Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Riznica Međimurja i Med dvemi vodami u izboru za Najbolji županijski EU projekt, glasanje traje do 17. listopada

Datum objave: 11. listopada 2022.

Projekt Rekonstrukcije i revitalizacije fortifikacije Starog grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine i projekt "Med dvemi vodami" u velikom su izboru Najboljeg županijskog EU projekta.

Dva vrijedna međimurska projekta natječu se u konkurenciji od čak 37 EU projekta za titulu najboljega u ovogodišnjem izboru za Najbolji županijski EU projekt kojeg organizira Hanza media u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija, Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj te portalom župan.hr a uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije Starog grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine projekt je prijavljen od strane Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA-e u izbor za najbolji EU projekt unutar kategorije Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici.

Projektom je stvoreno pet novih kulturnih, znanstvenih i obrazovnih sadržaja i proizvoda - novi muzej nematerijalne baštine Riznica Međimurja, radionica s keramikom, radionica na lončarskom kolu, radionica izrade čipke na batiće i suvenirnica. Tako se je pomoglo i rastu malog poduzetništva u turizmu i gospodarstvu.

Projekt se je provodio od svibnja 2017. do kolovoza prošle godine. Nositelj projekta bila je Međimurska županija, a partneri REDEA, Muzej Međimurja Čakovec i Turistička zajednica Međimurske županije. Ukupna vrijednost projekta bila je 47.800.000 kuna, iznos isplaćenih bespovratnih sredstava 34.600.000 kuna, dok su vlastita sredstva bila 13.200.000 kuna.

Sa svrhom očuvanja fortifikacije, u sklopu projekta, detaljno i cjelovito je rekonstruiran i obnovljen bedem. Čakovečka fortifikacija je zaštićeno kulturno dobro od nacionalnog značenja, a rekonstrukcija i revitalizacija bile su važne za daljnji razvoj kulturnog turizma u Međimurskoj županiji, posebice radi arhitektonske atraktivnosti i jedinstvenosti objekta kao jednog od posljednjih očuvanih Wasserburgova u ovom dijelu Europe.

Uz obnovu fortifikacije, izgrađena je replika barokne zgrade iz 18. stoljeća. Nakon kompleksnih građevinskih radova, slijedilo je opremanje muzeja Riznice Međimurja u kojem se sada prezentiraju izuzetno atraktivne priče o bogatstvu nematerijalne kulturne baštine i legendama Međimurja. Riznica Međimurja postala je nezaobilazno mjesto za turiste i domaće stanovništvo, svojim atraktivnim, dijelom i interaktivnim prikazom međimurske povijesti, kulture kao i slavnih ličnosti koje su obilježile Međimurje.

Uz ovaj projekt, u kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA na izbor za Najbolji županijski EU projekt prijavila je i projekt Med dvemi vodami. Kroz projekt je rekonstruiran i opremljen Centar za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu, rekonstruiran i opremljen edukacijsko-istraživačkog centra Matulov grunt u Frkanovcu te je uređena Eko-turistička poučna pješačka i biciklistička staza Svetomartinska Mura.

Nositelj projekta bila je Javna ustanova za zaštitu prirode, a partneri Međimurska županija, REDEA, Turistička zajednica Međimurske županije te Općina Sveti Martin na Muri.

Za naše projekte možete glasati na priloženoj poveznici: Veliki izbor za Najbolji županijski EU projekt: Između 37 EU projekata biramo najbolji: Glasajte za svoje favorite!

Glasati možete do 17. listopada, a najbolji projekt EU prema glasovima čitatelja portala Jutarnji.hr dobiva posebnu nagradu u kategoriji: Najuspješniji projekt EU po izboru javnosti.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content