za našu djecu.“

Iz Međimurske županije i njezine javne ustanove Međimurska priroda osigurano je 10.000 kuna za sadnice drveća koje su podijeljene našim jedinicama lokalne samouprave zainteresiranima za uključivanje u akciju.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content