Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Obilježena 456. godišnjica Sigetske bitke i pogibije Nikole Šubića Zrinskog

Datum objave: 6. rujna 2022.

U organizaciji Zrinske garde Čakovec, Družbe „Braće Hrvatskog Zmaja“ Zmajski stol Čakovec, Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu, Općine Šenkovec i Međimurske županije, obilježena je 456. godišnjica Sigetske bitke. Spomen je to na hrvatskog junaka i bana Nikolu Šubića Zrinskog koji je nakon višetjedne opsade brojčano nadmoćnije osmanlijske vojske junački poginuo u obrani Sigeta 7. rujna 1566. godine.

Program obilježavanja počeo je odavanjem počasti kod spomenika Nikole Šubića Zrinskog u Perivoju Zrinskih u Čakovcu, dok je središnja svečanost održana kod Mauzoleja obitelji Zrinski u Šenkovcu.

Okupljenima su se obratili načelnik Općine Šenkovec Robert Meglić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu Zoran Turk, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Ljubomir Kolarek i župan Međimurske županije Matija Posavec koji su istaknuli ulogu Sigetske bitke za hrvatsku i europsku povijest, ali i značaj svih Zrinskih za nacionalnu povijest. „Okupili smo se ponosno u čast Nikoli Šubiću Zrinskom i njegovom junaštvu, ali i u sjećanje na sve Zrinske koji su ostavili veliki trag u temeljima na kojima se razvijalo naše Međimurje. Danas njihovu baštinu njeguje Zrinska garda Čakovec, a drago mi je što nakon obnove fortifikacije Starog grada Zrinskih u Čakovcu krećemo s novim projektima obnove nasljeđa Zrinskih, pa je osim obnove Palače u Starom gradu planira i obnova ove kapelice sv. Jelene i stvaranje novih sadržaja kojima će i ovaj dio povijesti Međimurja dostojno zaživjeti.“, rekao je župan Posavec.

Obilježavanju su nazočili i izaslanik predsjednika Republike Hrvatske brigadir Dragutin Remenar, posebna savjetnica, izaslanica ministra vanjskih i europskih poslova Vanda Galić Babić, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, voditelj Područnog odsjeka za poslove obrane Čakovec Vlado Hranjec, izaslanik veleposlanika Mađarske David Gergely Kiss, gradonačelnik Grada Sigeta dr. Vass Peter, general Kornelije Brkić, varaždinski biskup u miru mons. Josip Mrzljak i župnik župe .

Članice Ženske vokalne skupine Pučpuljike obogatile su obilježavanje pjesmom, a počasnim pozdravom „Navik on živi ki zgine pošteno“ i pucnjem iz gardijskog topa pripadnici Zrinske garde Čakovec zaključili su program obilježavanja kod kapelice, nakon čega je u župnoj crkvi sv. Jelene u Šenkovcu svetu misu predvodio župnik vlč. Antun Štefan.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content