Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurska županija vodeća u energetskoj obnovi javnih zgrada i privatnih kuća, cilj je energetska neovisnost

Datum objave: 20. rujna 2022.

Jedan od glavnih ciljeva Međimurske županija je energetska neovisnost, što potvrđuje posljednji uspješno završen projekt ugradnje sustava obnovljivih sustava energije na zgrade Centra znanja Međimurske županija, ali i objedinjene javne nabave plina i struje u ustanove i škole u vlasništvu Županije zahvaljujući kojima će se postići velike godišnje uštede s obzirom na povećanje cijena energenata.

Dobra energetska politika koju provodi Međimurska županija jedan je od glavnih razloga posjete direktorice Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Alenke Košiša Čičin-Šain koja je nakon održanog radnog sastanka sa županom Međimurske županije Matijom Posavcem, županijskom pročelnicima i predstavnicima županijskih ustanova istaknula da je „Međimurska županija perjanica Hrvatske i vodeća u energetskoj obnovi javnih zgrada te privatnih kuća“. Jedna od glavnih tema radnog sastanka bila je energetska obnova javnih zgrada u Međimurskoj županiji, a kako je pojasnio župan Posavec, energetsku obnovu zgrada obrazovnih, zdravstvenih i socijalnih institucija prijavljuju na natječaje Fonda.

U proteklom razdoblju Međimurska županija dobro je surađivala s Fondom te je energetski obnovila niz javnih zgrada, a na neke od njih ugradila je obnovljive izvore energije. Obnovljeno je 16 škola, Učenički dom u Čakovcu, radionice Tehničke škole Čakovec, Dom umirovljenika Čakovec i niz zdravstvenih ustanova, a u tijeku je i drugi krug investicija od kojih se najveća odnosi na obnovu preostale četiri zgrade Županijske bolnice Čakovec.

 „Istim tempom nastavljamo i dalje, a naglasak je stavljen na projekte obnovljivih izvora energije, u cilju postizanja ušteda te ostvarenja plana uspostave energetske neovisnosti Međimurske županije.“, kazao je župan Posavec podsjetivši kako je nedavno, na natječaj Fonda, prijavljeno šest projekta koji se odnose na međimurske osnovne i područne škole te Dom zdravlja Čakovec. Župan Posavec i direktor Međimurske energetske agencije Alen Višnjić od Fonda su zatražili i informacije o natječajima za energetsku obnovu privatnih kuća i zgrada. Radi se o važnim informacijama za građane, a Međimurska županija je nakon ovog sastanka dobila jasniju sliku o natječajima koje će Fond raspisivati.

Direktor Međimurske energetske agencije Alen Višnjić istaknuo je zadovoljstvo što Međimurska županija već 15 godina ima izvrsnu suradnju s Fondom, a s obzirom na uspješan sastanak, to će se i nastaviti: „S obzirom na trend rasta cijena energenata te poskupljenja materijala, Fond priprema puno natječaja i za javni i za privatni sektor, stoga su nam ove informacije i više nego bitne .“

 „Međimurska županija prednjači u energetskoj obnovi javnih zgrada.“, istaknula je direktorica Košiša Čičin-Šain te dodala da je energetska kriza dodatno ubrzala tranziciju u zelenu energiju što je vidljivo po velikom broju prijava građana na javne pozive na kojima se subvencionira i potiče ugradnja obnovljivih izvora energije. Direktorica je najavila raspisivanje Javnog poziv za obnovljive izvore energije na obiteljskim kućama 28. rujna 2022. godine, a prijave će se primati do kraja godine. Za tu namjenu osigurano je 95 milijuna kuna, a sufinancira se postavljanje fotonaponskih ćelija, dizalica topline, solarnih panela i postavljenje ili kupnju kotlova na pelete. Javni poziv za energetsku obnovu kuća bit će raspisan sljedeće godine, a u planu je obnova 10 tisuća obiteljskih kuća i oko 300 višestambenih zgrada, najavila je direktorica Košiša Čičin Šain pritom pozvavši građane da pripreme projektnu dokumentaciju, što je osnovna pretpostavka za prijavu projekta na sufinanciranje.

Da Međimurska županija doista jest predvodnik u energetskoj obnovi svojih zgrada dokazuju podaci o 50% energetski obnovljenih škola. Pripremljena je sva projektna dokumentacija za obnovu preostalih škola, a obnove će omogućiti uvođenje jednosmjenske nastave u sve međimurske škole.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content