Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Na desetu godišnjicu proglašenja rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav održan međunarodni stručni skup o zaštićenim prirodnim područjima

Datum objave: 11. srpnja 2022.

Na današnji dan prije točno 10 godina, UNESCO je donio odluku o proglašenju Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav između Hrvatske i Mađarske, a na samu obljetnicu ovog važnog događaja za međimursku prirodu, u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje održan je međunarodni Stručni skup na temu „Priroda kao zadaća – praktična iskustva u upravljanju zaštićenim prirodnim područjima“ u organizaciji Javne ustanove za zaštitu prirode – Međimurska priroda.

Stručni skup okupio je 50-ak sudionika iz Hrvatske, Mađarske i Slovenije koji su imali priliku razmijeniti praktična iskustva u upravljanju zaštićenim prirodnim područjima uključujući NATURA 2000 područja i područje Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav. Prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav između Hrvatske i Mađarske proglašen je u srpnju 2012. godine, a 2021. godine područje toka triju rijeka objedinjeno je u prvi pentalateralni rezervat biosfere u svijetu pod zaštitom UNESCO-a, podsjetio je ravnatelj Međimurske prirode Siniša Golub. Stručnom skupu nazočili su i župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini i direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula koji su naglasili važnost zaštite prirode i velike pomake koji su u Međimurju učinjeni po tom pitanju.

Jedan od ciljeva stručnog skupa bio je osvijestiti značaj prirode i što to znači baviti se prirodom kao svakodnevnom zadaćom, ali i unaprijediti upravljačke aktivnosti u zaštićenim područjima u pograničnom području država Mađarske i Hrvatske. Stručni skup označio je vrhunac projektnih aktivnosti projekta Eco Bridge te je bio prilika za razmjenu iskustva i prakse svih sudionika. 

U programu Stručnog skupa na temu „Priroda kao zadaća – praktična iskustva u
upravljanju zaštićenim prirodnim područjima“ govorili su Boleslaw Slocinski, mag. geog.
(Udruga Biom), Gregor Domanjko (Javni zavod Krajinski park Goričko), Iva Šoštarić,
mag. biol. mol. (Udruga Biom), dr. sc. Mihaela Mesarić (Međimurska priroda – Javna
ustanova za zaštitu prirode), dr. sc. Biljana Janev Hutinec i Lana Jelić, mag. ekol.
(Javna ustanova Maksimir za upravljanje zaštićenim područjima Grada Zagreba), mr.
sc. Siniša Golub (Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode), dr. sc.
Sandra Golubić (Međimurska županija, Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i
zaštitu okoliša), Anja Cigan, Monika Podgorelec i Aleksander Koren (Zavod Republike
Slovenije za varstvo narave), Imre Simonyai (Municipality of Letenye), Máté Magyari
(Balaton-felvidéki National Park Directorate) i Ákos Klein (Barn Owl Foundation).

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content