Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Obilježen 8. listopada – spomendan Hrvatskog sabora

Datum objave: 8. listopada 2022.

U Hrvatskoj se 8. listopada obilježava kao spomendan - Dan Hrvatskoga sabora u spomen na dan kada je Sabor Republike Hrvatske 1991. godine jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s bivšom državom SFRJ.

Sabor je pritom utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ, te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više, kao takva, ne postoji.

Župan Međimurske županije Matija Posavec i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini odali su počast te se prisjetili na ulogu koju je Sabor imao kroz povijest, a posebno u stvaranju suverene i samostalne hrvatske države.

Do stupanja na snagu novoga Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj, 8. listopada obilježavao se kao državni blagdan - Dan neovisnosti.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content