Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Članovi HGSS-a Stanice Čakovec u prošloj su godini odradili čak 3 612 volonterskih sati, župan Posavec obišao buduću zgradu HGSS-a koja bi trebala postati Centar izvrsnosti za potrage

Datum objave: 4. listopada 2022.

Župan Međimurske županije Matija Posavec obišao je buduću zgradu Hrvatske gorske službe spašavanja Stanica Čakovec koja je smještena u Centru znanja Međimurske županije. Objekt u kompleksu bivše vojarne u Čakovcu Međimurska županija je Stanici Čakovec predala na korištenje 2019. godine, s namjerom da dobiju adekvatne vlastite prostore.

HGSS je jedna od temeljnih operativnih snaga sustava civilne zaštite, a Stanica Čakovec djeluje više od osam godina. Trenutno broje 24 člana od koji svi djeluju volonterski. Tijekom 2021. godine proveli su 52 akcije od čega se 31 odnosi na aktivnosti u Petrinji, a 21 na akcije potrage. Međimurski HGSS-ovci protekle su godine proveli 176 aktivnosti, vježbi, edukativno preventivnih akcija i dežurstava, a ukupno su odradili čak 3 612 volonterskih sati. Nezamjenjivi su u slučajevima elementarnih nepogoda i većih nesreća te su značajan dio protupožarne i civilne zaštite.

Broj intervencija i aktivnosti koje izvrši Stanica konstantno su u porastu i rasti će razvojem turizma, aktivnog načina života koji promiče aktivnost na otvorenom, boravak u prirodi, a u zadnje vrijeme i sve češćih vremenskih nepogoda, stoga su im vlastite prostorije više nego neophodne.

Zgradu HGSS-a Stanice Čakovec župan Posavec obišao je zajedno s pročelnikom Stanice Čakovec Nevenom Putarom i tajnikom Stanice Čakovec Miodragom Novoselom, koji su mu predstavili planove daljnje rekonstrukcije i uređenja njihovog budućeg doma, župan im je uručio ugovor kojim Međimurska županija objekt daje na korištenje HGSS-u na vrijeme od 30 godina, umjesto dosadašnjih 15 godina. Osim korištenja objekta bez naknade, Međimurska županija u ovoj je godini za rad HGSS-a i obnovu zgrade izdvojila 160 000 kuna.

Stavljanjem u funkciju kompletne građevine HGSS Stanica Čakovec postala bi Centar za potrage na nacionalnoj razini – Centar izvrsnosti, Međunarodni centar za obuku potražnih timova i Centar za obuku spašavatelja na divljim vodama i poplavama.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content