Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

EGTS-u Regija Mura odobreno sufinanciranje čak 3 europska projekta ukupne vrijednosti 2 milijuna eura

Datum objave: 1. lipnja 2022.

Europska grupacija za teritorijalnu suradnju Regija Mura (EGTS REGIJA MURA) održala je sjednicu Skupštine koju je sazvao i vodio predsjednik Josip Grivec, zamjenik župana Međimurske županije. Prije samog početka sjednice uručen je mali poklon prvom predsjedniku ove grupacije Mariju Mohariću, koji je uz Marijana Vargu i Josipa Grivca jedan od osnivača EGTS-a s hrvatske strane.

Prigodnim riječima su mu zahvalili na doprinosu načelnik mađarske Općine Pustara Laci Prekšen, Stjepan Tišler i Josip Grivec koji su poručili da skromnim znakom pažnje iskazuju zahvalnosti i poštovanja na doprinosu prvom predsjedniku, ali i svima koji su hrabro započeli suradnju i lijepo priču koja je povezala dvije regije.

Dnevni red kao i sva izvješća za 2021. te Proračun za 2022. godinu usvojeni su jednoglasno. Planirani prihodi su 72 166 000 forinti, a planirani rashodi 78 590 000 forinti. Predsjednik EGTS-a Regija Mura Grivec posebno je istaknuo da je u sklopu Interreg V-A Mađarska- Hrvatska EGTS-u odobreno sufinanciranje za tri projekta i to: MuKoBridge, Two rivers one goal II i MR-EGTC Heritage.

MuKoBridge HUHR je projekt kroz koji se radi studija projektiranja mosta Kotoriba-Murakerestur, a vrijednost projekta je 920 394 eura. Two rivers, one goal II HUHR nastavak je projekta Two rivers, one goal I kojem je cilj razvoj vodenog turizma općina članica EGTS-a. Neke od aktivnosti projekta su uređenje Šuderice u Goričanu, Interpretacijskog centra vidovskih zlatara i etno parka u Donjem Vidovcu, izgradnja turističkog objekta u Goričanu, unaprjeđenje umjetnog jezera u Tótszerdahely-u, izgradnja tradicionalnog etnološkog parka u Donjem Vidovcu, nabava solarnog čamca te organizacija turističkih obilazaka (Općina Legrad), postavljanje 8 odmorišta za turiste u Hrvatskoj i Mađarskoj uz rijeke Muru i Dravu u blizini pontonskih pristaništa nabavljenih na projektu „Two Rivers One Goal“ i postavljanje pametnih biciklističkih točaka. Vrijednost projekta iznosi 888 876 eura.

MR-EGTC Heritage HUHR temelji se na gastronomskim i kulturnim običajima te povezivanju ljudi koji žive na području EGTS-a. Vodeći partner je KUD „Donji Vidovec s općinama članovima grupacije. Manifestacije su organizirane na 14 lokacija, a vrijednost projekta iznosi 195 400 eura. Dogovorene su daljnje aktivnosti te priprema projekata za sljedeće natječaje Europske unije s namjerom da će i nadalje biti uspješni u privlačenju sredstava na dobrobit žitelja s obje strane Mure.   

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content